Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
16.03.2018

У прокуратурі відбувся круглий стіл за участі доктора юридичних наук М.Руденко з питань представництва інтересів держави в суді в сучасних умовах (ФОТО)

                                                 

У четвер, 15 березня 2018 року, у прокуратурі Миколаївської області відбувся круглий стіл щодо реалізації прокурорами представницьких повноважень за участі  професора кафедри кримінально-правових дисциплін Харківського національного університету імені В.Н.Каразіна, доктора юридичних наук Миколи Васильовича Руденка.

Ініціатором заходу виступив прокурор Миколаївської області Тарас Дунас, що було підтримано працівниками прокуратури.

Микола Васильович багато років пропрацював в органах прокуратури України, старший радник юстиції, є Заслуженим юристом України та  членом редакційної колегії офіційного видання Генеральної прокуратури України «Вісник прокуратури».

У ході круглого столу Микола Руденко розкрив ключові аспекти забезпечення ефективного застосування прокурорами представницьких повноважень на захист інтересів держави та обговорив новели у процесуальному законодавстві та проблемні питання, які виникають під час його здійснення в сучасних умовах.

У свою чергу, учасники заходу – прокурори, які здійснюють представницькі повноваження, висловили свої думки та міркування з приводу цього. Зокрема, начальник відділу представництва інтересів громадянина або держави в суді та при виконанні судових рішень Дмитро Коробченко зазначив, що держава зіштовхнулася із чисельними фактами незаконного відчуження об’єктів державної та комунальної власності, незаконного використання і протиправного скорочення територій природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного призначення, нецільового використання земель у межах прибережної захисної смуги та водоохоронних зон, земель сільськогосподарського призначення.

«Грубі порушення вимог законодавства, дії органів державної влади та місцевого самоврядування, які суперечать інтересам суспільства, потребують від органів прокуратури відповідного реагування. Представницька функція прокуратури у  реаліях сьогодення дозволяє здійснювати ефективний захист інтересів держави від зловживань під час використання державного майна, у бюджетних та земельних правовідносинах», - підкреслив Д.Коробченко.

Так, у минулому році органами прокуратури області пред’явлено загалом більше 300 позовів на суму 365,8 млн. грн. Судами розглянуто та задоволено позовні вимоги на суму майже 158 млн. грн., реально виконано судових рішень на суму 111,8 млн. грн., у власність держави та територіальних громад фактично повернуто та попереджено незаконне вибуття 1234 га земель. У поточному році прокурорами пред’явлено позовів на суму понад 800 млн.грн.

На згадку про перебування на Миколаївщині та зустріч з прокурорами Микола Васильович передав для бібліотеки прокуратури методичну юридичну літературу. У свою чергу Тарас Дунас подякував професору за прийняте запрошення та методичну підтримку у реалізації конституційних функцій прокурорами Миколаївщини.

Також головою профспілкової організації Володимиром Яценком від імені її членів Миколі Васильовичу на знак поваги до його вагомого внеску у юридичну науку вручено значок із символікою прокуратури.

Висловлюємо щиру подяку професору  кафедри кримінально-правових дисциплін Харківського національного університету імені В.Н.Каразіна, доктору юридичних наук Миколі Васильовичу Руденку за цікавий та корисний захід, адже спільне обговорення питань правозастосовчої практики сприяє більшому розумінню положень нового процесуального законодавства  та призводить до підвищення ефективності представницької діяльності  органів прокуратури.

Прес-служба прокуратури Миколаївської області

 

кількість переглядів: 2842