Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
04.12.2018

Ювенальні прокурори Миколаївщини на захисті інтересів держави в сфері охорони дитинства

                                           

Упродовж 2018 року органами прокуратури Миколаївської області при реалізації конституційної функції у сфері охорони дитинства заявлено 28 позовів на  10,2 млн. грн. Судами задоволено 20 позовів на суму 1,1 млн. грн., добровільно відшкодовано за закритими справами 9,3 млн. грн., розпочато 10 кримінальних проваджень.

Зокрема, на усунення порушень у сфері використання бюджетних коштів розпочато 9 кримінальних проваджень, заявлено 6 позовів на 2,2 млн. грн. про визнання недійсними результатів торгів та укладених за їх наслідками договорів. Крім того, заявлено 8 позовів на суму майже 100 тис. грн. з вимогою стягнення державної допомоги з батьків, які ухиляються від сплати аліментів, а також плати за перебування дітей у школі-інтернаті, з яких 7 позовів на суму майже 90 тис. грн. задоволено, 1 перебуває на розгляді суду.

Прокурори принципово реагують на факти нецільового використання землі та приміщень закладів освіти. У зазначеній сфері прокурорами заявлено 5 позовів на суму 7,1 млн. грн. На теперішній час 2 позовні заяви на 1,1 млн. грн. задоволено, інші перебувають на розгляді суду.

Для прикладу, на виконання рішення суду, постановленого за результатами розгляду позову керівника Первомайської місцевої прокуратури в інтересах державі в особі ГУ Держгеокадастру в області, останньому повернуто земельну ділянку площею 33,8 га, яку після завершення дії договору оренди керівником Мигіївської загальноосвітньої школи передано у користування фермерському господарству.

Крім того, під час розгляду справи за позовом цієї ж прокуратури до Маринівського ліцею та фізичній особі підприємця про визнання недійсним двох договорів про спільний обробіток землі та зобов’язання другого відповідача звільнити землю, відповідачами спірні правочини розірвано, землю площею 228 га вартістю 6 млн. грн. повернуто навчальному закладу. Розгляд справи в частині визнання недійсними договорів триває.

Заходами представницького характеру прокурори реагували на факти бездіяльності органів місцевого самоврядування, якими тривалий час не вживаються заходи до оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки під будівлями навчальних закладів, не проводиться інвентаризація та паспортизація дитячих ігрових майданчиків. У поточному році пред’явлено 8 позовів зазначеної категорії, з яких 7 задоволено, 1 перебуває на розгляді суду.

Не залишаються поза увагою прокурорів випадки порушення гарантованих державою прав дітей на доступність освіти.

Так, Вознесенською місцевою прокуратурою установлено, що виконавчим комітетом Вознесенської міської ради прийнято ряд рішень, якими  погоджено розмір плати за навчання дітей  в закладах позашкільної освіти та встановлено пільги для учнів, які проживають виключно на території м. Вознесенська, сіл Новогригорівка та Ракове Вознесенського району (які увійшли в об’єднану територіальну громаду). Ураховуючи, що зазначені  рішення створили нерівні умови щодо доступу до навчання у мистецьких закладах дітей та мають ознаки дискримінації, керівником Вознесенської місцевої прокуратури 25.09.2018 до Миколаївського окружного адміністративного суду пред’явлено позов про визнання вищезазначених рішень протиправними та їх скасування. Розгляд справи триває.

Відділ ювенальної юстиції

кількість переглядів: 1698