Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
01.05.2019

Стан процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання державного обвинувачення (ДІАГРАМИ)

                                           

Станом на 01.01.2019 навантаження на одного процесуального керівника з урахуванням судових проваджень складало 4️3 кримінальних проваджень і даний показник має тенденцію до постійного збільшення (у минулому році – 38, у 2016 році – 32).

Упродовж 12 місяців 2018 року взято участь у 237 судових засіданнях щодо розгляду кримінальних проваджень (2017 рік — 138), з яких 51 з ухваленням вироку (2017 рік — 31).

Упродовж 2018 року до суду направлено 34 кримінальних проваджень у бюджетній сфері (2017 рік — 29), 60 (2017 рік — 31) – у сфері протидії, у земельній сфері 7 кримінальних проваджень (2017 рік - 6). Також, скеровано до суду 22 «справи хабарників» (2017 рік – 9), у сфері службовій діяльності 206 проваджень (2 місце по державі), 6 проваджень щодо умисних вбивств.

Кримінальними правопорушеннями, які розслідувались СУ ГУНП в області, завдано збитків на загальну суму 28 108 тис. грн., з них 1 722 тис. грн. завдано інтересам держави та територіальної громади. Наразі забезпечено відшкодування збитків на суму 426 тис. грн., позовів пред’явлено на суму 27 087 тис. грн., з них 1 375 тис. грн. щодо інтересів держави та територіальної громади, арешт накладено на майно на загальну суму 34 949 тис. грн., з них 1 171 тис. грн. щодо інтересів держави та територіальної громади, у тому числі вилучено грошей та цінностей на суму 1 342 тис. грн., з них 489 тис. грн. щодо інтересів держави та територіальної громади.

▶️Бюджетна сфера
✔️Прокуратурою Миколаївської області закінчено досудове розслідування у кримінальному провадженні стосовно голови Галицинівської сільської ради Вітовського району та директора товариства з обмеженою відповідальністю «Єдині комунальні системи», які заволоділи бюджетними коштами у сумі понад 800 тис. грн. (ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 364, ч. 1 ст. 366 КК України).
✔️Cкеровано до суду кримінальне провадження за обвинуваченням колишнього начальника відділу будівництва, експлуатації будівель та господарського обслуговування Миколаївського обласного управління АТ «Ощадбанк» та директора ТОВ «Укрстройтренд», за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами Філії – МОУ АТ «Ощадбанк» та заволодіння шляхом зловживання службовим становищем посадовими особами ТОВ «Укрстройтренд» грошовими коштами під час виконання робіт, внаслідок чого МОУ АТ «Ощадбанк» завдано тяжкі матеріальні збитки на суму 187 188, 63 грн. (ч. 2 ст. 191, ч.1 ст. 364, ч. 1 ст. 366 КК України).
✔️Cкеровано до суду кримінальне провадження за обвинуваченням директора ДП «Племрепродуктор «Степове», який під час перебування на вказаній посаді, в період з лютого 2016 по січень 2017 року, зловживаючи наданими йому службовими повноваженнями, розтратив в інтересах третіх осіб майно державного підприємства на суму 426 046, 61 грн. (за ч. 5 ст. 191 КК України).
✔️Проводиться розслідування у кримінальному провадженні за фактами заволодіння службовими особами Служби автомобільних доріг у Миколаївській області та ТОВ БК «Дорсервіс» шляхом зловживання службовим становищем бюджетними коштами у сумі 644 766,46 грн. та службового підроблення, за ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 366 КК України, у якому начальнику Служби автомобільних доріг у Миколаївській області та директору ТОВ «БК Дорсервіс» повідомлено про підозру у вчиненні вказаних злочинів. На даний час у кримінальному провадженні триває проведення експертного дослідження, після чого планується звернутись до суду з обвинувальним актом.
✔️Здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом закінченого замаху на заволодіння службовими особами ПП ВКФ «Калімера» бюджетними коштами під час виконання робіт на замовлення Відокремленого підрозділу «Южно-Українська атомна електрична станція» державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом», за ч. 2 ст. 15 ч. 5 ст. 191 КК України, у якому директору ПП повідомлено про підозру у вчиненні вказаного злочину та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з визначенням застави в сумі 200 000 грн.
✔️Здійснюється розслідування у кримінальному провадженні за фактом пособництва у заволодінні бюджетними коштами МОУ АТ «Ощадбанк» на загальну суму 248 754,06 грн., шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем та за фактом видачі службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, у якому начальнику відділу будівництва, експлуатації будівель та господарського обслуговування МОУ АТ «Ощадбанк» повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27 ч. 4 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України.

