Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
22.12.2016

Результати роботи прокуратури Миколаївської області за 11 місяців 2016 року (ДІАГРАМИ)

                                                  

Прокуратурою Миколаївської області в межах повноважень, визначених Конституцією України та Законом України «Про прокуратуру», упродовж 11 місяців 2016 року вживались організаційно-практичні заходи щодо забезпечення ефективності прокурорсько-слідчої діяльності, реального усунення порушень законів, захисту інтересів громадян та держави, притягнення винних осіб до відповідальності, забезпечення відшкодування спричиненої шкоди.

На виконання вимог статті 25 Закону України «Про прокуратуру» прокурором області з метою координації діяльності у сфері протидії злочинності проведено 2 координаційні наради керівників правоохоронних органів з питань стану законності та протидії злочинності в регіоні, у тому числі її організованим проявам.

Усього органами прокуратури області проведено 12 координаційних та 4 міжвідомчі наради, на яких розглянуто актуальні питання протидії злочинності, корупції, захисту конституційних прав і свобод громадян та інтересів держави.

Здійснювалась координація і в інших формах. Зокрема, проведено 3 спільних наради з керівництвом ГУ Національної поліції області,  здійснено 8 спільних виїздів до регіонів області для проведення перевірок, створено 5 міжвідомчих слідчо-оперативних груп для розкриття і розслідування окремих тяжких та особливо тяжких злочинів, 18 постійно діючих робочих груп, 22 спільні групи по боротьбі з окремими видами злочинів, проведено 17 спільних семінарів та інших навчально-практичних заходів.
Результати проведених координаційних заходів постійно висвітлюються у засобах масової інформації.

Однак, ужитими скоординованими заходами не вдалося уникнути негативних тенденцій у структурі  злочинності.

Загальна характеристика злочинності

Упродовж 11 місяців 2016 року зменшилась кількість зареєстрованих кримінальних правопорушень на 5%, у державі +5,1%.

Збільшився рівень злочинності на 10 тис. населення з 153 до 158 кримінальних правопорушень. Найбільше злочинів зареєстровано у м. Миколаєві, найменше - у Березнегуватському, Єланецькому та Братському районах області.

Зменшилась кількість особливо тяжких кримінальних правопорушень на 5,5%. При цьому у Врадіївському, Казанківському, Кривоозерському та Новобузькому районах кількість злочинів вказаної категорії зросла.

Збільшилась кількість тяжких кримінальних правопорушень - на 26% (найбільше у Березанському, Березнегуватському, Братському, Веселинівському та Кривоозерському районах).

Водночас зменшилося число вбивств на 18,7% (з 75 до 61). Найбільше умисних вбивств (та замахів) обліковано у місті Миколаєві (20), Новобугському (4), Новоодеському, Березанському районах та місті Южноукраїнську (по 3).

Зменшилась кількість вчинених тяжких тілесних ушкоджень з 85 до 77 (-9,4%). При цьому збільшилась кількість вказаних злочинів у Первомайському районі – з 1 до 12 та Очаківському районі – з 0 до 4.

Зросло число злочинів проти власності на 18,8%, з них: вимагань на 25%, шахрайств на 6,8%, крадіжок на 22,3%, грабежів на 51,9%, розбоїв на 1%.

Зазначене зростання кількості зареєстрованих злочинів відбулося насамперед за рахунок злочинів проти власності, питома вага яких серед облікованих складає 64,9%.

Структура майнових злочинів виглядає наступним чином:

У середньому по області протягом поточного року скоєно близько 10 майнових злочинів на 1 тис. населення.

Порівняно з минулим роком знизилась кількість облікованих злочинів у сфері господарської діяльності на 16,1% або з 255 до 214 (у державі - 8%).

На 46,3% зменшилась кількість проваджень про злочини у сфері обігу наркотичних засобів (у державі - на 7,1%).

Кількість облікованих кримінальних правопорушень у сфері незаконного виробництва, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збуту наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів зменшилась на 76,1% (у державі - на 64,5%).

Незадовільно на вказаному напрямку спрацювали працівники Баштанського, Березанського, Братського, Врадіївського, Веселинівського, Доманівського, Новобузького, Єланецького підрозділів Національної поліції в області.

Відмічається незначне збільшення кількості зареєстрованих злочинів у сфері службової діяльності на 6,1% (по державі -0,3%).

Кількість злочинів, вчинених особами у стані алкогольного сп’яніння, знизилась на 41,8% (у державі - на 18%), неповнолітніми - на 50,2% (у державі - на 28,2%).

Кількість осіб, що раніше вчиняли кримінальні правопорушення, зменшилась на 42,9% (у державі - на 16,6%).

Стан розкриття кримінальних правопорушень

Рівень розкриття кримінальних правопорушень в області є вищим, ніж загалом у державі:

-32,3% проти 29,6% за оголошенням особам про підозру (2015 – 50,7% проти 42,8%);

-28,8% проти 27,2% за остаточними результатами досудового розслідування (2015 – 47,8% проти 39,7%).


Стан прокурорського нагляду за додержанням законів органами  поліції

У Єдиному реєстрі досудових розслідувань органами поліції області упродовж 11 місяців 2016 року зареєстровано 41892 кримінальних правопорушення, що на 5 % або 2212 менше, ніж за аналогічний період минулого року.

