Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
15.04.2024

Завдяки втручанню прокуратури держава знову відновить право на землі лісового фонду вартістю 6,5 млн грн, що були незаконно відчужені у приватну власність

                                     

Очаківський міськрайонний суд Миколаївської області задовольнив два позови Миколаївської окружної прокуратури та відновив права держави на землі лісового фонду загальною площею 0,8 га вартістю понад 6,5 млн. грн.

Прокуратурою у суді доведено, що ГУ Держгеокадастру області при формуванні ділянок сільськогосподарського призначення та передачі їх у приватну власність громадян для ведення особистого селянського господарства, поза волею держави в особі Кабінету Міністрів України, незаконно включив до їх складу землі лісового фонду, які перебували у постійному користуванні державного підприємства «Очаківське лісомисливське господарство» (наразі – ДСГП «Ліси України»).

Внаслідок цих незаконних дій ділянки лісового фонду вибули з постійного користування спеціалізованого держпідприємства та всупереч прямої заборони на їх вилучення з державної власності, передані у приватну власність під виглядом земель сільськогосподарського призначення.

Більш того, спірні ділянки знаходяться у межах прибережної захисної смуги Дніпровсько-Бузького лиману, а отже не могли бути передані у приватну власність за жодних обставин.

Суд погодився з принциповою позицією прокурора та визнав незаконними і скасував відповідні накази ГУ Держгеокадастру, а також скасував державну реєстрацію земельних ділянок.

Судові рішення, після набрання ними законної сили, стануть підставою для припинення прав приватної власності на земельні ділянки у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

кількість переглядів: 73