Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
05.01.2018

Небезпечна торгівля у забороненій соціальній мережі!

                 

Баштанською місцевою прокуратурою затверджено та скеровано до суду обвинувальний акт стосовно 25 річного мешканця Одеської області та 26 річного мешканця м. Снігурівка, які обвинувачуються у вчиненні шахрайських дій щодо мешканців Миколаївської, Житомирської, Львівської, Полтавської, Донецької, Дніпропетровської, Чернівецької, Харківської, Запорізької, Кіровоградської областей та міста Києва.

Під час досудового розслідування встановлено, що один із обвинувачених розміщував на сторінках Інтернет-ресурсів оголошення про продаж неіснуючих товарів, надання неіснуючих послуг та здійснював переговори шляхом інтернет-листування із можливими покупцями. Другий обвинувачений, що знаходився в іншому населеному пункті, знімав отримані від ошуканих покупців на банківські картки грошові кошти.

Також з метою введення в оману потенційних покупців та створення у них позитивного враження зловмисники дописували в мережі «Інтернет» схвальні відгуки про вигаданих продавців.

Всього правоохоронцями задокументовано вчинення шахрайських дій щодо 18 громадян, яким завдано матеріальної шкоди потерпілим на суму понад 15 тис грн.

Дії зловмисників кваліфіковані за ч. 3 ст. 190 КК України (заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство), шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки). Обвинуваченим загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до восьми років.

Слід зазначити, що переважна більшість оголошень розміщена у соціальній мережі визнана забороненою, згідно рішення Ради національної безпеки і оборони України від 28 квітня 2017 року "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)", введено  в дію Указом Президента України  від 15 травня 2017 року № 133/2017.

Будьте уважні здійснюючи покупки в соціальних мережах. Не поспішайте замовляти товари у неперевірених продавців, і пам’ятайте скупий (а також дуже довірливий) платить двічі.

За інформацією Баштанської місцевої прокуратури

 

 

кількість переглядів: 3554