Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
30.04.2019

На сьогодні протидія проявам сепаратизму та тероризму залишається головним із пріоритетів в роботі прокуратури області (ДІАГРАМА)

                                        

Завдяки скоординованим заходам стало істотне зменшення виявлених та розслідуваних кримінальних правопорушень СВ УСБУ в області (103 проти 152 за 9 місяців минулого року), з яких 17 за ознаками тероризму та чотири – щодо сепаратизму.

Так, прокуратурою області до суду направлено 5 обвинувальних актів щодо п’яти осіб за ознаками тероризму та сепаратизму та 1 за фактом державної зради – ст. 111 КК України. Із 5 направлених СБУ області до суду обвинувальних актів – один за фактом державної зради співробітником Служби зовнішньої розвідки України та один за фактом участі колишнього міліціонера у діяльності терористичної організації, завершений за процедурою спеціального досудового розслідування.

Скеровані до суду обвинувальні акти у кримінальних провадженнях вказаної категорії набули суспільного резонансу, зокрема, обвинувальні акти стосовно мешканців обласного центру, що обвинувачувались в участі у терористичній організації – ст. 258-3 КК України. У 2017 році зросла майже вдвічі кількість скерованих СБУ області до суду обвинувальних актів з 5 до 10 стосовно десяти осіб за ознаками тероризму, а також 1 обвинувальний акт щодо трьох осіб за ознаками сепаратизму – ст. 110 КК України. Зазначене вказує на істотне покращення якості процесуального керівництва та підвищення його ефективності прокуратури області на цій ділянці роботи.

Завдяки здійснених у попередніх періодах (2016, 2017р.) дієвих превентивних заходів, у 2018 році стало істотне зменшення виявлених та розслідуваних кримінальних правопорушень за ознаками тероризму та сепаратизму - 10 (7 – тероризм, 3 – сепаратизм) проти 26 (22 – тероризм, 4 – сепаратизм).

За направленими до суду обвинувальними актами у кримінальних провадженнях за ознаками тероризму та сепаратизму, за процедурою спеціального досудового розслідування за обвинуваченням осіб у вчиненні особливо цих тяжких злочинів, судами винесено 2 заочних обвинувальних вироки, якими обвинуваченим призначено покарання у виді 11 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Вироки суду набрали законної сили, один з вироків переглядався апеляційним судом за апеляційною скаргою захисника обвинуваченого.
Основною координаційною ланкою системи антитерористичних заходів у Миколаївському регіоні є координаційна група Антитерористичного центру при Управлінні СБ України в Миколаївській області, яку очолює начальник УСБУ в Миколаївській області. До складу цієї групи включено керівників територіальних підрозділів правоохоронних органів, військових формувань, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.

Керівництвом координаційної групи Антитерористичного центру при УСБУ в Миколаївській області відповідно до заздалегідь погодженого плану постійно проводяться теоретично-практичні навчання в умовах максимально наближених до реальних щодо попередження та припинення терористичних актів на стратегічно важливих об’єктах Миколаївського регіону.

Кримінальні провадження щодо тероризму та сепаратизму

✅ За принципової позиції прокуратури області Жовтневим районним судом Миколаївської області засуджено до 8 років 6 місяців позбавлення волі 35-річного місцевого мешканця м. Миколаєва, який брав активну участь у терористичних організаціях «ДНР» та «ЛНР».  Під час судових слухань прокуратурою доведено, що у жовтні 2014 року обвинувачений вступив до терористичної організації «ЛНР», отримав позивний «Хотабич» та був зарахований до спецпідрозділу «управління гуманітарних операцій», діяльність якого полягає у забезпеченні та сприянні діяльності незаконних збройних формувань «ЛНР», а також у проведенні розвідувально-інформаційної діяльності в інтересах терористичних організацій «ЛНР» та «ДНР» - ч.1 ст.258-3 КК України.

Керівництво вказаною організацією здійснювалось громадянином Російської Федерації та координувалось спецслужбами Російської Федерації. Згодом зловмисник перейшов до терористичної організації «ДНР» у «Батальйон спеціального призначення «Николаевского», перебуваючи у складі якого на територіях м. Донецька та інших міст Донецької області виконував функції оператора, військового кореспондента.

