Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
15.09.2016

За втручання прокуратури Миколаївської області забезпечено реальне виконання судових рішень у кримінальних провадженнях

                                                  

Реалізуючи конституційну функцію нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов'язаних з обмеженням особистої свободи громадян, прокуратурою Миколаївської області вживаються заходи, спрямовані на реальне виконання вироків суду щодо засуджених осіб до покарання у виді арешту або позбавлення волі, які на момент їх вступу в законну силу не перебували під вартою.

Як результат, лише за втручання прокуратури області працівниками Южноукраїнського та Первомайського ВП ГУ НП в області упродовж вересня поточного року розшукано 3 осіб засуджених до позбавлення волі, які ухилялися від призначеного судом покарання, а саме:

- Ярового О.М., засудженого 25.01.2016 Южноукраїнським міським судом Миколаївської області за ч. 2 ст. 286 КК України (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) до 3 років позбавлення волі з позбавлення права керувати транспортними засобами на 2 роки;

- Голімбієвського О.В., засудженого 30.06.2016 апеляційним судом Миколаївської області від за ч. 2 ст. 307 КК України (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів) до 6 років позбавлення волі з конфіскацією всього належному йому майна;

- Шльончика О.М., засудженогого 09.08.2016 апеляційним судом Миколаївської області за ч. 1 ст. 187 КК України (Розбій) до 3 років позбавлення волі.

Вказаних осіб доставлено до Миколаївського СІЗО для подальшого відбування призначених судом покарань у місцях позбавлення волі.

Окрім цього, одним із видів кримінальних покарань є конфіскація майна засуджених.

Проведені органами прокуратури області перевірки засвідчили, що незважаючи на вжиті органами державної виконавчої служби заходи, мають місце факти порушень термінів відкриття та закриття виконавчих проваджень щодо конфіскації майна засуджених, несвоєчасного проведення у цих провадженнях виконавчих дій, направлених на встановлення майнового стану боржника, зволікання під час вилучення арештованого майна, тощо.

З метою усунення виявлених порушень законодавства при конфіскації майна засуджених та притягнення винних осіб до відповідальності, органами прокуратури області розпочато 3 кримінальні провадження, два з яких за фактами протиправних дій державних виконавців, а також внесено 8 документів реагування, у тому числі 4 - керівництву Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області.

Стан додержання вимог законодавства при виконанні кримінальних покарань перебуває на постійному контролі прокуратури області.

Прес-служба прокуратури Миколаївської області

кількість переглядів: 2371