Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
13.03.2019

Врадіївський підприємець у навчальному закладі незаконно облаштував магазин

                               

Освіта є одним із найважливіших чинників національного розвитку й запорукою безпеки держави.

Відповідно до ст. 80 Закону України «Про освіту» матеріально-технічна база навчальних закладів та установ, організацій, підприємств системи освіти включає, зокрема, будівлі та споруди. Майно навчальних закладів належить їм на правах, передбачених чинним законодавством, а основні фонди, оборотні кошти та інше майно державних навчальних закладів не підлягають вилученню, крім випадків, вказаних у чинному законодавстві.

Водночас, Первомайською місцевою прокуратурою виявлено факт незаконного розпорядження майном комунальної форми власності а саме: частиною приміщення Новопавлівської ЗОШ, яку передано в оренду фізичній особі – підприємцю.

Установлено, що відділом освіти Врадіївської райдержадміністрації укладено з фізичною особою – підприємцем договір оренди частини приміщення для здійснення торгівлі продовольчими та непродовольчими товарами, а також надання освітніх послуг з трудового навчання, строком на 10 років.

Утім, такий підприємець не має права здійснювати діяльність з надання освітніх послуг, що свідчить про неможливість використання ним будівлі освітнього закладу за цільовим призначенням.

Крім того, під час укладення такого договору сторонами не було дотримано вимог щодо форми договору оренди нерухомого майна, який підлягає нотаріальному посвідченню, а право користування майном – державній реєстрації.

За таких умов договір оренди вважається неукладеним, майно за ним не може бути передано у користування на умовах оренди, а тому повинно бути повернуто державі.

Вказане стало підставою для звернення місцевою прокуратурою у березні поточного року до господарського суду Миколаївської області з позовом в інтересах держави в особі Врадіївської районної ради до фізичної особи – підприємця про повернення майна навчального закладу.

За інформацією Первомайської місцевої прокуратури
кількість переглядів: 1660