Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
14.03.2019

Прокуратура реагує на порушення прав неповнолітніх під час їх затримання

                          

Органами прокуратури Миколаївської області вивчено стан дотримання  прав дітей  при застосуванні до них  у справах про адміністративні правопорушення заходів, пов’язаних із обмеженням особистої свободи.

Установлено, що упродовж минулого року до територіальних підрозділів поліції доставлено та затримано 9 підлітків у зв’язку із неможливістю складання протоколу на місці скоєння ними адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 178 КУпАП (розпивання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв у заборонених законом місцях або поява у громадських місцях у п’яному вигляді). При цьому, один підліток затримувався у 2018 році  двічі у зв’язку із вчиненням злісної непокори законним вимогам працівників поліції при виконанні ними службових обов’язків.

Проте, всупереч вимог законодавства окремими працівниками поліції допускаються порушення вимог законодавства при затриманні неповнолітніх в частині повідомлення батьків, або осіб, що їх замінюють, про місце перебування підлітків,  забезпечення права останніх на захист тощо. Крім того, виявлено факти складення протоколу про адміністративне правопорушення відносно затриманих неповнолітніх до їх витвереження, за відсутності батьків або осіб, що їх замінюють та захисника.

Загалом упродовж минулого року органами поліції області стосовно неповнолітніх складено 210 адміністративних протоколів, більшість з яких за розпивання спиртних напоїв і появу у п’яному вигляді у громадських місцях (77), куріння тютюнових виробів у заборонених місцях (73), дрібне викрадення чужого майна (16), дрібне хуліганство (15).

Водночас, формальне їх складання окремими працівниками поліції та направлення до суду без всебічного та повного з’ясування обставин справи, за відсутності доказів, призводить до повернення матеріалів для доопрацювання або закриття справ у зв’язку із закінченням строків притягнення до відповідальності. Так,  упродовж 2018 року судами до адміністративної відповідальності притягнуто 135 підлітків. При цьому, за відсутністю події і складу адміністративного правопорушення, а також у зв’язку із закінченням строків, передбачених ст.38 КУпАП, судами закрито 38 справ,  24 матеріали  повернуто на доопрацювання.

Не забезпечується належне проведення превентивної та профілактичної діяльності з підлітками, схильними до вчинення правопорушень, ігноруються  положення законодавства в частині вивчення причин та умов, які сприяли протиправній поведінці  неповнолітніх тощо.

На усунення вказаних порушень органами прокуратури області у 2018 року внесено 7 вказівок, які розглянуто з вжиттям відповідних заходів до їх усунення, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 4 особи та 10 – упродовж минулого періоду поточного року, які перебувають на розгляді.

Прес-служба прокуратури Миколаївської області

кількість переглядів: 2305