Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
23.04.2018

Органами прокуратури області приділяється постійна увага захисту прав дітей та інтересів держави у сфері охорони дитинства

                                          

Упродовж І кварталу 2018 року у цій сфері розпочато 3 кримінальні провадження, до суду заявлено 7 позовів на загальну суму майже 800 тис. грн., з яких судами на даний час розглянуто та задоволено 4 позови.  Повернуто та попереджено незаконне використання земель навчальних закладів площею 66 га, реально виконано судових рішень на 223 тис. грн., що складає 90%. За цими показниками прокуратура Миколаївщини входить у десятку інших регіонів України.

Зокрема, господарським судом Миколаївської області задоволено позов  Миколаївської місцевої прокуратури №1 про визнання недійсним договору про спільний обробіток земельної ділянки державної форми власності площею 35 га вартістю 922,6 тис. грн. між  Солончаківським навчально-виховним комплексом та ТОВ «АГРО КОН», оскільки його укладено усупереч вимог законодавства, з метою приховання іншого правочину – договору оренди землі.

Також у провадженні господарського суду перебуває позов Первомайської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі ГУ Держгеокадастру у Миколаївській області до Мигіївської загальноосвітньої школи та фермерського господарства «Меркурій-Б» про повернення земельної ділянки державної форми власності площею 33,8 га вартістю 772 тис. грн., якою відповідачі користуються за відсутності законних підстав.

Окрім того, прокурори реагували на порушення законодавства щодо безпеки функціонування дитячих ігрових майданчиків. У цій сфері заявлено 5  позовів, з яких 1 – задоволено, інші перебувають на розгляді суду.

У полі зору ювенальних прокурорів постійно перебувають питання дотримання прав дітей, які потрапили у конфлікт із законом. З початку року в області зареєстровано зниження рівня злочинності серед неповнолітніх на 6,1 % (з 49 до 46 проявів) та на 5 % зменшилась кількість неповнолітніх, які вчинили кримінальні правопорушення (з 40 до 38 осіб).

Ювенальними прокурорами забезпечено процесуальне керівництво в 63 кримінальних провадженнях щодо неповнолітніх. Факти незаконного їх затримання, обрання запобіжних заходів, притягнення до кримінальної відповідальності відсутні.

Приділялась увага нагляду за додержанням прав дітей при застосуванні заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян, профілактики рецидивної злочинності серед неповнолітніх тощо. За результатами перевірок у цій сфері внесено 9 вказівок, за наслідками розгляду яких до відповідальності притягнуто 3 службові особи. 
 

Відділ ювенальної юстиції

кількість переглядів: 2415