Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
23.04.2018

У регіональній прокуратурі проведено нараду з питань забезпечення конституційних прав в’язнів у місцях несвободи Південного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України (ФОТО)

                                     

Стан додержання гарантованих конституцією прав в’язнів у місцях несвободи знаходиться під особливою увагою Генерального прокурора Юрія Луценка, міжнародних інституцій та засобів масової інформації.

За дорученням прокурора області Тараса Дунаса, упродовж поточного року прокуратурою області вжито ефективні заходи, спрямовані на відновлення прав в’язнів у місцях несвободи Південного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України в області.

За результатами проведених органами прокуратури області перевірок в установах виконання покарань, а також задля визначення додаткових заходів щодо створення у місцях несвободи області необхідних житлово-побутових умов відповідно до встановлених норм, забезпечення в’язнів харчуванням, належним медичним забезпеченням, проведено нараду у заступника керівника регіональної прокуратури.

Участь у нараді прийняли: регіональний координатор Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Миколаївській області, представники управління охорони здоров’я Миколаївської обласної державної адміністрації Південного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації  Міністерства юстиції України, керівники установ виконання покарань області та Миколаївського слідчого ізолятора, управління Державної міграційної служби України в області, Миколаївської громадської організації «Незалежна соціальна адвокація та правозахист», регіонального центру з надання безоплатної вторинної допомоги у Миколаївській області, працівники прокуратури області, а також представники громадськості.

Відкриваючи нараду, заступник прокурора області А. Жмура зазначив, що незважаючи на вжиті заходи, у місцях несвободи продовжують мати місце порушення вимог законодавства щодо створення адміністраціями місць несвободи необхідних житлово-побутових умов відповідно до встановлених норм, забезпечення в’язнів харчуванням, належним медичним забезпеченням, тощо.

Загалом у поточному році органами прокуратури області із зазначених питань внесено 30 документів реагування, за результатами розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 74 службові особи.
Учасниками наради обговорено гарантії прав в’язнів на належні умови тримання, недопущення порушень прав людини у місцях несвободи, нелюдського поводження із в’язнями, забезпечення їх правовою допомогою, сприяння в оформленні документів, що посвідчують особу, тощо. 

Обговорено також проблеми, які виникають під час надання засудженим та ув’язненим належної медичної допомоги та шляхи їх вирішення.

Зважаючи на реформування діяльності медичних служб установ Державної кримінально-виконавчої служби України, обговорено питання забезпечення належного лікування в’язнів із залученням лікарів закладів охорони здоров’я області.

Разом з тим, органи прокуратури області підтримують ініціативу Генерального прокурора щодо виведення медичних частин з відомчого підпорядкування державної кримінально-виконавчої служби для забезпечення якісного та неупередженого лікування в’язнів.

Рішенням проведеної наради визначено низку заходів, спрямованих на поліпшення стану законності та ефективності прокурорської діяльності з указаних питань та стану дотримання конституційних прав в’язнів у місцях несвободи області.

Окремо звертаємо увагу небайдужих мешканців області, які володіють інформацією щодо порушення конституційних прав в’язнів у місцях несвободи області на те, що у прокуратурі області працює гаряча у робочі дні з 9 до 18 години за номером телефону (0512) 47-25-34 та на електронну пошту [email protected] приймається інформація щодо таких фактів за якими будуть організовані ретельні перевірки.
 

Відділ нагляду за додержанням законів
при виконанні судових рішень
у кримінальних провадженнях
та інших заходів примусового характеру

кількість переглядів: 2616