Органами досудового розслідування поліції в області закінчено 33447 кримінальних проваджень, що менше на 8,9%, ніж у  2015 році.

Зменшилась на 37,2% кількість скерованих до суду кримінальних проваджень (2621).


З числа направлених до суду обвинувальних актів 15 – щодо злочинів, вчинених у бюджетній системі.

Органами поліції встановлено у кримінальних провадженнях збитки, завдані злочинами, на суму 59682 тис. грн., з яких в ході слідства відшкодовано 7579 тис. грн.

Станом на 30.11.2016 у провадженні слідчих підрозділів поліції перебувало 23782 незакінчених кримінальних провадження.

Основною причиною такого стану справ є процеси реформування органів Національної поліції, у тому числі повільне заповнення вакантних посад слідчих, збільшення залишків кримінальних проваджень, неналежна профілактична робота та соціально-економічна ситуація в державі.

Однак, упродовж 2016 року за матеріалами правоохоронних органів області виявлено 4 (2015 рік - 4) злочинних угруповання (ГУ НП України в області - 3, УСБ України в області - 1).

Вказані злочинні угруповання вчиняли злочини загально – кримінальної спрямованості, а саме: розбійні напади (1), крадіжки (1), шахрайство (1), незаконний збут наркотичних засобів та зброї (1).

За вчинення вищевказаних кримінальних правопорушень 18 (2015рік - 14) особам повідомлено про підозру у вчиненні злочинів у складі організованої групи.

За результатами досудового розслідування вказаних кримінальних проваджень 4 (2015 рік - 4) обвинувальні акти, стосовно 18 осіб, спрямовано до суду для розгляду по суті.

З їх числа одне провадження за ч. 5 ст. 185 КК України судом розглянуто, вироком суду 4 членів організованої групи засуджено до реального позбавлення волі на строк від 7 до 9 років. Вирок суду набрав законної сили.

Окрім цього, у поточному році за результатами судового розгляду обвинувального акту, який направлявся до суду для розгляду по суті у 2013 році, стосовно 2 членів організованої групи судом винесено виправдувальний вирок. Вказаний вирок суду, за результатами судового розгляду апеляційної скарги прокурора, апеляційним судом скасовано з направленням справи на новий судовий розгляд.

Упродовж 11 місяців 2016 року стан судової репресії становить 100% (2015 рік - 50%).

Станом на 30.11.2016 на розгляді судів перебуває 12 (2015 рік - 9) кримінальних проваджень (справ) стосовно організованих груп.

Завдяки належному нагляду за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва відділом процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання державного обвинувачення:

- закінчено досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом хуліганства та опору працівникам поліції за обвинуваченням так званих «миколаївських мажорів»;

- направлено до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні за фактом дорожньо-транспортної пригоди за участі мікроавтобусу марки «Mercedes Benz», який слідував за маршрутом «Миколаїв – Коблеве», коли загинуло 3 та постраждало 10 осіб;

- закінчено досудове розслідування за фактом незаконного переправлення осіб через державний кордон України, вчиненого групою осіб за попередньою змовою, з корисливих мотивів;

- закінчено досудове розслідування стосовно директора Комунального підприємства «Первомайський міський водоканал» за фактом отримання ним неправомірної вигоди;

- до суду направлено обвинувальний акт стосовно генерального директора комунального підприємства «Міжнародний аеропорт Миколаїв», який незаконно заволодів майном підприємства загальною вартістю 153 767 грн. та грошовими коштами у сумі 63 604,96 грн.;

- закінчено досудове розслідування стосовно головного лікаря Миколаївського міського пологового будинку № 1, неналежне виконання професійних обов’язків якого призвело до смерті хворої;

- закінчено досудове розслідування стосовно голови приватно-орендного сільськогосподарського підприємства, депутата Снігурівської районної ради за фактами катування, незаконного позбавлення волі та хуліганства із застосуванням зброї;

- повідомлено про підозру директору обласного комунального підприємства «Миколаївоблтеплоенерго» за фактом розтрати майна шляхом зловживання своїм службовим становищем, вчиненого в особливо великих розмірах;

- повідомлено про підозру голові Нововасилівської сільської ради Снігурівського району Миколаївської області за фактом складання та видачі службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів;

- у найближчий час планується закінчення досудового розслідування у кримінальному провадженні за фактом заволодіння бюджетними коштами службовими особами ТОВ «БК Дорлідер» під час виконання у 2015 році робіт з капітального ремонту доріг, тротуарів та внутрішньо квартальних проїздів у м. Миколаєві;

- у найближчий час планується закінчення досудового розслідування у кримінальному провадженні за фактом заволодіння бюджетними коштами директором ТОВ «ТЕХМЕТАЛСЕРВІС» під час виконання робіт з реконструкції водопроводів у с. Тернувате Миколаївського району та у с. Єлизаветівка Снігурівського району, а також за фактом службової халатності по даним фактам посадових осіб Управління капітального будівництва Миколаївської облдержадміністрації.

Прокуратурою області широко застосовуються повноваження щодо надання та отримання міжнародно-правової допомоги під час розслідування кримінальних проваджень, зумовлені ратифікацією багатосторонніх, двосторонніх, міжвідомчих договорів.

