Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
29.07.2016

Прокуратурою проінформовано обласну раду про результати діяльності у І півріччі 2016 року (ДІАГРАМИ)

                                                   

Відповідно до статті 6 Закону України «Про прокуратуру» до Миколаївської обласної ради направлено інформацію про діяльність органів прокуратури Миколаївської області у І півріччі 2016 року.

У зазначеній інформації відображені результати прокурорсько-слідчої діяльності на основних напрямах.

Так, упродовж І півріччя 2016 року завдяки вжитим скоординованим заходам правоохоронним органам області вдалося зменшити кількість вбивств на 13%, злочинів у сферах незаконного обігу наркотичних засобів на 48%,  службової діяльності на 5%, вчинених неповнолітніми на 61%, раніше судимими та у стані алкогольного сп’яніння на 55%. 

Поряд з цим, зросла кількість особливо тяжких кримінальних правопорушень на 61% та тяжких кримінальних правопорушень – на 12%. Окрім цього, відбулось збільшення кількості злочинів у сфері господарської діяльності на 29%, проти власності на 56%.

Проблемними в області залишаються питання стану досудового розслідування кримінальних правопорушень територіальними підрозділами Нацполіції в області. Основною причиною такого стану справ є реформування органів поліції, зокрема не проходження атестації слідчими та керівниками слідчих підрозділів, відсутність процедури заповнення вакантних посад.

Потребує покращення організації нагляду за додержанням законів органами поліції та служби безпеки в області. Також підлягає активізації робота у сфері протидії корупції.

Ураховуючи такий стан злочинності, прокуратура області скеровувала свою роботу на підвищення ефективності взаємодії правоохоронних органів, влади та місцевого самоврядування, прокурорського нагляду за додержанням законів у ході оперативно-розшукової діяльності та досудового розслідування.

Найбільш активно використовувалися представницькі повноваження щодо захисту інтересів держави та територіальних громад у земельній та бюджетних сферах.

Зокрема, прокуратура принципово реагувала на факти незаконної забудови рекреаційних територій загального користування, лісових урочищ, розташованих на узбережжі водних об’єктів обласного центру та курортних зон області.

Так, упродовж квітня – травня цього року розпочато 5 кримінальних проваджень за ч.2 ст.364 КК України відносно посадовців Березанської райдержадміністрації, управління містобудування та архітектури Миколаївської облдержадміністрації та відділу Держзеамгентства у Березанському районі, внаслідок зловживань яких з державної власності незаконно вибули земельні ділянки площею 2,9 га ринковою вартістю близько 2,7 млн.грн., розташовані на узбережжі Чорного моря в курортній зоні «Рибаківка».

За фактами зловживань при витрачанні бюджетних коштів розпочато 41 кримінальне провадження, з них 6 - за фактами зловживань посадовців Управління капітального будівництва Миколаївської облдержадміністрації при витрачанні бюджетних коштів на загальну суму  10,8 млн.грн.

Забезпечено реальне виконання судових рішень, постановлених за позовами прокурорів, у тому числі у минулих роках, на загальну суму понад 19,6 млн.грн., з них на захист інтересів держави на 18,9 млн.грн. У власність держави та територіальних громад фактично повернуто землі загальною площею понад 71 га вартістю 13,1 млн.грн.

Активно використовуються прокурорами повноваження учасника виконавчого провадження. Наразі задоволено 48 скарг в порядку відомчого контролю та 4 скарги, подані до суду, на рішення, дії чи бездіяльність посадових осіб органів державної виконавчої служби. У зв’язку з умисним невиконанням судових рішень розпочато 6 кримінальних проваджень, з яких по одному постановлено обвинувальний вирок.

Приділяється постійна увага захисту прав дітей та інтересів держави у сфері охорони дитинства. Загалом за результатами представницької діяльності судами області розглянуто та задоволено  16  позовів прокурорів на загальну суму майже 2 млн. грн., поновлені права  241 дитини.

У полі зору прокурорів постійно перебувають питання дотримання прав дітей, які потрапили у конфлікт із законом. Упродовж першого півріччя 2016 року на території області зареєстровано зниження рівня підліткової злочинності на 55,1%.

До органів прокуратури області за 6 місяців поточного року надійшло понад 4000 звернень, з них майже кожне п’яте надіслано за належністю в інші відомства для вирішення.

Працівниками органів прокуратури області вирішено по суті 3359 звернень, задоволено 56 звернень. На особистому прийомі прийнято 1766 громадян, у тому числі особисто прокурором області 114 та 308 керівниками прокуратур.

З метою налагодження ефективних взаємовідносин з інститутами громадянського суспільства при прокуратурі області діє Консультативна рада, забезпечено постійні зустрічі з громадськістю, проведення круглих столів.

Прес-служба прокуратури Миколаївської області

кількість переглядів: 2525