Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
07.04.2017

Екс-керівнику управління охорони здоров'я Миколаївської ОДА повідомлено про підозру у зловживаннях при закупівлі лікарських препаратів (ФОТО, ВІДЕО)

                                                

Про це у п’ятницю, 7 квітня 2017 рок, під час брифінгу повідомив заступник прокурора Миколаївської області Степан Божило.

Прокуратурою Миколаївської області спільно з Головним управління Національної поліції в області за оперативного супроводу Управління захисту економіки в Миколаївській області Департаменту захисту економіки Національної поліції України розслідується кримінальне провадження за фактами замаху на одержання неправомірної вигоди шляхом зловживання владою та службовим становищем службовими особами Управління охорони здоров’я Миколаївської ОДА, що могло спричинити тяжкі наслідки, підробки службовими особами Миколаївської ОДА офіційних документів та безпідставного перерахування посадовими особами ОДА бюджетних коштів суб’єкту господарювання в особливо великих розмірах за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. ч. 1 ст. 15, ч. 2 ст. 364, ч. 1 ст. 366, ч. 5 ст. 191 КК України,

«6 квітня 2017 року слідчим прокуратури Миколаївської області у рамках зазначеного кримінального провадження повідомлено про підозру колишньому начальнику Управління охорони здоров’я Миколаївської обласної державної адміністрації у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 15, ч. 2 ст. 364 КК України, тобто замаху на одержання неправомірної вигоди шляхом зловживання службовим становищем, що могло спричинити тяжкі наслідки», - сказав Степан Божило.
 
Досудовим розслідуванням встановлено, що посадова особа, маючи на меті протиправне збагачення, надала протизаконну усну пряму вказівку головному лікарю медичної установи написати довідку про відмову від частини коштів у розмірі 19 млн. грн., виділених на закупівлю витратних матеріалів для гемодіалізу, з подальшим їх поверненням до бюджету, для повторного здійснення процедури цієї закупівлі з створення умов для отримання зазначеною посадовою особою неправомірної вигоди. Однак, злочинний умисел вказаної особи до кінця не було доведено, оскільки головний лікар відмовився виконувати незаконну вказівку.

Зазначене кримінальне провадження є складним та багатоепізодним, передбачає проведення значної кількості процесуальних та слідчих дій, у зв’язку з чим прокурором області Тарасом Дунасом створено міжвідомчу слідчу групу, якій доручено проведення досудового розслідування, та групу прокурорів, які здійснюють процесуальне керівництво у вказаному кримінальному провадженні.

Старший слідчий прокуратури Миколаївської області В’ячеслав Єрошкін прокоментував проведення слідчих дій в обласному управлінні охорони здоров’я.

«5 та 6 квітня цього року слідчими прокуратури області спільно з оперативними працівниками Управління захисту економіки в Миколаївській області Департаменту захисту економіки Національної поліції України проведено санкціоновані обшуки в адміністративних будівлях управління охорони здоров’я. До проведення слідчих дій було залучено 4 слідчих прокуратури, 12 оперативників управління захисту економіки. Окрім того, у проведенні слідчих дій приймали участь і посадові особи управління охорони здоров’я», - повідомив В.Єрошкін.

Також він додав, що проведення слідчих дій відбулось відповідно до вимог Кримінального процесуального законодавства, робота управління не була паралізована, нагальні питання вирішувались у робочу порядку, претензій з боку керівництва та працівників управління не надходило.

У ході обшуків правоохоронцями виявлено та вилучено речі та документацію щодо проведених процедур закупівель компонентів для гемодіалізу та протидіабетичних лікарських засобів.

«Наразі слідчими вивчаються вилучені речі та документи, аналізується інформація, яку отримано в ході проведення цієї слідчої дії.  Окрім того, вирішується питання щодо арешту вилученого майна та призначення ряду відповідних експертиз», - зазначив В.Єрошкін. 

Слідчими прокуратури розпочато процедуру обрання підозрюваній міри запобіжного заходу. «На даний час до суду скеровано клопотання про обрання зазначеній особі запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 10 млн. грн», - підкреслив заступник прокурора.

Завершуючи виступ, С. Божило наголосив, що це тільки перша підозра у цьому провадженні, правоохоронцями перевіряються інші факти злочинної діяльності посадовців, про які буде повідомлено додатково.

«Ми розраховуємо на активну співпрацю учасників провадження та зацікавлені у тому, щоб кримінальне провадження було розслідуване і обвинувальний акт скеровано до суду для розгляду по суті», - підкреслив заступник прокурора області. 
 

Прес-служба прокуратури Миколаївської області

 


 
 
кількість переглядів: 3362