Упродовж 2016 року прокуратурою області організовано виконання 47 запитів (у 2015 році - 48) іноземних компетентних органів про надання міжнародної-правової допомоги. 55% таких запитів надійшли з країн-членів ЄС (у 2015 році - 58%), 35% - з країн-учасниць СНД (у 2015 році - 38%), 10% - з інших держав (у 2015 році – 4%).

За дорученням Генеральної прокуратури України та інших центральних органів з міжнародного співробітництва проведено відповідні перевірки та виконано 35 клопотань іноземних держав, у порядку безпосередніх зносин з іноземними країнами задоволено 12 запитів про надання міжнародно-правової допомоги.

Стосовно 2 іноземних громадян, затриманих на території Миколаївської області, закінчено екстрадиційні перевірки щодо наявності підстав для їх видачі до Грузії та Румунії для притягнення до кримінальної відповідальності. За результатами перевірки Міністерством юстиції України прийняті рішення про видачу таких осіб.

Компетентними органами Російської Федерації розглядається клопотання прокуратури області щодо видачі громадянина України для притягнення до кримінальної відповідальності за особливо тяжкі злочини, вчинені у 2013 році.

Впроваджуються в діяльність прокуратури області протокольні заходи з міжнародного співробітництва та семінари, тематика яких присвячена обміну досвідом правоохоронних органів іноземних країн щодо розслідування злочинів.

Стан прокурорського нагляду за додержанням законів органами Служби безпеки України

Підвищена увага правоохоронними органами області приділялась протидії проявам сепаратизму та тероризму.

Наслідком здійснених у попередньому році превентивних заходів стало істотне зменшення виявлених та розслідуваних кримінальних правопорушень (111 проти 165 за 11 місяців минулого року), з яких 17 за ознаками тероризму та чотири – щодо сепаратизму. На 32,7% зменшилась кількість виявлених кримінальних правопорушень органами СБУ області.

Упродовж 11 місяців до суду направлено 12 обвинувальних актів, з них: 5 обвинувальних актів щодо п’яти осіб за ознаками тероризму та сепаратизму, 3 - за фактом незаконного придбання та збуту спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації, один - за фактом порушення порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експертному контролю, один – за фактом державної зради.

За останні п’ять місяців органами СБУ області до суду направлено чотири обвинувальних акти – один за фактом державної зради співробітником Служби зовнішньої розвідки України, один за фактом участі колишнього міліціонера у діяльності терористичної організації, завершений за процедурою спеціального досудового розслідування, один за фактом завідомо неправдивого повідомлення про замінування та один за фактом незаконного збуту спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації.

Скеровані до суду обвинувальні акти у кримінальних провадженнях вказаної категорії набули суспільного резонансу, зокрема, обвинувальні акти стосовно мешканців обласного центру, котрі обвинувачуються в участі у терористичній організації.
На даний час прокуратурою області підтримується державне обвинувачення у 6 кримінальних провадженнях за ознаками тероризму та сепаратизму, з них щодо 5 осіб за обвинуваченням у тероризмі та 5 осіб за обвинуваченням у сепаратизмі. Одне з вказаних проваджень розглядається Дзержинським міськрайонним судом Донецької області. Розпочато процедуру спеціального судового розгляду у двох кримінальних провадженнях.

Стан прокурорського нагляду за додержанням законів слідчими слідчого управління фінансових розслідувань Державної фіскальної служби у Миколаївській області

Станом на 01.12.2016 у провадженні слідчих СУ ФР ГУ ДФС в області перебувало 234 кримінальних провадження (за аналогічний період минулого року – 175), тобто в 1,3 разів більше кримінальних проваджень, ніж у минулому році, з них у 179 досудове розслідування розпочато у 2016 році.

З вказаного числа проваджень 104 (або 52 %) закінчено (за аналогічний період минулого року – 76, або 43 %).

До суду направлено 31 кримінальне провадження, проти 18 за аналогічний період минулого року. З них 21 – з обвинувальним актом (за аналогічний період минулого року – 14), 10 – з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності (за аналогічний період минулого року – 4). При цьому до суду направлено 20 обвинувальних актів з угодами про визнання винуватості (торік – 10).

За закінченими кримінальними провадженнями відшкодовано збитків 4174 тис. грн., питома вага відшкодованих збитків від встановлених 100%, в той час, як за аналогічний період минулого року – 1583 тис. грн., тобто у 2,6 рази більше, ніж у минулому році.

Стан досудового розслідування кримінальних корупційних правопорушень слідчими підрозділами Національної поліції

Упродовж поточного року слідчими поліції ГУ НП в області розпочато 29 кримінальних проваджень про корупційні правопорушення (за аналогічний період 2015 року – 76), за результатами розслідування яких до суду скеровано 18 обвинувальних актів (2015 рік – 37) стосовно 20 осіб (2015 рік - 45).

Корупційні кримінальні провадження до суду для вирішення питання про звільнення осіб від кримінальної відповідальності не скеровувались (2015 рік – 10). За результатами судового розгляду вказаних кримінальних проваджень засуджено за вчинення корупційних злочинів 15 осіб. У закінчених провадженнях виявлено 32 кримінальних правопорушення з ознаками корупції, встановлено збитків на суму 981 тис. грн., з них в інтересах держави та територіальної громади – 956 тис. грн.

