Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
26.09.2016

Із початку року до судів скеровано 56 протоколів стосовно посадовців, які вчинили адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією

                        

Правоохоронними органами Миколаївщини постійно вживаються системні заходи щодо притягнення винних осіб до адміністративної відповідальності за вчинення правопорушень, пов’язаних із корупцією.

Так, з початку року правоохоронними органами області складено та скеровано до судів 56 протоколів про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією.
За результатами розгляду судами протоколів адміністративне стягнення у вигляді штрафу накладено на 29 осіб. До відповідальності притягнуто 9 депутатів сільських, селищних, міських рад, 11 посадових осіб органів місцевого самоврядування, (з них одного ІІІ категорії посад), 3 правоохоронців, одного з них - керівної посади, 5 посадових осіб інших органів державної влади та юридичних осіб органів публічного права, одного державного службовця ІІІ категорії посад.

Зокрема, 13 вересня поточного року складено протокол стосовно працівника Баштанської фіскальної служби за ч. 1 ст.127-5 КУпАП (порушення встановлених законом обмежень щодо одержання подарунків).

16 вересня за матеріали Управління захисту економіки в області ДЗЕ Національної поліції  України складено протокол стосовно голови Кривоозерської селищної ради за ч. 1, ч.2 ст.127-7 КУпАП (порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів).

Судовий розгляд протоколів триває.

Принагідно зазначаємо, що відповідно до Закону України від 12.02.2015 № 198-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення діяльності Національного антикорупційного бюро України та Національного агентства з питань запобігання корупції» органи прокуратури України та Служби безпеки України втрачають повноваження зі складання протоколів про адміністративні правопорушення за статтями 1724–1729 КУпАП після початку діяльності Національного агентства з питань запобігання корупції.

Рішенням Національного агентства від 14.08.2016 № 1 початком його діяльності визначено 15.08.2016.

Єдиними органами, які мають право складати протоколи про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією є Управління захисту  економіки Департаменту захисту економіки Національної поліції України та  Національне агентство з питань запобігання корупції.

Ураховуючи те, що у структурі Національного агентства наразі відсутні територіальні підрозділи, в Миколаївській області протоколи про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, складають службові особи Управління захисту економіки в області ДЗЕ Національної поліції України.
   
Між тим вказане не свідчить про те, що органи прокуратури України повністю втратили повноваження у сфері запобігання та протидії правопорушенням пов’язаним з корупцією.
   
Так, до повноважень органів прокуратури віднесено погодження матеріалів вищевказаного Управління, які стали підставою для складання протоколів про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, забезпечення участі прокурора у суді під час розгляду справ за цими протоколами, вжиття заходів до усунення негативних наслідків корупційних правопорушень.
   
  
Прес-служба прокуратури Миколаївської області
кількість переглядів: 2430