 

▶️Справи хабарників
✔️Закінчено досудове розслідування у кримінальному провадженні стосовно керівника апарату Центрального районного суду м. Миколаєва за фактом підбурювання до надання через нього неправомірної вигоди службовій особі, яка займає відповідальне становище — судді Заводського районного суду м. Миколаєва, та у заволодінні чужим майном (шахрайство), грошима отриманими для нібито передачі судді у якості неправомірної вигоди, у сумі 1000 доларів США (за ч. 2 ст. 15 ч. 4 ст. 27, ч. 3 ст. 369, ч. 1 ст. 190 КК України).
✔️Скеровано до суду кримінальне провадження за обвинуваченням голови Новоодеської районної ради в одержанні неправомірної вигоди у сумі 45 тис. грн. службовою особою, яка займає відповідальне становище, поєднаного з вимаганням, за вчинення дій із використанням службового становища (за ч. 3 ст. 368 КК України).
✔️Скеровано до суду кримінальне провадження за обвинуваченням жителя Миколаївської області за фактом підбурювання до надання неправомірної вигоди особі, що займає відповідальне становище, та заволодіння шляхом шахрайства даними грошовими коштами у сумі 1800 долларів США (за ч. 2 ст. 15, ч. 4 ст. 27, ч. 4 ст. 190, ч. 3 ст. 369 КК України).
Скеровано до суду кримінальне провадження за обвинуваченням заступника голови Воскресенської сільської ради Вітовського району Миколаївської області Крамаренка М.В. за фактом отримання неправомірної вигоди у сумі 400 долларів США (ч. 2 ст. 369-2 КК України).
✔️Здійснюється розслідування у кримінальному провадженні стосовно директора територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Доманівської РДА за фактом вимагання та отримання неправомірної вигоди у сумі 8000 грн. за підписання платіжних доручень на переведення бюджетних коштів за виконаним договором підряду, за ч. 3 ст. 368 КК України.
✔️Здійснюється розслідування у кримінальному провадженні за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами риболовецьких підприємств, які умисно, з метою одержання неправомірної вигоди для себе, проводять завищений вилов риби, ніж той, що їм дозволений, на території Очаківського району, що в подальшому спричиняє тяжкі наслідки державі, а саме відновлення популяції рибному господарству, та що завдало істотної шкоди державі попередньо на суму 878 тис. грн., за ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 249 КК України, у якому двом особам повідомлено про підозру у вчиненні вказаного злочину.

▶️Акцизна продукція
✔️Здійснюється розслідування у кримінальному провадженні за фактами придбання, зберігання, виготовлення, перевезення з метою збуту та збуту підакцизної групи товарів – спиртової суміші, з використанням підроблених марок акцизного податку, за ч. 2 ст. 199, ч. 1 ст. 204 КК України, у якому трьох осіб повідомлено про підозру у вчиненні вказаних злочинів.

 