Пред’явлено позовів на суму 887 тис. грн., з них в інтересах держави та територіальної громади – 784 тис. грн., накладено арешт на майно на суму 595 тис. грн.

Стан досудового розслідування кримінальних правопорушень слідчим відділом управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури області

Слідчими слідчого відділу управління прокуратури  області розслідувано 595 кримінальних проваджень (11 місяців 2015 року – 693). Досудове розслідування завершено у 330, або 55,5% (торік – 373). З закінчених закрито 309 кримінальних проваджень (торік – 344), їх питома вага становить 93,6%. Девять проваджень розслідувано у строки понад 2 місяці (торік – 3).

До суду скеровано обвинувальні акти у 21 (6,4%) кримінальному провадженні, у тому числі 7 з  угодами про визнання винуватості (11 місяців 2015 року – відповідно 29 та 7).

Вжито низку організаційно-практичних заходів, спрямованих на забезпечення систематичного та безперервного здійснення процесуального керівництва досудовим розслідуванням кримінальних проваджень слідчими слідчого відділу управління прокуратури області.

Упродовж поточного року працівниками управління скасовано 16 процесуальних рішень слідчих про закриття кримінального провадження, у кримінальних провадженнях надано 59 письмових вказівок, ініційовано проведення 82 негласних слідчих (розшукових) дій та проведено 147 слідчих дій.

Вживались заходи для забезпечення безумовного дотримання конституційних прав громадян, завдяки чому в поточному році відсутні випадки набуття чинності виправдувальними вироками у кримінальних провадженнях та постановлення судами виправдувальних вироків у кримінальних справах, направлених до суду до 20.11.2012., а також закриття кримінальних проваджень стосовно осіб за реабілітуючими підставами.

Суттєво підвищилась ефективність розслідування кримінальних проваджень про корупційні правопорушення. Кількість направлених до суду обвинувальних актів у кримінальних провадженнях зросла на 83,3% – з  6 до 11.  Направлялись до суду обвинувальні акти у актуальних кримінальних провадженнях

Зокрема, у травні до суду направлено обвинувальний акт стосовно першого заступника начальника Баштанського РВ УМВС України в Миколаївській області – начальника слідчого відділення РВ, який обвинувачується за ч. 3 ст. 368, ч. 1 ст. 366 КК України в отриманні неправомірної вигоди у розмірі 100 тис. грн. за непритягнення до кримінальної відповідальності та закриття кримінального провадження за ч. 1 ст. 310 КК України, а також  у вчиненні службового підроблення. Судовий розгляд триває.

У червні до суду направлено обвинувальний акт стосовно командира взводу роти охорони об’єктів батальйону поліції охорони Головного управління Нацполіції в області, який обвинувачується за ч.3 ст.286, ч.1 ст.358 КК України у вчиненні 28.02.2016 порушення правил безпеки дорожнього руху, внаслідок чого загинули чотири особи, та у підробленні полісу обов’язкового страхування транспортного засобу. Судовий розгляд триває.

У вересні до суду направлено обвинувальний акт у кримінальному провадженні за фактом розбійного нападу працівниками поліції охорони ГУ  Нацполіції в області 11.03.2016 на приміщення магазину «Ювелірні вироби», яким завдано збитків на суму 1 млн. грн, Судовий розгляд триває.

Триває досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом перевищення службових повноважень та умисного вбивства Цукермана О.Б. працівниками Кривоозерського ВП Врадіївського ВП ГУНП в Миколаївській області в смт. Криве Озеро.

Станом на 01.12.2016 прокурорами відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих регіональної прокуратури області в судах першої інстанції підтримується державне обвинувачення у 19 кримінальних провадженнях стосовно 28 осіб, які направлено до суду в період з 27.02.2015.

Стан роботи правоохоронних органів області у сфері  протидії адміністративно караній корупції

Станом на 01.12.2016 спеціально уповноваженими суб’єктами у сфері протидії корупції в Миколаївській області складено та направлено до суду 73 протоколи (11 місяців 2015 року – 65) про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією.


За ст.172-7 КУпАП (порушення обмежень щодо врегулювання конфлікту інтересів) складено 68 протоколів;
- за ст.172-4 (порушення обмежень щодо суміщення та сумісництва) – 2;
- за ст. 172-5 (порушення обмежень щодо одержання подарунків) -1
- за ст.172-8 (незаконне використання інформації) – 1.
- за ст.172-6 (порушення вимог щодо фінансового контролю – 1.

За результатами розгляду судами 59 протоколів адміністративне стягнення у вигляді штрафу накладено на 32 осіб, закрито 27 справ.  З 27 закритих справ, 22 закрито за відсутністю складу адміністративного правопорушення в діях особи, 4 справи закрито на підставі ст. 22 КУпАП за малозначністю скоєного правопорушення з оголошенням усного зауваження, одну справу закрито на підставі ст. 38 КУпАП у зв’язку з закінченням строку накладення адміністративного стягнення.

На постанови про закриття справ прокурорами внесено 15 апеляційних скарг, у результаті розгляду яких одну задоволено.

