Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
25.04.2016

Порушень законодавства при здійсненні закупівель прокуратурою не допущено

                                  

У мережі Інтернет поширено інформацію щодо порушень законодавства при здійсненні прокуратурою області закупівель комп’ютерного обладнання та інших товарів.

З огляду на зазначене повідомляємо наступне:

У зв’язку з виходом з ладу застарілої техніки та потребою забезпечення належного функціонування новоутворених місцевих прокуратур, їх територіальних відділів, а також реорганізованих структурних підрозділів апарату прокуратури області, наприкінці минулого року в межах виділених Генеральною прокуратурою України асигнувань прокуратурою області придбано комп’ютерну техніку та супутнє обладнання (монітори, принтери, мишки, клавіатури, блоки живлення, накопичувачі інформації, знищувачі документів, мережеві фільтри та інше), а також канцелярські товари, паливно-мастильні матеріали, автомобільні шини тощо загальною вартістю 3,6 млн.грн.

 

Переважну більшість зазначеної техніки, обладнання та товарів передано новоутвореним місцевим прокуратурам та їх територіальним відділам, загальна штатна чисельність яких складає 291 одиницю. Залишок розподілено між реорганізованими структурними підрозділами апарату прокуратури області (146 штатних одиниць).

Закупівлі проведено прокуратурою області саме наприкінці минулого року, оскільки фінансування на ці потреби надійшло лише у листопаді-грудні.

Критеріями для відбору постачальників були в першу чергу спроможність поставити необхідну кількість продукції відповідної специфікації у визначені строки, знаходження постачальника в межах міста Миколаєва з метою мінімізації витрат на транспортування, а також забезпечення швидкого і якісного гарантійного обслуговування техніки, менша ціна товару та інше.

Дійсно ціни на аналогічні товари, котрі пропонуються на сайтах інтернет-супермаркетів, наприклад «Rozetka» та інших, можуть бути меншими. Водночас, інтернет-супермаркети постачають такі товари лише за умови попередньої оплати або шляхом готівкових розрахунків при отриманні товару, що, відповідно, заборонено законодавством для бюджетних установ.

Більш того, інтернет-супермакети самі не зацікавлені у здійсненні продажу комп’ютерної техніки бюджетним установам, оскільки останні здійснюють лише безготівкові розрахунки виключно після отримання товару та через органи Казначейства України.

З приводу незастосування процедури відкритих торгів при закупівлі вищевказаного комп’ютерного обладнання та інших товарів повідомляємо, що кошторисами видатків прокуратури області на ці потреби, затвердженими Генеральною прокуратурою України, встановлені суми, котрі не перевищують 200 тис. грн. Відповідно до вимог ст.2 Закону України «Про здійснення державних закупівель» закупівля товарів на вказану суму не потребує застосування процедури відкритих конкурсних торгів.

Таким чином, порушень законодавства при здійсненні закупівель комп’ютерного обладнання та інших товарів прокуратурою області не допущено.

Прес-служба прокуратури Миколаївської області

 

кількість переглядів: 2427