Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
08.05.2024

За втручання прокуратури в Чорноморській територіальній громаді запрацювала Служба у справах дітей

                                         

Чорноморською сільською радою, єдиною громадою Миколаївщини, яка тривалий час не створювала Службу у справах дітей, нарешті прийнято рішення про її створення та реєстрацію, як юридичної особи.

Ще у 2022 році Миколаївський окружний адміністративний суд за позовом прокурора зобов’язав сільську раду створити таку Службу для забезпечення найбільш ефективного захисту прав дітей, які проживають на території громади.

Однак, навіть після постановлення судового рішення орган місцевого самоврядування Службу у справах дітей не створив, тому рішення виконувалося у примусовому порядку Очаківським відділом державної виконавчої служби у Миколаївському районі.

Лише завдяки контролю окружної прокуратури за ходом виконання виконавчого провадження, на сесії сільської ради розглянуто питання про створення Служби у справах дітей та до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань внесено відповідний запис.

Відтак, порушені права дітей, що мешкають у Чорноморській громаді, поновлено.

Діти - майбутнє нашої країни, саме тому захист їх прав і свобод завжди буде пріоритетним напрямком роботи органів прокуратури.

Охорона дитинства з 2001 року визнана Україною загальнонаціональним пріоритетом і включає в себе забезпечення реалізації прав дитини на життя, охорону здоров`я, освіту, соціальний захист та всебічний розвиток. Держава, як гарант забезпечення особливого піклування про дитину та реалізації її прав забезпечує дотримання конфіденційності інформації про дитину, здійснення захисту прав дітей та забезпечення її найкращих інтересів, зокрема через діяльність служб у справах дітей, які безпосередньо забезпечують реалізацію на території відповідних рад державної політики з зазначеного питання.

Так, саме на Служби у справах дітей міських, селищних, сільських рад законодавцем покладено здійснення соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, у тому числі забезпечення їх права на виховання у сім’ї, надання статусу дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, влаштування дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, встановлення опіки та піклування над дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, захист особистих, майнових і житлових прав дітей, запобігання та протидії домашньому насильству стосовно дітей та за участю дітей, а також профілактики правопорушень серед осіб, які не досягли вісімнадцятирічного віку.

Наразі, Служби у справах дітей функціонують у кожній територіальній громаді області.

 

кількість переглядів: 66