За результатами розгляду протоколів про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією притягнуто до відповідальності у вигляд штрафів 32 особи, з них:
- 12 депутатів сільських, селищних, міських рад;
- 11 посадових осіб органів місцевого самоврядування, (з них одного І категорії посад);
- 3 правоохоронців, одного з них керівної посади,
- 5 посадових осіб інших органів державної влади та юридичних осіб органів публічного права;
- одного держслужбовця ІІІ категорії посад (голова РДА).

За результатами використання представницьких повноважень, передбачених статтею 23 Закону України «Про прокуратуру», скасовано 3 незаконних рішення органів місцевого самоврядування, прийнятих унаслідок вчинення правопорушень, пов’язаних з корупцією, з них 2 рішення скасовано упродовж червня – жовтня 2016 року.

Органами прокуратури внесено 139 подань про усунення порушень вимог Закону України «Про запобігання корупції» (в порядку ч.3 ст. 65 Закону). За результатами розгляду подань до дисциплінарної відповідальності за порушення вимог антикорупційного законодавства притягнуто 13 осіб.

Прокуратурою області налагоджено взаємодію з УЗЕ в області ДЗЕ Національної поліції України. Завдяки вказаній взаємодії, з 15.08.2016 по 30.11.2016 Управлінням складено 20 протоколів, з яких 13 розглянуто судами (10 осіб притягнуто до відповідальності, 3 справи закрито).

 


Стан законності у сфері кримінального судочинства

Упродовж 11 місяців 2016 року за участі прокурорів судами області розглянуто із постановленням вироків 1865 кримінальних проваджень (за аналогічний період 2015 року – 2648 проваджень).

Забезпечено апеляційне реагування на вироки у кримінальних справах на рівні 66,7 % (за аналогічний період 2015 року - 75%). За апеляціями прокурорів змінено вироки стосовно 2 осіб. За апеляцією іншого учасника процесу змінено вирок щодо однієї особи.
Рівень апеляційного реагування прокурорів на незаконні вироки суду у кримінальних провадженнях складає 80,2 % (за аналогічний період 2015 року – 85%). За апеляційними скаргами прокурорів скасовано та змінено вироки стосовно 142 осіб (за аналогічний період 2015 року – стосовно 153 осіб), за апеляційними скаргами інших учасників судового розгляду – щодо 35 осіб (за аналогічний період 2015 року – 28 осіб). При цьому за результатами апеляційного перегляду судом апеляційної інстанції ухвалено вироки стосовно 71 особи (за аналогічний період 2015 року – стосовно 84 осіб).

За апеляційними скаргами, підготовленими управлінням підтримання державного обвинувачення в суді та внесеними за підписом заступника прокурора області, переглянуто вироки щодо 38 осіб (за аналогічний період 2015 року – стосовно 27 осіб).

Для прикладу, вироком апеляційного суду Миколаївської області від 08.12.2016 за апеляційною скаргою першого заступника прокурора області скасовано вирок Корабельного районного суду м. Миколаєва від 04.10.2016 стосовно двох осіб, засуджених за злочини у сфері незаконного обігу наркотичних засобів, передбачені статтями 307, 309, 317 КК України, до більш м’якого покарання, ніж передбачено законом, та зі звільненням від його відбування з випробуванням на підставі ст. 75 КК України. Апеляційний суд погодився із доводами прокурора про невідповідність призначеного покарання ступеню тяжкості вчинених кримінальних правопорушень і особам обвинувачених, та засудив одного - до 6 років позбавлення волі з конфіскацією майна, а другого за сукупністю злочинів – до 6 років 6 місяців позбавлення волі з конфікацією майна.

Якість апеляційного реагування на вироки суду у кримінальних провадженнях становить 80 % (2015 –76,6%) та на інші судові рішення у кримінальних провадженнях – 85,4 % (2015 – 77,1%).

Упродовж 2016 року прокурорами внесено 250 апеляційних скарг (2015 рік – 248 скарг) на незаконні судові рішення у кримінальних провадженнях. Працівниками управління підтримання державного обвинувачення в суді ініційовано перегляд судових рішень у кримінальних провадженнях стосовно 172 осіб, підготовлено та внесено за підписом заступників прокурора області 65 апеляційних скарг (за аналогічний період 2015 року – стосовно 43 осіб).

За фактами відсутності реагування прокурорів на незаконні судові рішення, що, зокрема, призвело до задоволення апеляційних скарг інших учасників процесу, неякісної підготовки документів реагування керівникам місцевих прокуратур направлено 66 листів – зауважень, за результатом розгляду яких до 21 працівника прокуратури застосовано заходи матеріального впливу.

З метою недопущення аналогічних порушень підготовлено 14 інформаційних листів щодо практики апеляційного перегляду вироків у кримінальних провадженнях.

У касаційному порядку переглянуто незаконні судові рішення у кримінальних провадженнях за касаційними скаргами прокурора стосовно 31 особи (2015 рік – стосовно 16 осіб), та за касаційними скаргами інших учасників процесу переглянуто судові рішення стосовно 26 осіб (2015 рік – стосовно 14 осіб). Відтак рівень касаційного реагування на незаконні рішення суду склав 54,4% (за аналогічний період 2015 року – 53,3%).

У кримінальних справах за касаційними скаргами прокурора  переглянуто вироки стосовно 2 осіб.

Прокурорами внесено 61 (торік – 41) касаційну скаргу, з них: у кримінальних справах – 2, з яких: працівниками галузевого управління внесено 55 касаційних скарг (торік – 21).

