Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
12.07.2017

Особистий приклад працівників прокуратури Миколаївщини у боротьбі з корупцією як запорука відновлення та підняття авторитету органів прокуратури України (ФОТО)

                                     

Корупція (від латинського слова - псування, корозія), за часом виникнення порівнянна з початком людської цивілізації. Значення слова «Корупція» дає загальне уявлення про сутність цього складного соціального явища, що зародився в далекій давнині, - «порча» влади шляхом її підкупу. Продажність чиновника, ураженого захворюванням совісті - користю, відома всім державам.
Ситуація в даній сфері на Україні загострюється з року в рік. Як наслідок, за даними аудиторської компанії  Ernst & Young Україна в 2017 році зайняла 1 місце по рівні корупції серед 41 держави Африки, Америки та Євразії. 
 Корупція в Україні процвітає. Із-за масштабної корупції, приватне підприємство не розвивається та ледь існує, бізнес переходить в тіньову сферу економіки, іноземні інвестори через недовіру, не скеровують інвестиції в Україну, населення держави зневіряється в державних інститутах. Зазначене позначається на динаміці розвитку економіки, ситуації в соціальній сфері, якості життя населення тощо. 
Генеральним прокурором України Юрієм Луценком задекларовано боротьбу з корупцією як одне з головних завдань всіх правоохоронних органів, яка повинна базуватися на принципах патріотизму, порядності, професіоналізму. Саме тому одним з найприорітетнійших напрямків діяльності органів прокуратури України є боротьба з цим негативним явищем.
Прокуратура Миколаївської області не стоять осторонь запобігання і протидії корупційним проявам та постійно здійснює «наступ» на цей вид злочинів. Зазначене питання постійно піднімається прокурором Миколаївської області Тарасом Дунасом під час проведення міжвідомчих та координаційних заходів правоохоронців регіону.
Одним з найчастішим проявом корупційної діяльності є саме вимагання та отримання неправомірної вигоди. Зокрема, упродовж першого півріччя 2017 року слідчим відділом прокуратури області виявлено та скеровано до суду 6 обвинувальних актів за фактом вимагання неправомірної вигоди.
Для прикладу, слідчими прокуратури області до суду скеровано обвинувальний акт стосовно судді районного суду м. Миколаєва та адвоката, які, діючи за попередньою змовою вимагали та отримали 800 доларів США за винесення рішення у цивільній справі.
Окрім того, до суду скеровано обвинувальний акт стосовно слідчого поліції та судового розпорядника районного суду міста Миколаєва, які шляхом вимагання отримали від громадянина неправомірну вигоду сумі близько 30 000 гривень.
Однак для успішної боротьби із злочинами в сфері корупції необхідно приділяти належну увагу і проявам пропонування неправомірної вигоди, що при певних обставинах є саме причинами і умовами її отримання.
На сучасному етапі існування України, в умовах економічної кризи та фактичного стану війни, вкрай важливим є довіра громадян держави до правоохоронних органів, в тому числі до органів прокуратури. Працівники прокуратури Миколаївщини власним прикладом сприяють відновленню та підняття авторитету органів прокуратури. Поведінка прокурорських працівників заслуговує на повагу і пошану. 
Так, завдяки наполегливій та послідовній позиції керівництва прокуратури області щодо профілактичної роботи в колективі, належних моральних якостей працівників прокуратури,  слідчим відділом задокументовано та скеровано до суду обвинувальні акти стосовно осіб, які пропонували неправомірну вигоду саме працівникам прокуратури Миколаївської області.
Зокрема, в поточному році працівник обласного апарату прокуратури області повідомив про факт пропонування йому від громадян неправомірної вигоди у сумі 30 000 доларів США за не притягнення їх до кримінальної відповідальності та вчинення інших процесуальних дій у кримінальному провадженні. Під час передачі частини зазначеної суми у розмірі 10 000 доларів США в приміщенні прокуратури області вказаних громадян затримано. Обвинувальний акт стосовно громадян за вказаним фактом скеровано до суду.
З початку року слідчими прокуратури задокументовано та скеровано до суду обвинувальні акти ще в 2 кримінальних провадженнях, у яких працівникам прокуратури області пропонували неправомірну вигоду.
Загальна сума неправомірної вигоди у 3 кримінальних провадженнях, яку пропонували працівникам прокуратури області становить  50 000 доларів США.
Особистий приклад працівників прокуратури у боротьбі з корупцією є найбільш ефективним способом донести до суспільства принципову позицію органів прокуратури області до цього негативного явища. Такий позитивний приклад прокурорів знайшов відгук і серед працівників поліції області. 
Так, в березні 2017 року слідчим відділом прокуратури області задокументовано факт пропонування працівнику управління захисту економіки національної поліції в Миколаївській області неправомірної вигоди в сумі 150 000 гривень за сприяння в здійсненні незаконній діяльності в сфері грального бізнесу. Особу, яка пропонувала неправомірну вигоду, затримано в момент передачі грошових коштів.
Слід зазначити, що законодавство, яке регулює документування та доказування корупційних злочинів є досить ліберальне та не ефективне, що значно ускладнює процес доказування вказаної категорії злочинів.  Одним із прикладів є факт не сприйняття законодавством як доказу аудіо-відеозаписів зроблених громадянами самостійно на власні носії інформації. Адже, як правило, перші розмови про отримання, вимагання чи пропонування неправомірної вигоди відбуваються до внесення відомостей в ЄРДР, що унеможливлює застосувати негласні слідчі дії, що в свою чергу тягне до втрати суттєвих доказів. Аналогічних прикладів лояльності діючого законодавства можна навести безліч.
Слід зазначити, що не менш важливим на ряду з виявленням та притягненням до кримінальної відповідальності корупціонерів є робота з суспільством. Зокрема створення в суспільній свідомості негативного ставлення до корупції, доведення до громадян, що боротьба з корупцією ведеться, та долучитися до цієї боротьби може кожен свідомий громадянин. Було б доцільно з цього питання ввести інститут матеріального заохочення громадян з боку держави, які сприяли виявленню та документуванню корупційних проявів.
В обласних ЗМІ регулярно публікуються матеріали про діяльність органів прокуратури області по боротьбі з корупційними правопорушеннями, висвітлюються конкретні факти корупції, ведеться робота по залученню населенням до недопущення фактів корупції. Широко висвітлюються факти порушення кримінальних проваджень, пов'язаних з отриманням та дачею хабарів, перевищенням службових повноважень чиновників та результатів розгляду судами обвинувальних актів за даними видами злочинів.
Таким чином на власних прикладах працівники прокуратури Миколаївщини показали, що за принципової позиції свій вклад у боротьбу з корупцією може внести кожний окремий громадянин.
Як вбачається успішно боротися з корупцією можна тільки спільно, об'єднавши зусилля правоохоронних органів, громадськості та кожної окремої людини.

Степан Божило
заступник прокурора Миколаївської області
старший радник юстиції
Вісник прокуратури, №6-2017

кількість переглядів: 2440