Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
28.11.2018

Прокурор Миколаївщини Тарас Дунас: «Максимально ефективно реагуємо на виклики сьогодення» (ФОТО, ВІДЕО)

                                          

Сьогодні, 27 листопада 2018 року, у редакції газети «Южная правда»  відбулася телефонна «гаряча лінія»  прокурора Миколаївської області Тараса Дунаса. Упродовж години мешканці області мали можливість поставити запитання безпосередньо очільнику прокуратури.

Переважна більшість питань стосувалась стану досудового розслідування у конкретних кримінальних провадженнях, зокрема, щодо привласнення та розтрати коштів вкладників КС “Флагман”, розбійних нападів на фермерські господарства у Веселинівському районі, законності діяльності компанії “Місто для людей” тощо. По кожному питанню Тарасом Дунасом були надані вичерпні відповіді.

У перервах між дзвінками прокурор області поспілкувався з журналістом видання Русланом Подгорним про результати роботи відомства у 2018 році та відповів на питання.

«Якщо раніше розкривався кожен п’ятий злочин, то зараз кожен другий.  Рівень розкриття кримінальних правопорушень становить 48,4% за оголошенням особам про підозру та 44,5 % за остаточними результатами досудового розслідування. Крім того,  Миколаївщина займає друге місце серед інших регіонів України по розкриттю злочинів минулих років», - зазначив прокурор області.

Так, суттєво активізовано роботу з виявлення кримінальних правопорушень у сфері обігу наркотичних засобів, латентних злочинів що пов’язані з торгівлею людьми. У поточному році обліковано 15 таких злочинів проти 6 у 2017 року.

Виявлено 7 злочинних угруповань,  5 з яких займались збутом наркотичних засобів, у тому числі через закладки. За результатами досудового розслідування обвинувальні акти стосовно усіх 27 членів злочинних угруповань, якими вчинено 105 кримінальних правопорушень, скеровані до суду для розгляду по суті. На даний час судами з постановленням вироку розглянуто 4 кримінальних провадження, у яких за вчинення злочинів у складі злочинних угруповань засуджено 13 осіб.

Не допущено вчинення жодного злочину проти основ національної безпеки України.

До суду скеровано 32 обвинувальні акти (проти 26 за 9 місяців 2017 році) про кримінальні правопорушення у бюджетній сфері, а також 6 - про злочини  у земельній сфері (6 у 2017 році).

Забезпечено ефективну реалізацію функції представництва в судах –   упродовж поточного року до суду пред’явлено позови на суму понад 1 млрд.грн. (проти 322 млн.грн. за аналогічний період минулого року). За цим результатом прокуратура області займає 6 місце по державі. Судами розглянуто та задоволено позовні вимоги на суму 104 млн.грн., реально виконано судових рішень на суму 34 млн.грн., у власність держави та територіальних громад фактично повернуто та попереджено незаконне вибуття 888 га земель. 

У такій спосіб прокурори показали приклад розв’язування земельних спорів та належне використання земель в інтересах громади. Як приклад, за принципової позиції прокуратури відновлено статус Бузького лиману, який є внутрішніми морськими водами України.

Приділяємо увагу і підростаючому поколінню шляхом проведення зустрічей з учнівським та студентським активом регіону,  у ході яких обговорюємо  нагальні для молоді теми, зокрема, протидія розповсюдженню наркотиків, булінгу, формування поваги до закону, правової культури та правосвідомості. 

Робота правоохоронних органів стала більш прозорою, зрозумілою для громадськості.  Понад 1200 повідомлень надано у засоби масової інформації про результати роботи органів прокуратури області.

Редакцію газети також цікавили питання щодо стану розслідування вбивства  голови сільгосппідприємства «Гур’ївка», зловживань при реконструкції Миколаївського аеропорту, “справи ветеринарів”, “рейдерства”.  Відповідаючи на ці питання, Тарас Дунас наголосив, що дані кримінальні провадження не зняті з контролю, хід їх розслідування контролюється як керівництвом регіональної прокуратури, так і керівництвом Нацполіції в області.

Завершуючи розмову, Тарас Дунас подякував редакції за запрошення та підкреслив, що органи прокуратури не зупиняються на досягнутому та готові до нових викликів. 

 

 

Прес-служба прокуратури Миколаївської області

кількість переглядів: 2046