Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
03.11.2017

Досвід прокуратури Миколаївщини щодо реалізації представницьких повноважень у сфері відновлення законності при користуванні землями сільськогосподарського призначення (ФОТО, ДІАГРАМИ)

                                                 

Земля у сільському господарстві є головним засобом виробництва, а її законне та ефективне використання значною мірою забезпечує ефективність господарської діяльності та фінансове благополуччя територіальних громад та держави в цілому.
Миколаївська область є однією з найбільших сільськогосподарських областей Півдня України, де землі вказаної категорії займають 2054,4 тис га або 83,6% від земельного фонду області. Із вказаної кількості майже 40 тис га становлять землі запасу не надані у власність та користування. Питання законності використання цих земель останнім часом набули особливої гостроти.
Як свідчать численні повідомлення у засобах масової інформації та результати прокурорської діяльності, землі сільськогосподарського призначення продовжують незаконно надаватися у власність та користування, використовуватися сільгоспвиробниками та громадянами на підставі так званих «тимчасових угод», актів про нарахування збитків за фактичне використання земель або взагалі самовільно.
Місцеві органи виконавчої влади та самоврядування, незважаючи на передачу повноважень органам Держгеокадастру України ще з початку 2013 року, продовжують надавати вказані землі за відсутності розроблених та затверджених у встановленому законом порядку проектів землеустрою, без проведення земельних торгів тощо.
Надання земель у такий спосіб з одного боку й наповнює бюджети, проте призводить до не облікованого використання земель та, відповідно, надає змогу сільгоспвиробникам ухилятися від сплати встановлених податків від реалізації сільгосппродукції.
Незаконному використанню земель сприяло також і те, що більше двох років тривала процедура реформування органів державного контролю у сфері земельних відносин.
Водночас, незважаючи на це органами прокуратури області вжито організаційно-практичних заходів до активізації представницької діяльності з метою реального відновлення інтересів держави у цій сфері.  Зокрема, зіставленням отриманої інформації з даними Державного реєстру речових прав на нерухоме майно виявлено факти використання земель сільськогосподарського призначення на підставі незаконних угод, за відсутності розроблених та затверджених у встановленому законом порядку проектів землеустрою, без реєстрації відповідних прав.
Так, Миколаївською місцевою прокуратурою №2 виявлено факт використання громадянином земельних ділянок державної власності загальною площею 62 га вартістю 1,5 млн.грн. за відсутності затверджених проектів землеустрою та правовстановлюючих документів. За вказані землі громадянин сплачував орендні платежі на підставі розрахунків сільської ради.
У зв’язку з цим, місцевою прокуратурою у березні поточного року пред’явлено позов про повернення земельних ділянок державі в особі Головного управління Держгеокадастру в області. Рішенням суду від 31.07.2017 позов задоволено.
На території Березанського району виявлені факти використання земель державної власності на підставі договорів про внесення плати за фактичне землекористування, які передбачають сплату коштів за використання земель, які відповідним фізичним та юридичним особам не надавались. З метою повернення цих земель загальною площею 64,6 га вартістю 1,6 млн. грн., Миколаївською місцевою прокуратурою №1 у червні-серпні  2017 року пред’явлено 2 позови, розгляд яких триває.
При здійснені представницьких повноважень органами прокуратури області використовуються матеріали кримінальних проваджень.
Так, під час досудового розслідування кримінального провадження, розпочатого Вознесенською місцевою прокуратурою за фактом самовільного зайняття земельної ділянки державної власності площею 39 га встановлено, що остання надана Вознесенською райдержадміністрацією у грудні 2016 року поза межами її повноважень в оренду ТОВ «Авангард-2005» для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.
Крім того, всупереч вимогам законодавства, відповідний проект землеустрою щодо відведення цієї земельної ділянки не розроблявся, земельні торги не проводились, ділянка не сформована, реєстрація права оренди не здійснена.
Враховуючи викладене, місцевою прокуратурою до господарського суду області у травні поточного року пред’явлено відповідний позов про повернення земельної ділянки площе 39 га вартістю 1,1 млн.грн. Рішенням суду від 21.08.2017 провадження у справі припинено у зв’язку з добровільним поверненням земельної ділянки.
 
