Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
09.12.2016

Органи прокуратури Миколаївщини не припиняють наступальну роботу щодо протидії корупційним проявам (ДІАГРАМИ)

                                 

Корупція є корінь, з якого випливає в усі часи і при будь-яких спокусах презирство до всіх законів

Томас Гоббс,
англійський філософ-матеріаліст

 

Сьогодні, 9 грудня, відзначається Міжнародний день боротьби з корупцією. У цей день в 2003 році була відкрита для підписання Конвенція ООН проти корупції,  яка 14 грудня 2005 року набула чинності, як міжнародний правовий документ, обов'язковий до виконання її сторонами.

На кінець 2009 Конвенцію підписали близько 140 держав. Україна ратифікувала цю угоду 18 жовтня 2006 року. Документ зобов'язує країни, які підписали його, відповідати перед законом. Карними вважаються хабарі, присвоєння бюджетних засобів і відмивання корупційних доходів.

Органи прокуратури Миколаївської області не стоять осторонь запобігання і протидії корупційним та пов’язаним із корупцією правопорушенням та продовжують системну роботу на цьому напрямку.

Так, упродовж 11 місяців 2016 року органами досудового розслідування області розпочато 44 кримінальні провадження про вчинення корупційних злочинів. У 29 кримінальних провадженнях завершено досудове розслідування та обвинувальні акти скеровані до суду.

У закінчених провадженнях виявлено 32 кримінальні правопорушення з ознаками корупції, встановлено збитків на суму  981 тис. грн., з них інтересам держави та територіальних громад – 956 тис. грн. Пред’явлено позовів на суму 887 тис. грн., з них в інтересах держави та територіальної громади – 784 тис. грн., накладено арешт на майно на суму 595 тис. грн.

Посилено протидію корупційним проявам також серед працівників правоохоронних органів. Так, слідчими прокуратури області до суду скеровано 7 обвинувальних актів стосовно працівників правоохоронних органів.

Зокрема, у жовтні цього року слідчими прокуратури завершено досудове розслідування у кримінальному провадженні  та скеровано до суду обвинувальний акт стосовно старшого інспектора одного із відділів Головного управління Нацполіції в області в одержанні неправомірної вигоди у розмірі 3 тис грн у серпні цього року за вирішення питання про непритягнення громадянина до адміністративної відповідальності та неперешкоджання його підприємницькій діяльності.

Роботу правоохоронних органів було спрямовано не лише на виявлення випадків одержання неправомірної вигоди, а й на фіксування фактів її надання.

Зокрема, 1 грудня 2016 року, слідчими прокуратури спільно з працівниками Управління внутрішньої безпеки Нацполіції затримано 44-річного громадянина Азербайджану при спробі дати хабар у розмірі 5  тис доларів США працівнику поліції та слідчому прокуратури за повернення майна, що було вилучено на законних підставах у ході досудового розслідування кримінального провадження за фактами чисельних порушень при експорті рогатої худоби за кордон. Розслідування триває.
За принципової позиції державних обвинувачів цьогоріч в суді доведено вину 15 корупціонерів, 3 особи засуджено до реальної міри покарання у виді позбавлення та обмеження волі.

Не зупиняється робота правоохоронних органів й щодо протидії корупції адміністративно-правовими засобами.

Правоохоронними органами області за 11 місяців 2016 року складено і направлено до суду 73 протоколи про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 32 особи.

Для прикладу, сьогодні, 9 грудня 2016 року, апеляційним судом Миколаївської області підтримано позицію прокуратури області про залишення в силі постанови Новобузького районного суду про притягнення до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу у розмірі 3400 грн керівника одного з навчальних закладів району за вчинення правопорушення, пов’язаного з корупцією, за ч.1, ч.2 ст. ст. 172- 7 КУпАП (вчинення дій в умовах реального конфлікту інтересів).

Вказана особа не повідомила безпосереднє керівництво про реальний конфлікт інтересів при укладанні договору купівлі комп’ютерної техніки з приватним підприємцем, який є його сином.

Погодившись з позицією прокурора, суд апеляційної інстанції залишив апеляцію порушника без задоволення, у зв’язку з чим рішення суду першої інстанції набрало законної сили.  


В органи влади та місцевого самоврядування внесено 139  подань, за результатами їх розгляду до дисциплінарної відповідальності притягнуто 13 посадовців.

Робота в даному напрямку постійне триває.


Прес-служба прокуратури Миколаївської області
 

кількість переглядів: 2298