Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
12.12.2016

Проінформований – означає попереджений: прокуратура звертається до громадян «Будьте пильними — шахраї!»

                             

Упродовж поточного року триває поширення діяльності шахраїв,  які, представляючись працівниками правоохоронних органів, по телефону повідомляють довірливим громадянам про нібито притягнення їх близьких осіб до кримінальної відповідальності, одночасно пропонуючи за гроші звільнити останніх від такої відповідальності.

Для прикладу, 30 листопада 2016 року о 15.50 год. невстановлений чоловік зателефонував на мобільний телефон 56-річної мешканки Інгульського району м. Миколаєва, представився працівником поліції та повідомив, що її донька нібито притягуються до кримінальної відповідальності, після чого за гроші запропонував свою допомогу. Передавши шахраю гроші  у сумі 5000 грн., потерпіла втратила будь-який зв'язок з ним.

Аналогічна ситуація сталася 7 грудня 2016 року у м. Первомайськ.  О 03.00 год. невстановлений чоловік зателефонував жінці, 1956 р.н., та, представившись працівником поліції, шахрайським шляхом, під приводом, що її син на даний час нібито перебуває у поліції, заволодів її грошовими коштам у сумі 9 000 грн. та 300 доларів США. Гроші потерпіла передала зловмиснику за місцем свого мешкання.

У потерпілих не виникло будь-яких сумнівів у тому, чи дійсно їм зателефонував саме працівник поліції. Такий дзвінок ними було сприйнято  як звичне повсякденне явище.

По вказаних фактах слідчими поліції розпочаті кримінальні провадження за ч. 1 ст. 190 КК України (шахрайство), в яких проводиться досудове розслідування, прокурорами здійснюється процесуальне керівництво.

Слід зазначити, що правоохоронним органам у запобіганні та боротьбі  з вказаною категорією злочинів значною мірою могли б посприяти самі потерпілі.

Так, шахрай під час розмови по телефону, представляючись працівником правоохоронного органу, називає потерпілій особі свою посаду та прізвище, після чого, отримавши згоду останньої на передачу йому грошей,  надає деякий час для збирання зазначених коштів.

У цей проміжок часу необхідно безпосередньо зв’язатись зі своїми близькими, які, можливо, потрапили до поліції. Крім того, необхідно телефонувати до контактних телефонів чергових або «гарячих ліній» правоохоронних органів.

Слід прийняти до уваги, що повіривши злочинцю, потерпілі бояться звертатися до правоохоронних органів із заявою про вчинений таким «правоохоронцем» злочин тому, що у випадку, якщо  телефонний розмовник виявиться справжнім поліцейським, таким зверненням можна нашкодити близькій людині.

Однак слід пам’ятати, що навіть у тих випадках, коли близька людина дійсно притягається до передбаченої законом відповідальності, і потерпілому зателефонував справжній працівник правоохоронного органу, не слід вступати у позаслужбові стосунки з таким правоохоронцем, оскільки діючим Кримінальним кодексом України, зокрема, статтею 369 КК України, передбачена кримінальна відповідальність за пропозицію, обіцянку або надання неправомірної вигоди службовій особі.

У подібних випадках ефективним та правомірним буде звернення  до адвокатів та оплата їх послуг по наданню юридичної допомоги близькій людині.

Підводячи підсумки, прокуратура Миколаївської області, з метою профілактики скоєння вищевказаних шахрайств, звертається до всіх громадян з наступним:

У випадку, коли до вас зателефонувала невстановлена особа, представившись працівником поліції, і вимагає передати їй грошові кошти  під приводом звільнення вашого близького родича від відповідальності:
- не передавайте гроші шахраям, які зловживають вашою довірою;
- зв’яжіться безпосередньо з цим родичем або з тими людьми,  що повинні з ним у цей час перебувати;
- одразу ж після телефонної розмови з правопорушником, телефонуйте на наступні контактні номери телефонів правоохоронних органів:
«102» - телефон екстреної служби поліції;
«53-12-00», «53-12-01» - телефони чергової частини ГУ НП в Миколаївській області;
«37-00-70» - телефон оперативного чергового УСБУ в Миколаївській області;
«53-73-47» - телефон довіри прокуратури Миколаївської області.

Прес-служба прокуратури Миколаївської області

кількість переглядів: 2217