Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
23.04.2019

Прокуратура у судовому порядку вимагає поновити інтереси держави у земельній сфері

                             

Органи прокуратури Миколаївщини продовжують роботу щодо поновлення інтересів держави у сфері використання земель сільськогосподарського призначення.

Зокрема, Снігурівським відділом Баштанської місцевої прокуратурою встановлено,  що громадянин, будучи членом фермерського господарства та маючи у користуванні земельні ділянки, отримав в оренду на пільгових умовах 37 га ріллі в межах території Олександрівської сільської ради Снігурівського району вартістю 562 тис. грн. для нібито створення фермерського господарства.

Відповідно до вимог діючого у 2015 році законодавства, громадяни мали право на пільгове (без проведення аукціону) отримання земель в оренду для створення фермерського господарства, як однієї із основних форм підприємницької діяльності у сфері сільськогосподарського виробництва лише один раз.

Проте, на момент отримання ділянок особа вже використала своє право та вже була членом фермерського господарства, отже не мала права на позаконкурентне отримання земель у користування.

Реагуючи на порушення,  місцева прокуратура звернулась до Господарського суду Миколаївської області з позовом про визнання незаконними наказів Головного управління Держгеокадарсту в області, недійсним договору оренди земельної ділянки та повернення її державі.

Загалом, з початку року прокурорами місцевої прокуратури пред’явлено позовів у сфері земельних відносин пред’явлено позовів на суму 33,4 млн грн щодо земель площею 702,2 га, з них задоволено позови на суму  1,2 млн грн щодо 116 га земель. Розгляд інших триває.
 
За інформацією Баштанської місцевої прокуратури

кількість переглядів: 1463