Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
18.07.2018

Миколаївські прокурори реально повернули державі 336 га землі (ДІАГРАМИ)

                                 

Упродовж 6 місяців 2018 року прокурорами Миколаївщини забезпечено ефективну реалізацію функції представництва в судах - до суду пред’явлено позови на суму понад 1 млрд.грн. (проти 233,2 млн. грн. за аналогічний період минулого року).

Зокрема, у земельній сфері пред’явлено позови на суму 600 млн.грн. щодо земель площею 670 га. Так, з метою повернення незаконно вилучених земель на узбережжі Чорного моря заявлено  позовів щодо рекреаційних територій площею 7 га вартістю 3,2 млн.грн.

До прикладу, Миколаївською місцевою прокуратурою №1 пред'явлено до Березанського районного суду позов про визнання незаконними та скасування рішення Коблівської сільської ради, яким надано у приватну власність громадянину для ведення особистого селянського господарства земельну ділянку, розташовану у межах прибережної захисної смуги Чорного моря, площею майже 1 га вартістю 1 млн.грн. Розгляд справи триває.

Цією ж прокуратурою пред’явлено до Очаківського міськрайонного суду 5 позовів про скасування рішень Покровської сільської ради, котрими надано у власність громадян для будівництва житлових будинків земельні ділянки державного лісового фонду загальною площею 0,5 га вартістю 550 тис.грн., розташованих на території Кінбурнської коси. Рішення у справах ще не прийнято, розгляд триває.

 

Приділено увагу питанням незаконного використання земель сільськогосподарського призначення, що є актуальним для регіону, - пред’явлено позовів щодо повернення державі загалом 568 га вартістю  7,7 млн.грн.

Так, Миколаївською місцевою прокуратурою №2 встановлено незаконне використання фермерськими господарствами земельних ділянок загальною площею 73,25 га вартістю майже 2 млн. грн. без правовстановлюючих документів. З метою повернення земель державі місцевою прокуратурою пред’явлено 3 позови. Наразі судом задоволено 1 позов прокурора, розгляд інших триває. 

Виявлено факти незаконного надання земель водного фонду в межах портової інфраструктури. Зокрема, прокуратурою області пред’явлено позов до Миколаївської міської ради, рішенням якої товариству “Компанія “Євровнєшторг” під видом надання земельної ділянки фактично передано в оренду та у приватну власність частину водного об'єкту загальнодержавного значення - Бузького лиману площею 93 га вартістю 585 млн.грн.

 

За наслідками представницької діяльності розпочато 17  кримінальних проваджень щодо правопорушень у сфері земельних відносин.

Судами розглянуто та задоволено позовні вимоги на суму понад 61 млн.грн., добровільно відшкодовано ще близько 6 млн.грн., реально виконано судових рішень на суму 18,6 млн.грн., у власність держави та територіальних громад фактично повернуто та попереджено незаконне вибуття 336 га земель.

Як приклад, 16.04.2018 господарським судом Миколаївської області задоволено позов першого заступника прокурора області в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру в області до ДП «Сільськогосподарське підприємство Державної кримінально-виконавчої служби №103 та ТОВ «Південь-агро» про визнання недійсним договору та повернення земельної ділянки вартістю близько 19 млн.грн.

На достатньо високому рівні залишається якість апеляційного оскарження. У 1 півріччі 2018 році питома вага задоволених апеляційних скарг від розглянутих склала 70 % проти 68% за аналогічний період 2017 року.  Із розглянутих 27 апеляційних скарг задоволено 19.

 

Як приклад, апеляційним судом Миколаївської області 04.06.2018 скасоване незаконне рішення Вознесенського міськрайонного суду від 22.03.2018 про відмову у задоволенні позову керівника Вознесенської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Вознесенської районної державної адміністрації та Головного управління Держгеокадастру до громадянина про дострокове розірвання договору оренди та повернення земельної ділянки вартістю майже 1 млн.грн.

Робота щодо реалізації прокурорами функції представництва інтересів держави в суді, згідно зі ст. 131-1 Конституції України, продовжується.

Відділ представництва інтересів громадянина або держави в суді та при виконанні судових рішень

 

кількість переглядів: 1902