Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
29.03.2024

У прокуратурі обговорено особливості розслідування фактів незаконного позбавлення волі цивільних осіб та жорстокого поводження з українськими військовослужбовцями під час перебування у полоні (ФОТО)

                                    

Сьогодні, 29 березня, під головуванням виконувача обов’язків керівника обласної прокуратури Дениса Фальченка проведено робочу зустріч з питань забезпечення належної кваліфікації, ефективного розслідування та повноти обліку фактів незаконного позбавлення волі цивільних осіб та жорстокого поводження з українськими військовослужбовцями під час перебування у полоні.

У заході взяли участь начальники відділів обласної прокуратури, представники Головного управління Нацполіції в області, Управління СБУ в області, ТУ ДБР, розташованого в м. Миколаєві.

Денис Фальченко зазначив, що за фактами незаконного позбавлення волі цивільних осіб слідчими поліції та СБУ розслідується 39 кримінальних проваджень та 1 кримінальне провадження за фактами жорстокого поводження з українськими військовослужбовцями під час перебування у полоні (ст.438 КК України).

«Необхідно налагодити взаємодію правоохоронних органів з іншими державними інституціями, міжнародними організаціями щодо обміну інформацією про військовослужбовців, які перебувають у полоні, та цивільних осіб, які незаконно позбавлені волі (нелегально ув’язнені) в районах бойових дій і на тимчасово окупованих територіях», - наголосив очільник прокуратури.  

Учасники обговорили практичні аспекти забезпечення дотримання прав потерпілих від воєнних злочинів та їх підтримки, оперативності проведення першочергових слідчих (розшукових) дій, допитів очевидців, збереження речових доказів, відібрання біологічних зразків у близьких родичів зниклих безвісти, призначення та проведення необхідних експертиз, у тому числі генетичних.

За результатами зустрічі узгоджено спільні заходи, спрямовані на налагодження ефективного механізму взаємодії з метою збору доказів вини військових країни-агресора, фіксації та розкриття воєнних злочинів вказаної спрямованості, притягнення воєнних злочинців до кримінальної відповідальності.

 

кількість переглядів: 103