5 листопада 2015 року він прибув на територію Миколаївської області з метою продовження виконання завдань терористичних організацій, але в цей же день він був затриманий співробітниками УСБУ в області. Вказаний вирок набрав законної сили після його перегляду апеляційним судом за апеляційною скаргою захисника обвинуваченого.

✅Ленінським районним судом м. Миколаєва засуджено до 8 років позбавлення волі місцевого мешканця – Тюренкова Р.В., який брав участь у терористичній організації «ДНР» (ч.1 ст.258-3 КК України). Під час судових слухань доведено, що у вересні 2014 року обвинувачений виїхав до тимчасово окупованої території АР Крим, звідки дістався до м. Ростова-на-Дону Російської Федерації, де пройшов навчання в одному з тренувальних таборів підготовки бойовиків. Після підготовки, у жовтні 2014 року обвинувачений прибув до м. Макіївки Донецької області, вступив до підрозділу «Оплот» терористичної організації «ДНР», а у подальшому упродовж листопада 2014 року приймав участь у бойових діях на стороні терористів.

✅Центральним районним судом м. Миколаєва вперше на території регіону винесено вирок за процедурою спеціального судового провадження (заочного засудження), яким засуджено до 4 років позбавлення волі за ч. 2 ст. 110 КК України громадянина Російської Федерації Якуніна М.Ю., який у березні 2014 року у центрі м. Миколаєва на проросійських мітингах біля пам’ятника Героям Ольшанцям виголошував публічні заклики щодо виходу міста Миколаєві і області разом з АР Крим зі складу України та передачі вказаних територій під юрисдикцію Російської Федерації, видав розпорядження і рішення від імені непередбаченого законодавством України органу «Народної Ради Миколаєва» про призначення на 16.03.2014 референдуму щодо передачі під юрисдикцію АР Крим міста Миколаєва та області, створення єдиної з АР Крим окремої держави, про перепідпорядкування органів влади «Народній Раді Миколаєва».

✅Судом першої інстанції винесено вирок, яким засуджено групу з 5 осіб за посягання на територіальну цілісність і недоторканість України, дії яких координувались з тимчасово непідконтрольної Україні території Луганської області та території Російської Федерації. Наразі кримінальне провадження перебуває на стадії апеляційного перегляду.

✅Прокуратурою області затверджено обвинувальний акт у кримінальному провадженні, яке розслідувалось СВ УСБУ в області за процедурою спеціального досудового розслідування, за обвинуваченням трьох місцевих мешканців, уродженців Російської Федерації (Ніконов, Шеслер, Павлова), які обвинувачуються у тому, що навесні 2014 року з метою зміни меж території України в порушення порядку, встановленого Конституцією України, організовували і проводили в центрі м. Миколаєва мітинги на підтримку незаконних дій осіб в Автономній Республіці Крим щодо передачі території Криму під юрисдикцію Російської Федерації, проголошували діючі органи української влади нелегітимними, організували і провели непередбачені законодавством вибори так званого «народного мера», організували і провели непередбачений законодавством місцевий референдум щодо створення федерального округу у складі Миколаївської, Одеської та Херсонської областей, розпалювали національну ворожнечу між громадянами України етнічними росіянами та українцями, зокрема виголошували промови про те, що російська нація найкраща та має вищий рівень інтелекту, ніж в українців, які мешкають на західній території України – Галичині, а діюча державна влада в Києві є озброєною хунтою, з якою необхідно боротися. В провадженні Ніконов Д.В. обвинувачується за ст. 340 КК України, у тому, що 22 листопада 2013 року, будучи посадовою особою органу місцевого самоврядування – начальником інспекції з благоустрою Миколаївської міської ради умисно, з причин наявності інших політичних поглядів, перешкоджав проведенню мирних зборів громадян на центральній площі м. Миколаєва на підтримку підписання угоди про асоціацію з Європейським Союзом «Я підтримую ЄС».

Ураховуючи, що обвинувачені переховувались від органу досудового розслідування та переховуються від суду та території Російської Федерації, розгляд обвинувального акту в суді першої інстанції за клопотанням прокуратури області розпочато за процедурою спеціального судового розгляду.

 

Прес-служба прокуратури Миколаївської області

кількість переглядів: 1811