Упродовж року ухвалено виправдувальні вироки у кримінальних провадженнях стосовно 37 осіб (2015 – стосовно 31 особи) та закрито кримінальні провадження з реабілітуючих підстав стосовно 4 осіб (торік – стосовно 8 осіб). Набрали законної сили у поточному році судові рішення, постановлені за реабілітуючих підстав стосовно 17 осіб та скасовано судові рішення вказаної категорії стосовно 16 осіб.

У кримінальних справах ухвалено один виправдувальний вирок стосовно 2 осіб та скасовано судове рішення вказаної категорії щодо 2 осіб.

Станом на 30.11.2016 не розглянутими залишаються 106 кримінальних справ, направлених до суду в порядку КПК України 1960 року, з яких 88 зупинено провадженням у зв’язку із розшуком підсудних.

Стан нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та інших примусових заходів

У вказаній сфері прокурорами поточного року загалом внесено 300 документів реагування, за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 350 службових осіб пенітенціарної служби та органів поліції, звільнено за ініціативою прокурора чотирьох незаконно утримуваних осіб (15.04.2016 з ІТТ Врадіївського ВП ГУНП України в Миколаївській області, 01.07.2016 з ДІЗО Вознесенської ВК № 72, 11.10.2016 з ДІЗО Ольшанської ВК № 53, 23.11.2016 з ПКТ Казанківської ВК № 93).

Вжиті заходи сприяли тому, що в місцях несвободи області не допущено надзвичайних подій (захвату заручників, масових заворушень, навмисних вбивств) та скоєння в’язнями тяжких злочинів.

Окрім того, представниками Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини під час відвідування у серпні поточного року Миколаївського слідчого ізолятора також відмічено суттєве покращення умов тримання осіб у вказаній установі.

Завдяки втручанню органів прокуратури в установах виконання покарань області досягнуто зменшення заборгованості по виконавчих листах, у тому числі аліментах, на 260 тис. грн.

Вжиті координаційні заходи сприяли зменшенню рецидивної злочинності серед осіб, засуджених до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, на 10 % (з 52 в минулому році до 47 за аналогічний період поточного року).
  

За вчинення корупційного правопорушення притягнуто до адміністративної відповідальності одну службову особу (співробітник Вознесенської ВК 72).

За протоколом Вознесенської місцевої прокуратури від 26.05.2016 судом визнано винним працівника установи виконання покарань у вчиненні адміністративного правопорушення, пов’язаного із корупцією, за ч. 1 ст. 172-4 КУпАП (порушення обмежень щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності).

Так, вказаний працівник, працюючи на посаді чергового помічника начальника Вознесенської виправної колонії № 72, будучи особою начальницького складу, та, отримуючи заробітну плату, за сумісництвом працював у комунальній установі міста Вознесенська, за що також отримував заробітну плату. Постановою Вознесенського міськрайонного суду від 30.05.2016 останнього визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення, пов’язаного з корупцією, та притягнуто до відповідальності у вигляді штрафу в сумі 5100 грн. з конфіскацією отриманої за сумісництвом винагороди.

Розпочато досудове розслідування по 21 факту вчинення службовими особами кримінально-виконавчої та державної виконавчої служб злочинів, передбачених ст.ст. 140, 141, 163, 190, 191, 212-1, 307, 358, 365, 366, 367, 368, 388, 390 КК України.

Слідчим відділом прокуратури області у лютому поточного року до суду направлено обвинувальний акт у кримінальному провадженні за фактами внесення членами спеціальної лікарської комісії при Снігурівській ВК № 5 завідомо неправдивих відомостей до висновків вказаної комісії, які у подальшому надавались до Снігурівського районного суду Миколаївської області для вирішення питання щодо звільнення засуджених від подальшого відбування покарання у зв’язку із тяжкою хворобою.
Ухвалою Снігурівського районного суду від 20.04.2016 лікаря спеціалізованої-туберкульозної лікарні – Снігурівської ВК № 5 визнано винною у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених  ч. 1 ст. 28, ч.1 ст. 366 КК України. На підставі ст. 47 КК України її звільнено від кримінальної відповідальності у зв’язку з передачею на поруки трудовому колективу.

Вироком цього ж суду від 29.04.2016, лікаря спеціалізованої-туберкульозної лікарні – Снігурівської ВК № 5 визнано винним у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 358, ч. 1 ст. 28, ч.1 ст. 366 КК України, та призначено покарання у виді 3 років обмеження волі з позбавленням права займати посади в органах державної кримінально-виконавчої служби строком на 2 роки, на підставі ст. 75 КК України його звільнено від відбування покарання на 2 роки.

Лише у вересні – жовтні поточного року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені відомості щодо п’ятьох кримінальних правопорушень про вчинення злочинів державними виконавцями при виконанні кримінальних покарань у виді конфіскації майна, а також 15 документів реагування.
Завдяки вжитим органами прокуратури області заходам, відділами державної виконавчої служби області активізовано діяльність по реалізації конфіскованого майна за вироками судів у кримінальних провадженнях.

Так, поточного року від реалізації конфіскованого майна надійшло 23318 грн., що у двічі більше ніж за 2015 рік (10265 грн.).
За втручання органів прокуратури області розшукано 3 осіб, засуджених до позбавлення волі, які ухилялися від призначеного судом покарання. Вказаних осіб доставлено до Миколаївського СІЗО для подальшого відбування призначених судом покарань.

