Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
26.04.2023

Прокуратурою вживаються системні заходи щодо збереження земель лісового фонду

                        

Зокрема, профільним управлінням Миколаївської обласної прокуратури забезпечено виконання рішення господарського суду Одеської області від 23.01.2023, яким задоволено позов обласної прокуратури – визнано незаконними накази Головного управління Держгеокадастру в області та рішення Мостівської сільської ради щодо формування та передачі у комунальну власність земельних ділянок, скасовано їх державну реєстрацію у земельному кадастрі, як об’єктів цивільних прав.

Установлено, що Держгеокадастр при формуванні ділянок сільськогосподарського призначення та передачі їх у власність територіальної громади, поза волею держави в особі Кабінету Міністрів України, незаконно включив до їх складу землі лісового фонду, які перебували у постійному користуванні державного підприємства «Веселинівське лісове господарство».

Внаслідок цих незаконних дій, цінні землі лісового фонду загальною площею 49 га вартістю майже 786 млн грн вибули з постійного користування спеціалізованого державного підприємства та, всупереч прямої заборони на їх вилучення з державної власності, передані у комунальну власність під виглядом земель сільськогосподарського призначення.

На виконання рішення суду до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно упродовж квітня поточного року внесено відомості про припинення права комунальної власності Мостівської сільської ради на спірні ділянки. Відповідно права державного лісогосподарського підприємства на постійне користування ділянками лісового фонду поновлені.

З метою недопущення аналогічних випадків в подальшому, одночасно звернуто увагу Миколаївської обласної державної адміністрації (розпорядника лісових земель), державного спеціалізованого господарського підприємства «ЛІСИ УКРАЇНИ» (постійного користувача на цей час), а також Державного агентства лісових ресурсів України на необхідність встановлення меж лісових земель в натурі (на місцевості) та виготовлення актуальних правовстановлюючих документів на землю.

 

кількість переглядів: 707