Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
23.05.2019

Від відновного правосуддя виграють усі – на базі регіональної прокуратури відбувся круглий стіл щодо пілотного проекту з відновного правосуддя для неповнолітніх (ФОТО)

                                       

У четвер, 23 травня 2019 року, на базі регіональної прокуратури відбувся круглий стіл щодо реалізації пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину».

У роботі круглого столу взяли участь перший заступник прокурора Миколаївської області Олександр Білоус, начальник відділу ювенальної юстиції регіональної прокуратури Ольга Колос, начальник Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області Роман Возняк, директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк, заступник директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної допомоги у Миколаївській області Наталія Гнатуша, суддя Миколаївського апеляційного суду Олександр Галущенко, заступник начальника філіїї ДУ «Центра пробації» в Миколаївській області Олексій Теплов, начальник сектору ювенальної пробації м.Миколаєва Оксана Іпатьєва, адвокати-медіатори Ірина Вдовиченко, Юлія Мотельчук, Сергій Мішанов, експерт та психологи Любов Нарсія та Олена Шульга.

 

 

 

 

 

 

Пілотний проект «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину» розпочався ще три місяці тому на базі системи надання безоплатної правової допомоги. Миколаївська область у числі шести регіонів (у тому числі Донецьку, Одеську, Львівську, Луганську та Харківську), де запроваджено проект.

Учасники заходу обговорили попередні результати проекту відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину. Перші медіаційні угоди щодо участі у програмі довели, що така процедура має безперечні переваги над каральним правосуддям.

 

 

 

 

 

 

Сьогодні у кримінальному процесі переважає каральний підхід. Дитина, яка через складні життєві обставини вперше щось вкрала, може потрапити за грати на три роки. За статистикою, в 70% випадках неповнолітній правопорушник, який потрапив за грати на строк більше одного року, потрапляє у в'язницю повторно. Але є альтернативний шлях – примирення неповнолітніх правопорушників з потерпілими, відновлення соціальних зв’язків з суспільством та відшкодування завданої шкоди.

Упродовж поточного року неповнолітніми скоєне 41 кримінальне правопорушення. Наразі в регіоні дали згоду на участь у Програмі 8 підлітків, 5 з яких   вже пройшли процедуру медіації. До суду скеровано два клопотання про звільнення неповнолітніх від кримінальної відповідальності. 

Довідково. «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину» впроваджується Міністерством юстиції України, Генеральною прокуратурою України на базі системи з надання безоплатної правової допомоги за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

За результатами програми відновлення, якщо неповнолітній відшкодує шкоду і примириться з потерпілим, кримінальне провадження закриють. Так дитина не отримає «клеймо» злочинця. При цьому неповнолітній пройде програми ресоціалізації та повернеться у суспільство.

Прес-служба прокуратури Миколаївської області

кількість переглядів: 1604