Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
06.11.2018

Прокуратура відреагувала на порушення законодавства при одержані громадянами в межах норм безоплатної приватизації земельних ділянок

                                          

Кожному громадянину України гарантується право на безкоштовне отримання земельної ділянки. Згідно ст. 121 Земельного Кодексу України громадяни України мають право на безкоштовну передачу їм земельних ділянок у визначених законом розмірах один раз для відповідного виду використання.

Безоплатна передача землі із фондів державної та комунальної власності для ведення особистого селянського господарства здійснюється у розмірі не більшому ніж 2 га. Реалізація цієї норми закону проводиться шляхом подачі особою, яка бажає отримати земельну ділянку у власність, до органу виконавчої влади або місцевого самоврядування клопотання. В ньому заявник підтверджує, що раніше ним земельні ділянки даної категорії в межах норм безоплатної приватизації не отримувались.

За результатами вивчення стану законності у цій сфері органами прокуратури області виявлено випадки зловживання окремими громадянами своїм конституційним правом та повторне використання процедури безоплатного отримання земельної ділянки особами, які таке право уже використали.

Зокрема, Миколаївською місцевою прокуратурою №1 та Вознесенською місцевою прокуратурою  встановлено, що громадянами отримано у власність 2 га  землі для ведення особистого селянського господарства після того, як вже раніше їм державою безоплатно передавалисяся земельні ділянки для таких же цілей.

Реагуючи на порушення, та з метою  захисту інтересів держави прокурорами до суду скеровано відповідні позовні заяви. 

Крім того, як вже повідомлялось раніше, у жовтні поточного року розпочато кримінальне провадження за фактами заволодіння шляхом обману земельними ділянками сільськогосподарського призначення державної власності загальною площею 14 га вартістю 380 тис. грн. на території Веселинівського району (ч.2 ст.190 КК України). Розслідування триває.

Прес-служба прокуратури Миколаївської області

кількість переглядів: 2425