Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
23.09.2016

У прокуратурі області обговорили проблемні питання підтримання державного обвинувачення

                              

Сьогодні, 23 вересня, у прокуратурі області відбувся навчально-методичний семінар на якому обговорено проблемні питання підтримання державного обвинувачення в суді.

Участь у роботі семінару взяли голова апеляційного суду Миколаївської області Олександр Ржепецький, керівники місцевих прокуратур та їх заступники, відповідальні за напрямок підтримання державного обвинувачення в суді, державні обвинувачі.

З вступним словом до присутніх звернувся прокурор області Тарас Дунас. Він зазначив, що підтримання державного обвинувачення є однією з найважливіших функцій прокуратури. Постійне вдосконалення професійної майстерності, активна позиція, проявлені принциповість і об'єктивність у відстоюванні своєї позиції - запорука законного і справедливого розгляду судом кримінального провадження. Робота прокурора повинна забезпечувати як захист прав і законних інтересів потерпілих від злочинів і призначення винним справедливого покарання, так і захист особистості від незаконного та необґрунтованого обвинувачення і засудження.
 

 

 

 

 

 

 

 

 У свою чергу Олександр Ржепецький наголосив, що належне виконання процесуальними керівниками та державними обвинувачами своїх професійних обов’язків є запорукою ухвалення законних та обґрунтованих судових рішень. Зажадав від державних обвинувачів активної діяльності у судовому провадженні задля ефективної реалізації засад законності та  змагальності.

На семінарі розглянуто проблемні питання оскарження прокурорами незаконних судових рішень в апеляційному та касаційному порядку, причини ухвалення реабілітуючих судових рішень, ефективність реагування прокурорів на незаконні судові рішення, причини залишення апеляційних та касаційних скарг прокурорів без задоволення, а також оцінки доказів з точки зору належності та допустимості у кримінальному провадженні.

Так, з початку року прокурорами на виконання основної конституційної функції підтримано державне обвинувачення у майже 1500 кримінальних провадженнях, які розглянуті з ухваленням вироків судами першої інстанції. За апеляційними скаргами прокурорів переглянуто вироки стосовно 111 осіб, стосовно 65 осіб ухвалено нові вироки.

 

 

 

 

 

 

 

 

Також акцентовано увагу на дотриманні принципу верховенства права у кримінальному провадженні з урахуванням практики Європейського суду з прав людини.

За підсумками семінару учасники обмінялися думками та виробили конкретні рекомендації, спрямовані на формування єдиної правозастосовчої практики в регіоні.

Знання, отримані на семінарі, будуть сприяти підвищенню якості та ефективності участі прокурорів у розгляді кримінальних проваджень судами, винесення законних судових рішень.   


Прес-служба прокуратури Миколаївської області

кількість переглядів: 2543