Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
31.05.2019

Прокуратура вимагає повернути навчальному закладу земельну ділянку вартістю 473 тис грн

                                 

29 травня 2019 року заступник керівника Баштанської місцевої прокуратури звернувся з позовною заявою в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру в Миколаївській області до Новобузької школи №10 та підприємця про визнання недійсним договору про спільну діяльність з обробітку земельної ділянки державної форми власності площею 24 га вартістю 473 тис грн та зобов’язання повернути її навчальному закладу.

Зокрема, місцевою прокуратурою встановлено, що у 2015 році  школою  укладено договір про спільний обробіток зазначеної ділянки, яка перебуває у неї на праві оренди, з фізичною особою – підприємцем терміном до 2021 року.

Вивченням умов договору з’ясовано, що його  укладено сторонами з метою приховання іншого правочину – договору суборенди землі. Однак, навчальний заклад не наділений повноваженнями щодо передачі землі в суборенду. Крім того, внаслідок незаконних дій відповідачів фактично змінено цільове призначення землі, яка стала використовуватися у комерційних цілях для товарного сільгоспвиробництва.

Незаконна передача земель державної форми власності в оренду (або суборенду) сприяє тінізації аграрного сектору економіки, негативно позначається на родючості землі, завдає істотної шкоди інтересам держави.

Реагуючи на зазначені порушення, прокуратура звернулась до суду з відповідним позовом.

Загалом,  у поточному році прокурорами пред’явлено 4 позови про визнання недійсними договорів про спільний обробіток землі загальною площею близько 400 га вартістю 9 млн грн та вимогами  її повернути постійному користувачу або власнику.

Пресслужба Прокуратури Миколаївської області

кількість переглядів: 1702