Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
30.11.2023

Прокуратура вимагає повернути державі землі лісу вартістю понад 10 млн грн

                                

Баштанська окружна прокуратура звернулась з позовом до суду в інтересах держави до Державного спеціалізованого господарського підприємства «ЛІСИ УКРАЇНИ» та фермерського господарства про визнання договору недійсним та зобов’язання відповідача повернути державі земельну ділянку лісового фонду площею 6 га вартістю понад 10 млн грн.

Встановлено, що колишнє ДП «Баштанське лісове господарство» у 2022 році  уклало із фермерським господарством договір про обробіток земель.

Водночас, вказаний договір є удаваним правочином, оскільки фактично передбачає передачу в оренду ділянок лісогосподарського призначення для вирощування сільськогосподарських культур, тобто товарного сільськогосподарського виробництва.

Натомість, повноваженнями на передачу земель у користування наділені лише їх власники, в даному випадку держава в особі державної обласної адміністрації.

Крім того, вирощування сільськогосподарських культур порушує встановлений законодавством режим цільового призначення лісових земель, які закріплені за спеціалізованими державними підприємствами виключно для охорони, збереження та відтворення лісів.

Наразі судом відкрито провадження у справі, її розгляд триває.

Загалом, у 2023 році окружною прокуратурою до суду скеровано 5 аналогічних позовів про повернення державі земельних ділянок лісового фонду загальною площею 194 га вартістю понад 1,2 млрд грн.

 

кількість переглядів: 441