Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
08.02.2018

Прокуратура послідовно відстоює в судах свою позицію щодо незаконності розпорядження Миколаївською міською радою акваторією Бузького лиману

                             

Прокуратура області послідовно відстоює позицію в судах щодо незаконності розпорядження Миколаївською міською радою акваторією водного об’єкта загальнодержавного значення – Бузького лиману. Розпорядження такими об’єктами відповідно до вимог ст.14 Водного кодексу України належить до виключної компетенції Кабінету Міністрів України.

З огляду на це упродовж 2013-2017 років органами прокуратури області заявлено 10 позовів щодо незаконного надання приватним підприємствам донної поверхні Бузького лиману загальною площею 480 гектарів вартістю більше 417 млн грн. На цей час судами задоволено 6 таких позовів – рішення міської ради та інших органів влади щодо надання акваторії площею 288 га визнано незаконними. При цьому, у трьох справах остаточні рішення про задоволення позовів прокурора постановлено Вищим господарським судом України та Вищим адміністративним судом України.

У лютому 2018 року прокуратура області в черговий раз відреагувала на порушення законодавства та звернулась до суду з позовом про скасування рішень Миколаївської міської ради про надання в оренду та продаж земель загальною площею 92,6 га вартістю понад 585 млн. грн.

Зокрема, Миколаївською міською радою товариству з обмеженою відповідальністю надано в оренду зазначені земельні ділянки для обслуговування підхідного каналу та бази накопичення сільськогосподарської продукції із зерноперевантажувальним комплексом.

У подальшому, частина земельної ділянки площею 23,6 га викуплена товариством. Водночас установлено, що вказані землі також є донною поверхнею водного об’єкта загальнодержавного значення – Бузького лиману, котрий відноситься до внутрішніх морських вод України.

Таким чином, міська рада, всупереч ст. 84 ЗК України та ст. 14 ВК України, поза межами своїх повноважень фактично розпорядилась частиною вказаного водного об’єкта, надання якого належить виключно до компетенції центральних органів виконавчої влади.

Більш того, земельна ділянка площею 23,6 га взагалі є штучно створеною територією, яка взагалі не може бути передана у приватну власність.

Враховуючи викладене, прокуратура області вимагає у суді скасування рішень Миколаївської міської ради, визнання недійсними договорів оренди та купівлі-продажу земель, державного акта на право власності на землю, свідоцтв про право власності, скасування державної реєстрації.

Наразі судом відкрито провадження за позовом.

У свою чергу наголошуємо, така позиція прокуратури жодним чином не свідчить про тиск на підприємницьку діяльність, а надає поштовх на приведення використання земель відповідно до вимог чинного законодавства, отримання погоджень і рішень центральних органів виконавчої влади. Оскільки використання земель відповідно до їх правового статусу є надійною гарантією залучення внутрішніх та зовнішніх інвестицій. 

Прес-служба прокуратури Миколаївської області

кількість переглядів: 2614