▶️Земельна сфера
✔️Здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за ч. 1 ст. 197-1, ч. 1 ст. 240, ч. 2 ст. 364-1 КК України, в якому встановлено, що службові особи приватного підприємства в 2016 році самовільно зайняли частину земельних ділянок, які належать на праві спільної часткової приватної власності громадянам, а також частину земель державної власності, що знаходяться в межах території Кір’яківської сільської ради Миколаївського району загальною площею 9,3845 га. Окрім того, підприємство використовує вказані земельні ділянки не за цільовим призначенням, та здійснило зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу, спричинило виведення вказаних земель сільськогосподарського призначення з сільськогосподарського обороту, порушення структури ґрунту, не сплативши втрати сільськогосподарського виробництва, чим завдано шкоду на суму 410 тис. грн. Наразі вирішується питання про проведення земельно-технічної та бухгалтерско-економічної експертиз, після чого буде повідомлено про підозру керівнику підприємства.
✔️Здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами управління Держгеокадастру в Миколаївській області, що завдало шкоди інтересам держави, за ч. 1 ст. 364 КК України, в якому встановлено, що внаслідок прийняття незаконних рішень посадовими особами управління 14 громадянам надано земельні ділянки площею 2,0 га для ведення особистого селянського господарства за рахунок земель природно-заповідного фонду — РЛП “Приінгульський” загальною площею 28 га. На даний час вирішується питання щодо підрахунку розміру завданої шкоди.
✔️Здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за ч. 3 ст. 190 КК України, в ході якого встановлено, що на території Миколаївського району діє протиправна схема захоплення земельних ділянок, до якої причетний депутат Миколаївської обласної ради, який, використовуючи підконтрольну приватну реєстраційну службу – незаконно перереєстровує земельні ділянки на підконтрольну фірму та укладає фіктивні договори на оренду земельних ділянок з власниками земельних паїв.
✔️Здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом самовільного зайняття земельних ділянок площею 77 га на території Воскресенської селищної ради Вітовського району за ч. 1 ст. 197-1 КК України. На даний час вирішується питання про підрахунок розміру завданої кримінальним правопорушенням шкоди.

▶️Організована злочинність
✔️Завдяки скоординованій роботі правоохоронних органів області викрито та припинено діяльність злочинної групи, члени якої підробляли паспорти громадян України, у тому числі закордонні паспорти, для незаконного перетину кордону. За підозрою у вчиненні злочинів, передбачених ч.ч. 2, 3 ст. 332, ч.ч. 3, 4 ст. 358 КК України, затримано та повідомлено про підозру 6 особам, у тому числі начальнику відділу Миколаївської міської ради.
✔️Задокументовано факт пропозиції та надання неправомірної вигоди голові Миколаївської ОДА за вчинення ним в інтересах того, хто пропонує таку вигоду, дій з використанням наданого йому службового становища.
✔️Припинено діяльність злочинної групи, організованої діючим працівником поліції, яка займалась таємним викраденням чужого майна. Обвинувальний акт у кримінальному провадженні направлено до суду.

▶️Справа про вбивство жінки з корисних спонукань
У липні 2018 року троє мешканців м. Одеси, переслідуючи мету незаконного збагачення, вирішили вчинити розбійний напад на території міста Миколаєва з метою заволодіння чужим майном.
Наприкінці липня 2018 року у ранковий час вказана трійця на автомобілі прибули до м. Миколаєва, де через мережу Інтернет познайомилися із жертвою – раніше незнайомою їм жінкою.
Будучи попередньо введеною в оману щодо мети побачення, один із зловмисників привіз потерпілу у безлюдне місце, де на них очікували двоє інших зловмисників, які в подальшому з метою збагачення за рахунок наявних при потерпілій речей, вчинили її вбивство поєднане з розбійним нападом та заволоділи речами потерпілої. Правоохоронними органами Миколаївщини вся трійця зловмисників затримана, двоє з них тримаються під вартою, одній особі обрано домашній арешт. Місцевою прокуратурою у листопаді 2018 року скеровано до суду обвинувальний акт, за яким наразі триває судовий розгляд.

▶️Вбивство вчинене з метою неповернення боргу
На початку січня 2018 року зловмисник отримав у борг значну суму грошових коштів (понад 1 млн.грн.) від свого знайомого, які зобов’язався повернути в кінці березня 2018 року.
З метою неповернення боргу, на початку квітня 2018 року зловмисник вирішив вчинити умисне вбивство свого кредитора. Зловмисник залучив до вказаного злочину посібника, після чого разом з посібником вчинили умисне вбивство потерпілого. Труп потерпілого вивезли за межі м. Миколаєва, де його сховали. Завдяки злагодженим діям правоохоронців Миколаївщини зловмисники затримані, обвинувальний акт скеровано до суду.

 

Прес-служба прокуратури Миколаївської області

кількість переглядів: 1487