Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
13.11.2017

У Миколаєві викрито «конвертаційний центр» з оборотом грошових коштів у 50 мільйонів гривень (ФОТО)

                        

Ті координаційні заходи, які були проведені прокурором Миколаївської області Тарасом Дунасом та підтримані начальником Служби безпеки України в області Олексієм Ляхом і начальником ГУ Нацполіції в області Юрієм Морозом, дали реальний результат -   ліквідовано «конвертаційний центр» з обігом у 50 млн грн.

Зокрема, незважаючи на те, що на Миколаївщині встановлений жовтий рівень терористичної загрози та вся держава збирає кошти на утримання армії, керівник одного з держпідприємств області організував протиправну діяльність, пов’язану з виведенням бюджетних коштів.

Так, керівник держпідприємства, зловживаючи своїм службовим становищем, за попередньою змовою  з директором одного із товариств організували протиправну діяльність, пов’язану з виведенням бюджетних коштів. З цією метою вони укладали  з  підконтрольними родичам керівника держпідприємства комерційними структурами договори на оброблення земель державної власності, вартість яких значно завищена.

З метою обготівковування незаконно отриманих доходів, вказані особи організували так званий конвертаційний центр, до складу якого входило 21 підприємство з ознаками фіктивності, на рахунки яких перераховувались грошові кошти, які, в подальшому, перераховувались на банківські рахунки фізичних осіб та переводились у готівку. 

Окрім того, фігуранти провадження намагались організувати протиправну схему обготівковування валютних грошових коштів, з метою чого ними зареєстровано на території країн Балтики комерційну структуру на підконтрольну особу.

Загальна сума проконвертованих упродовж квітня-листопада 2017 року коштів склала 50 мільйонів гривень.

За результатом проведених слідчих дій – обшуків ряду за адресами мешкання фігурантів кримінального провадження та місяцями реєстрації підприємств, у ході яких вилучено валюту у еквіваленті понад 1 мільйона гривень, банківські карти, чекові книжки, чорнові записи, документацію та печатки підприємств, що входили до конвертцентру, а також комп’ютерну техніку з електронними документами про здійснення правочинів, що характерні для здійснення конвертаційної» діяльності. При цьому, безпосередньо у домоволодінні директора держпідприємства вилучено установчі документи підприємства-нерезидента, а також печатки місцевих фірм з ознаками фіктивності. 

Наразі триває досудове розслідування за ч.2 ст. ст.364 КК України (зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки). Вживаються вичерпні заходи спрямовані на встановлення всього кола причетних до «конвертаційного центру» осіб з метою притягнення їх до відповідальності та відшкодування завданих державі збитків.

Прес-служба прокуратури Миколаївської області

кількість переглядів: 3205