Окрема увага приділялася виявленню фактів недодержання посадовими особами органів поліції вимог національного законодавства про адміністративні правопорушення при застосуванні заходів примусового впливу, у тому числі адміністративному затриманні. Внесено 60 актів прокурорського реагування, до відповідальності притягнуто 46 осіб.

Стан представницької діяльності органів прокуратури області

В умовах законодавчих змін та реформування органів прокуратури вжито низку організаційно-практичних заходів, спрямованих на ефективну реалізацію функції представництва інтересів громадян та держави в судах.  



Зокрема, у земельній сфері пред’явлено позовів на 218 млн.грн., або 73% від усіх позовів, щодо земель різних категорій загальною площею 960 га.

Принципово реагували органи прокуратури області на факти незаконної забудови рекреаційних територій загального користування, лісових урочищ, розташованих на узбережжі водних об’єктів обласного центру та курортних зон області, які набули суспільного резонансу (урочище Жовтневе, Леваневців, пляжні зони Чорного моря та інше).

Так, 26.08.2016 Миколаївською місцевою прокуратурою № 1 пред’явлено до господарського суду Миколаївської області позов про дострокове розірвання договору та повернення державі лісової ділянки площею 8,75 га, на підставі якого ПП «ААС» з численними порушеннями законодавства використовувало фактичну всю пляжну територію зони відпочинку «Коблеве» з метою отримання надприбутків. Позов розглядається судом.

Приділено увагу питанням незаконного використання земель сільськогосподарського призначення, що є актуальним для регіону.

До прикладу, Баштанською місцевою прокуратурою у серпні пред’явлено позов про визнання недійсним договору оренди землі та повернення державі  428 га земель сільськогосппризначення вартістю 11 млн. грн. на території Снігурівського району. Установлено, що вказані землі надано в оренду для створення фермерського господарства громадянину, який не мав наміру вести таку підприємницьку діяльність та створювати відповідну юридичну особу. Натомість, одразу після отримання земель в оренду цей громадянин надав їх у користування іншому підприємству, керівником якого він був, з метою уникнення процедури публічних торгів. Наразі позов задоволено судом.


З питань державної та комунальної власності пред’явлено позовів на загальну суму 25,1 млн.грн., які стосуються стягнення орендних платежів та повернення у державну власність майна, що незаконно вибуло.

Так, прокуратурою області за погодженням з Генеральною прокуратурою України скеровано до суду в інтересах Кабінету Міністрів України 4 позовні заяви про повернення до державної власності майна Миколаївського, Врадіївського та Новополтавського елеваторів загальною вартістю 22 млн.грн., які за протиправними рішеннями виконавчих комітетів відповідних місцевих рад фактично вибули із загальнодержавної власності. Розгляд позовів триває.

На захист інтересів держави у бюджетній сфері пред’явлено позови на суму 11,8 млн.грн.

Для прикладу, Миколаївською місцевою прокуратурою № 1 у вересні до господарського суду пред’явлено позови про стягнення з двох суб’єктів господарювання майже 1 млн. грн. заборгованості, яка виникла за договорами про надання з обласного бюджету фінансової підтримки на придбання комбайнів.

З метою стягнення збитків, завданих довкіллю, органами прокуратури області пред’явлено позови на загальну суму 0,4 млн.грн. В більшості випадків це збитки, заподіяні водним живим та лісовим ресурсам.
За наслідками представницької діяльності розпочато 165 кримінальних проваджень, з яких 55 щодо оборудок із бюджетними коштами та 75 щодо правопорушень у сфері земельних відносин.

Загалом судами задоволено позови на суму понад 95 млн.грн., з яких у сфері земельних відносин - на 90 млн. грн., що становить 95% від суми задоволених позовів. У сфері державної та комунальної власності задоволено позови на 3,6 млн. грн.,  у сфері охорони довкілля – на 0,4 млн. грн.

Зокрема, господарським судом задоволено 3 позови прокурора в інтересах держави до Коблівської сільської ради та Березанської райдержадміністрації, визнано незаконним та скасовано відповідні рішення та розпорядження, якими незаконно припинено право постійного користування ДП «Очаківське ЛМГ» земельними ділянками лісогосподарського призначення загальною площею 66 га вартістю 56 млн.грн.

У провадженні суддів на цей час знаходиться 230 справ майже на 200 млн.грн., у тому числі 82 справи про повернення земель загальною площею 1406 га вартістю 42,5 млн.грн.  

Завдяки участі прокурорів та наданню переконливих доказів не допущено стягнення з держави та присуджено на користь осіб, в інтересах яких здійснено вступ, майже 17 млн. грн.  

Так, з метою захисту інтересів держави здійснено вступ у справу за позовом КП «Обрій-ДКП» до ФОП щодо стягнення збитків у розмірі 1,4 млн.грн., виділених із місцевого бюджету для вивезення та захоронення твердих побутових відходів з території міста Миколаєва. Позов задоволено, комунальному підприємству повернуто завдані збитки у повному обсязі.

З метою скасування незаконних судових рішень внесено 36 апеляційних та 11 касаційних скарг, на цей час розглянуто та задоволено 24.

