Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
13.11.2017

Завдяки спільній роботі правоохорнців Миколаївщини перекрито міжнародний канал з продажу українок за кордон (ФОТО)

                           

Завдяки належним координаційним заходам, проведеними прокурором Миколаївської області Тарасом Дунасом спільно з начальником ГУ Нацполіції в області Юрієм Морозом та начальником Азово-Черноморського регіонального управління Державної прикордонної служби України Андрієм Ігнатьєвим, перекрито міжнародний канал з продажу українок за кордон, який організував 34-річний миколаївець – шкільний вчитель хореографії.

Зокрема, розробка його злочинної діяльності здійснювалась слідчим управлінням, оперативниками відділу по боротьбі зі злочинами, пов’язаними із торгівлею людьми (ВБЗПТЛ) та прикордонниками  під процесуальним керівництвом прокуратури з березня цього року. До цього часу зловмисник відправляв «танцювати» у Туреччину дівчат із різних областей України.

Жертв обирав з малозабезпечених, неповних сімей, студенток, тобто з менш захищених верств населення та психологічно менш стійких. Із турецькою стороною укладав угоди, обов’язковими умовами яких був вік дівчат від 19-ти до 34-х років та худорлява статура. У злочинця були помічники: один надавав оголошення про те, що на роботу за кордоном потрібні танцівниці у нічні клуби, другий, одесит, займався швидким оформленням документів, у тому числі й сертифікатів про отримання професійних здібностей хореографа. Як виявилось пізніше, така школа танців була навіть зареєстрована в Одесі, але будівля, призначена для навчання, знаходилась у неробочому стані. Жертвам чоловік розповідав про вигідні умови та всіляку підтримку, і дівчата вірили, адже досвід у таких справах зловмисник вже мав, як і судимість за вчинення аналогічних діянь. До злочинця звертались спільники з різних областей України: Київської, Запорізької, Львівської, Херсонської та ін., і українки відправлялись за кордон партіями.

Обіцяли танцівницям 350-400 доларів США за ніч, а по прибуттю виходило лише 40. Бували випадки, коли дівчині несподівано повідомляли, що вона не придатна до танців і може лише «розводити» клієнтів на випивку, а це — 10 доларів США. З такими турецькими прайсами постраждалі потрапляли у довготривалу фінансову кабалу, а відпрацьовувати боги потрібно було роками, не говорячи вже про заробіток. Ось так дівчата і ставали рабинями та погоджувались займатись проституцією, щоб хоча б швидше повернутись додому. А торговець живим товаром кожні два тижні отримував від турецьких партнерів по 200 доларів США за роботу кожної дівчини.

11 листопада 2017 року, в аеропорту «Одеса» правоохоронці завадили відправити до Туреччини двох дівчат, 20-ти та 23-х років. Одночасно у м. Миколаєві, за міцсем мешкання, затримали й організатора міжнародного каналу постачання живого товару за кордон.

На спецоперацію по викриттю зловмисників було задіяно більше 30 правоохоронців: працівники одеської держприкордонслужби оперативники миколаївського відділу по боротьбі зі злочинами, пов’язаними із торгівлею людьми, слідчі слідчого управління, працівники прокуратури та спецпризначенці. Одночасно проводилось 11 обшуків, у ході яких поліцейські знайшли чотири паспорти, низку угод та листування. Вилучена комп’ютерна техніка, документація, засоби зв’язку та грошові кошти.

Зловмисник  запевняє правоохоронців, що лише допомагав дівчатам працевлаштуватись. Він затриманий у порядку ст.208 КПК України. Йому повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст.149 КК України (торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини), що карається позбавленням волі на строк від п'яти до дванадцяти років з конфіскацією майна або без такої.

Вирішується питання про обрання зловмиснику запобіжного заходу. Слідчі заходи тривають, встановлюються інші особи, причетні до злочинної діяльності.

За матеріалами відділу комунікації ГУНП в Миколаївській області

кількість переглядів: 2388