Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
13.11.2018

Органами прокуратури області постійно ведеться робота щодо реального виконання судових рішень за покараннями у виді арешту або позбавлення волі

                                 

Реалізуючи конституційну функцію нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов'язаних з обмеженням особистої свободи громадян, регіональною прокуратурою постійно вживаються заходи, спрямовані на реальне виконання вироків суду щодо осіб, засуджених до покарання у виді арешту або позбавлення волі, які на момент вступу вироків у законну силу, не перебували під вартою.

Перевірки засвідчили, що незважаючи на вжиті заходи, мають місце випадки неповного та несвоєчасного проведення органами Головного управління Нацполіції в області розшукових заходів щодо осіб, які ухиляються від відбування вказаних кримінальних покарань.

З метою усунення виявлених порушень законодавства та недопущення їх у подальшому, органами прокуратури області під час проведення перевірок розпочато 3 кримінальні провадження, внесено 12 документів прокурорського реагування, з них скеровано 7 вказівок про проведення службових перевірок з метою усунення порушень вимог Закону України «Про Національну поліцію».

Крім того, завдяки вжитим органами прокуратури області заходам, розшукано 4 особи, які ухилялись від відбування кримінальних покарань.

Як приклад, завдяки вжитим Вознесенською місцевою прокуратурою заходам, працівниками Вознесенського ВП ГУНП в області 06.11.2018 затримано засудженого вироком Вознесенського міськрайонного суду за ч. 3   ст. 185, ст. ст. 71, 72, ч. 3 ст. 78 КК України до 3 років 8 місяців позбавлення волі, який майже 7 місяців ухилявся від відбування призначеного судом покарання.

Вказаного засудженого поміщено до ДП «Миколаївський слідчий ізолятор» Південного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України з метою подальшого етапування до місця відбування покарання.

Загалом, упродовж 2018 року органами Національної поліції в області розшукано 45 осіб, засуджених до покарань у виді арешту та позбавлення волі, які на момент вступу вироків у законну силу не перебували під вартою. Вказаних осіб затримано та поміщено до установ попереднього ув’язнення області.

Стан додержання вимог законодавства при виконанні кримінальних покарань у виді арешту та позбавлення волі перебуває на постійному контролі прокуратури області. Зокрема, питання щодо розшуку осіб, які ухиляються від органів досудового слідства, суду та виконання покарань планується обговорити на міжвідомчій нараді у регіональній прокуратурі відповідно до ст. 25 Закону України “Про прокуратуру” щодо координації діяльності по боротьбі зі злочинністю.

Довідково: судами Миколаївської області упродовж 10 місяців 2018 року винесено 153 вироки (ухвали) про призначення покарання у виді арешту та позбавлення волі стосовно 154 осіб, які на момент вступу вироків у законну силу не перебували під вартою через необрання такого запобіжного заходу на стадії досудового слідства та судового розгляду. Із загальної кількості засуджених осіб цієї категорії виконано 132 вироки стосовно 133 осіб.


Прес-служба прокуратури Миколаївської області

кількість переглядів: 1873