Забезпечено реальне виконання судових рішень, постановлених за позовами прокурорів, у тому числі у минулих роках, на загальну суму майже 32 млн. грн., з них на захист інтересів держави на 30,1 млн. грн. У власність держави та територіальних громад фактично повернуто, а також попереджено незаконне надання земель загальною площею 376 га.

Зокрема, внаслідок наступальної позиції Миколаївської місцевої прокуратури № 2 реально виконано рішення Корабельного районного суду міста  м. Миколаєва, якими задоволено позови прокурора району в інтересах держави в особі Миколаївської обласної державної адміністрації до Миколаївської міської ради та громадян про скасування правовстановлюючих документів на земельні ділянки та повернення їх у власність держави. Наразі, державі в особі Миколаївської обласної державної адміністрації повернуто землі розташованого на березі Дніпро-Бузького лиману лісового урочища «Жовтневе» загальною площею 2,1 га вартістю 2,3 млн. грн.

Також, за втручання Миколаївської місцевої прокуратури № 1 реально виконано 16 рішень Заводського районного суду м. Миколаєва про повернення у власність держави розташованих на узбережжі Бузького лиману земель мікрорайону «Леваневці» у м. Миколаєві загальною площею 1,6 га вартістю 6,2 млн.грн., вчинено відповідні реєстраційні дії.

Активно використовуються прокурорами повноваження учасника виконавчого провадження. Наразі задоволено 73 скарги в порядку відомчого контролю та 5 скарг, поданих до суду на рішення, дії чи бездіяльність посадових осіб органів державної виконавчої служби. За результатами здійснення представництва при виконанні судових рішень розпочато 8 кримінальних проваджень.

Стан законності щодо захисту прав і свобод дітей

Органами прокуратури області приділяється постійна увага захисту прав дітей та інтересів держави у сфері охорони дитинства.З початку року органами прокуратури області  заявлено 30 позовів на загальну суму майже 12,3 млн. грн.

З метою захисту майнових та житлових прав дітей, насамперед соціально незахищених категорій, заявлено 17 позовів на загальну суму 849 тис. грн., з яких 16 позовів на суму майже 500 тис. грн. судом задоволено, розгляд решти триває.
Крім того, судами задоволено 3 позови прокурорів у сфері охорони життя і здоров’я дітей щодо безпечних умов руху транспортних засобів і пішоходів на прилеглій до навчальних закладів території.

В інтересах держави у сфері охорони дитинства органами прокуратури області у поточному році заявлено 9 позовів на суму  9 млн. грн.

Так, рішенням господарського суду Миколаївської області задоволено у повному обсязі позов прокуратури області про визнання незаконною приватизації та повернення у комунальну власність сіл, селищ, міст Миколаївської області цілісного майнового комплексу дитячого оздоровчого табору ім. лейтенанта Шмідта П.П., вартість якого становить близько 1,5 млн. грн.

З метою недопущення порушень прав дітей та інтересів держави у сфері охорони дитинства  ювенальними прокурорами забезпечено вступ у судовий розгляд 125 цивільних справ за позовами інших осіб.

Загалом за результатами представницької діяльності судами  розглянуто та задоволено 19 позовів прокурорів на загальну суму майже 2 млн. грн., поновлені права 253 дітей.

У полі зору прокурорів постійно перебувають питання дотримання прав дітей, які потрапили у конфлікт із законом. Вжиті заходи (у тому числі – координаційного характеру) сприяли зниженню у поточному році рівня дитячої злочинності. Так, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року рівень злочинності серед неповнолітніх по області зменшився на 55% (з 304 до 137).

Кількість неповнолітніх, які вчинили кримінальні правопорушення, по області зменшилась на 61 % (92 проти 236 за аналогічний період минулого року).

За результатами перевірок у сфері профілактики рецидивної злочинності серед підлітків, засуджених до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі виявлені суттєві недоліки та прорахунки в організації роботи територіальних органів поліції в частині своєчасності постановки на профілактичний облік таких підлітків, ефективності профілактично-роз’яснювальної роботи з неповнолітніми, здійснення контролю за їх поведінкою тощо. Як результат внесено 40 документів реагування, до відповідальності притягнуто  24 посадовця.

Стан діяльності щодо особистого прийому громадян, розгляду  звернень  та запитів

До органів прокуратури області за поточний рік надійшло понад 9 тисяч звернень, з них майже кожне четверте надіслано за належністю в інші відомства. Працівниками органів прокуратури області вирішено по суті 7099 звернень, задоволено - 107.
Категорії вирішених звернень
 


На особистому прийомі прийнято 3495 громадян, у тому числі особисто керівниками прокуратур 698 та прокурором області 410.

До органів прокуратури області надійшло 158 запитів на інформацію. Розглянуто 134 запити, з яких 99 задоволено, на 34 надано роз’яснення, відмовлено у наданні інформації на один запит з підстав, визначених Законом України «Про доступ до публічної інформації», 24 запити надіслано іншим розпорядникам.

З метою налагодження ефективних взаємовідносин з інститутами громадянського суспільства при прокуратурі області діє Консультативна рада забезпечено постійні зустрічі з громадськістю, проведення круглих столів.

Прокуратура Миколаївської області  
 

 

кількість переглядів: 3439