Не викоріненні випадки незаконного надання земель сільськогосподарського призначення поза конкурсною процедурою, передусім для ведення фермерського господарства.
До внесення змін до ст. 134 ЗК України (які набули чинності з 03.04.2016), Головним управлінням Держгеокадастру в області землі сільськогосподарського призначення надавалися у користування переважно у позаконкурентному порядку окремим фізичним особам для ведення фермерського господарства, городництва, сінокосіння та випасання худоби тощо.
При цьому як засвідчили проведені органами прокуратури області перевірки, окремі ділянки надавались громадянам, у яких або вже перебували у користуванні землі для ведення фермерського господарства, або які фактично не мали наміру здійснювати відповідну діяльність та передавали угіддя у користування суб’єктам господарської діяльності, уникаючи у такий спосіб процедури земельних торгів.
Так, Баштанською місцевою прокуратурою встановлено незаконне надання Головним управлінням Держгеокадастру в області в оренду громадянці земельних ділянок загальною площею 579 га вартістю 14,6 млн. грн. для створення фермерського господарства.
Водночас, особі вже відводились землі для вказаних цілей і вона вже була засновником фермерського господарства, а отже мала право додатково отримувати землі для ведення фермерського господарства лише за результатами земельних торгів. Більш того, після отримання цих земель, громадянка передала їх у суборенду іншому підприємству для вирощування сільськогосподарської продукції.  У зв’язку з цим, місцевою прокуратурою пред’явлено позов, розгляд якого триває.
За бездіяльності органів влади та контролю мають місце випадки  нецільового використання земель сільськогосподарського призначення, порушення умов договорів оренди.
Зокрема, набули поширення випадки розорювання земель, наданих для сінокосіння та випасання худоби, та використання їх під посіви сільськогосподарських культур (соняшнику, проса та інших). Тобто пасовища фактично використовуються як рілля для ведення товарного сільськогосподарського, що є нецільовим використанням земель.
Такі незаконні дії землекористувачів призводять до погіршення якості ґрунтів, виснаження земель та до значних втрат бюджетів, оскільки орендна плата за землі зазначеної категорії в 4-5 разів менша, ніж за ріллю.
До прикладу, рішенням Врадіївського районного суду від 29.06.2017, залишеним в силі ухвалою апеляційного суду області від 22.08.2017, задоволено позов Первомайської місцевої прокуратури до громадянина про розірвання договору оренди землі загальною площею 27,5 га вартістю 65 тис. грн.
Установлено, що громадянин у порушення умов договору оренди замість випасання худоби та сінокосіння використовує надану земельну ділянку для вирощування соняшнику.
Мають місце випадки використання земель сільськогосподарського призначення з порушенням істотних умов договору оренди, що є підставою для розірвання останніх.
Так, Первомайською місцевою прокуратурою виявлено факт порушення Первомайською центральною районною лікарнею умов договору оренди земельної ділянки площею майже 220 га вартістю 5,3 млн.грн., наданої для ведення підсобного господарства. Зокрема, лікарнею зазначена ділянка для вказаних цілей не використовувалась, а одразу, після укладання договору оренди, фактично була передана для ведення товарного сільгоспвиробництва фермерському господарству на підставі удаваного правочину - договору про надання послуг по обробітку землі.

У зв’язку з цим, Первомайською місцевою прокуратурою пред’явлено позов про розірвання договору оренди, визнання недійсним договору про надання послуг по обробітку землі та повернення земельної ділянки.
Рішенням господарського суду області від 03.05.2017 позов задоволено частково, визнано недійсним договір про надання послуг, а в задоволені інших позовних вимог відмовлено.Вказане рішення суду оскаржено прокуратурою області в апеляційному порядку. Рішення у справі не прийнято.
Органи прокуратури області активно реагували на незаконне успадкування земель, які раніше надані громадянам для ведення селянського (фермерського) господарства. Зокрема, з урахування позицій Верховного Суду України у справах №№ 6-2329цс16, 6-3113цс-15, органами прокуратури області здійснено моніторинг судових рішень за позовами громадян про визнання в порядку спадкування за законом права постійного користування земельними ділянками, наданими для вказаних цілей, опрацьовано інформації органів виконавчої влади та місцевого самоврядування щодо відведення земель фізичним особам на праві постійного користування для ведення селянського (фермерського) господарства.
За результатами вивчення виявлено факти видачі нотаріусами свідоцтв про право на спадщину, до складу якої, окрім іншого, входить право постійного користування земельною ділянкою. На усунення цих порушень у поточному році вже пред’явлено 5 позовів щодо визнання недійсними та скасування свідоцтв про право на спадщину та повернення земель загальною площею майже 165 га вартістю 4,4 млн. грн.
До прикладу, галузевим відділом прокуратури області встановлений факт видачі нотаріусом Єланецької державної нотаріальної контори громадянці свідоцтва про право на спадщину, у зв’язку з чим остання незаконно набула право постійного користування земельною ділянкою площею 38 га вартістю 1 млн. грн.
Ураховуючи виявлені порушення, прокуратурою області у лютому поточного року пред’явлено позов про визнання недійсним та скасування свідоцтва про право на спадщину за законом та повернення земельної ділянки у власність держави. Рішенням суду позов задоволено в повному обсязі.
Загалом, у поточному році органами прокуратури області за фактами порушень вимог законодавства при розпорядженні та використанні земель сільськогосподарського призначення розпочато 31 кримінальне провадження, пред’явлено до суду 33 позови щодо повернення державі та територіальним громадам 1500 га земель вартістю 37,5 млн.грн.
 
Наразі, судами розглянуто та задоволено 9 позовів щодо земель площею 200 га вартістю 5,3 млн. грн., реально повернуто ділянки площею більше 163 га.
Вперше на території області не допущено рейдерського захоплення земель,  відкритого протистояння, жодного застосування зброї та фізичного насильства під час збору врожаю. Такі позитивні зміни  відмітив і Генеральний прокурор України Юрій Луценко, який зазначив що фактично в цьому році ні в одній області не було гарячої точки і незаконного викрадення врожаю, як це було в 2015 і 2016 роках.
Водночас, правоохоронцями Миколаївщини скеровано до суду 7 обвинувальних актів у кримінальних провадженнях у земельній сфері.
Яскравим прикладом є кримінальне провадження відносно мешканця м. Снігурівка який самовільно зайняв земельну ділянку площею більше 63 га, що розташована біля території Снігурівського професійного ліцею, ч.1  ст. 197 – 1 КК України. Справа вже знаходиться у суді.

Вісник прокуратури № 9, 2017 рік

кількість переглядів: 3408