Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
29.03.2024

За принципової позиції ювенальних прокурорів задоволено позов про повернення у державну власність земельної ділянки площею 316,2 га вартістю понад 43 млн грн

                                     

Господарським судом Миколаївської області 28.03.2024 в повному обсязі задоволено позов керівника Миколаївської окружної прокуратури про визнання недійсним договору, зобов’язання повернути земельну ділянку.

Установлено, що державний професійно-технічний навчальний заклад, що забезпечує реалізацію права громадян на професійно-технічну та повну загальну освіту, на підставі державного акту у 2006 році отримав у постійне користування земельну ділянку площею 316,2 га для використання її в навчальних цілях. Натомість у вересні 2021 року вказаний професійний аграрний ліцей фактично здав зазначену земельну ділянку в оренду агротовариству для отримання останнім прибутку від її сільськогосподарського використання.

Законодавством передбачено, що земельні ділянки надані в постійне користування закладам освіти не підлягають вилученню або передачі у власність, а також оренду (суборенду) юридичним і фізичним особам без згоди Міністерства освіти і науки України.

У даному випадку, передача земельної ділянки в користування юридичної особи відбулось за договором, укладеним з порушенням вимог законодавства, з використанням землі для здійснення підприємницької діяльності з метою отримання прибутку суб’єктом господарювання приватного сектору економіки,  чим порушено інтереси держави.

З метою її повернення закладу освіти Миколаївська окружна прокуратура звернулася з позовом до суду щодо визнання недійсним прихованого договору оренди і повернення земельної ділянки для подальшого використання в освітніх цілях у розпорядження постійного землекористувача - закладу освіти.

Суд погодився з доводами ювенального прокурора, що договір укладений між відповідачами не відповідає інтересам держави та суспільства, у зв’язку з чим визнав його недійсним, а земельну ділянку такою, що підлягає поверненню в користування державної установи.

Після набрання рішенням законної сили, прокуратура вживатиме заходи щодо його реального виконання.
 

кількість переглядів: 130