Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
06.12.2018

Тарас Дунас: Під час воєнного стану підрозділи прокуратури області працюють у штатному режимі (ФОТО)

                       

Коли редакція «ЮП» разом із прес-службою Миколаївської обласної прокуратури планували дату проведення цього заходу, про те, що саме 28 листопада стане першим днем введення правового режиму воєнного стану ще й гадки не мали. Втім, гаряча лінія телефонного зв'язку із обласним прокурором Тарасом Дунасом відбулась вчасно, і питань до нашого гостя було чимало. Тим більше, що вже майже кінець року, в якому відбулось багато резонансних подій, йшла активна підготовка до передвиборчої кампанії, реформування засобів масової інформації тощо. А перше запитання до прокурора області, звичайно ж, було із приводу введення правового режиму воєнного стану.

-Є деякі зміни у роботі наших підрозділів, що стосуються, наприклад, посилення пропускного режиму та охорони. Але в цілому, прокуратура працює в звичному штатному режимі, - каже Тарас Дунас та починає відповідати на дзвінки.

- Вас турбує Рімма Іванівна Губанова з Новоодеського району. 10 червня 2016 року вбили мого чоловіка Віктора Губанова. Я впевнена, що це було замовне вбивство, і досі воно не розкрито. У нас уже четвертий слідчий. У минулому році я була на прийомі у Генерального прокурора Юрія Луценка. Він обіцяв допомогти. Ми знаємо кілька важливих моментів, які могли б допомогти у розкритті злочину. Але на них слідчі не звертають уваги.

- Ця справа на постійному контролі у прокуратурі, - говорить Тарас Дунас, - ніхто її з цього контролю не знімав. Нещодавно у поліції змінились керівники у розслідуванні справи. Буде дуже доречно, якщо ви до обласної прокуратури підійдете саме для уточнення деяких деталей.
Інформація по кримінальній справі. Слідчим управлінням ГУ Нацполіції в області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактами розбійного нападу на Р. Губанову та В. Губанова, а також умисного вбивства останнього з корисливих мотивів за попередньою змовою групою осіб, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених п. п. 6, 12 ч. 2 ст. 115, ч. 4 ст. 187 КК України.
Виконано 16 експертиз, 62 допити свідків, проведено слідчий експеримент. Проте до теперішнього часу злочин залишається нерозкритим, про підозру нікому не повідомлялось.
Стан досудового розслідування у кримінальному провадженні неодноразово заслуховувався на оперативних нарадах та перебуває на контролі керівництва прокуратури області.
Коментар редакції. Нагадаємо, 10 липня 2016 року у своєму будинку було жорстоко вбито В. О. Губанова - багаторічного депутата Миколаївської обласної ради, голови сільгосппідприємства «Гур'ївка» в Новоодеському районі, заслуженого працівника сільського господарства України.
Рімма Губанова неодноразово зверталась і у нашу редакцію. Адже слідство зайшло у глухий кут. І у неї таке враження, що цей злочин просто не хочуть розкривати.

 

- Адвокат Радіка Бєлова вам телефонує. Звертаюсь із приводу кримінальної справи про розбійний напад у селі Покровка Веселинівського району на фермера Володимира Карпенчука. Справу вже рік розглядає Арбузинський районний суд. Обвинуваченому прокурор Сергій Могила хоче безпідставно змінити ч. 4 ст. 187 (розбій) на ст. 198 (придбання, отримання, зберігання чи збут майна, одержаного злочинним шляхом). Крім того, до злочину причетні інші особи, які переховуються. Але ніяких процесуальних дій для їх розшуку та притягнення до відповідальності прокурор С. Могила не вживає.

- Дякую за інформацію. Я зверну увагу на цю справу.

 

Коментар редакції. «Южная правда» уважно слідкує за ходом цього резонансного судового процесу і неодноразово повідомляла про це. Потерпілим від злочинців став фермер Володимир Карпенчук, якого сильно побили (став інвалідом по зору) та відібрали велику суму грошей. Нині із встановлених підозрюваних під вартою лише мешканець Вознесенська Ю. Берія. Йому інкримінують розбій. Але, як бачимо, сторона обвинувачення чомусь вирішила змінити статтю кримінального кодексу на більш «легку» (за ст. 198 максимальне покарання лише 3 роки позбавлення волі, в той час як за ч. 4 ст. 187 - 10 років). Крім того, за цей розбій у минулому році по гарячих слідах було затримано ще двох фігурантів - громадян Грузії. Але із-за затягування подовження запобіжного заходу вже згаданим прокурором Веселинівської прокуратури Сергієм Могилою обидва підозрювані вийшли із СІЗО на волю і зникли в невідомому напрямку. І це не єдина «дивина» у цій справі. Адже до розшуку цих людей ніяких заходів не вживається.
Злочини, що скоєні у сільській місцевості у відношенні фермерів, останнім часом почастішали. Тому цілком логічно, що самі аграрії, не покладаючись лише на правоохоронців, самі створюють громадські формування для свого захисту.

Що до загальної картини протидії злочинності в Миколаївській області, то Тарас Дунас повідомив, зокрема, наступне:

- З початку 2018 року, у порівнянні з тим же минулорічним періодом, на 9,9% зменшилась кількість зареєстрованих кримінальних правопорушень (тяжких - на 8,8%). Зменшилась кількість зареєстрованих тяжких тілесних ушкоджень, що спричинили смерть потерпілого, на 12,5%, незаконних позбавлень волі або викрадень людини - на 31,3%, згвалтувань - на 11,1%, розбоїв - на 49,5%, грабежів - на 20,2%, крадіжок з квартир - на 50,1%, порушень правил безпеки руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами - на 13%, у тому числі тих, що спричинили смерть потерпілого - на 18%, незаконних заволодінь транспортними засобами - на 22,7%, грубих порушень законодавства про працю - на 16,7%, невиплати заробітної плати - на 80% (лише 3 таких факти).
Не допущено вчинення жодного злочину проти основ національної безпеки України.
Вдалося зберегти розпочату ще у серпні 2016 року стійку тенденцію до поступового підвищення рівня розкриття кримінальних правопорушень, який є вищим від середнього показника по Україні та становить 48,4% проти 42,3% за оголошенням особам про підозру (восьме місце по державі).
Виявлено 7 (2017 рік - 5) злочинних угруповань. 7 обвинувальних актів стосовно усіх 27 членів злочинних угруповань, якими вчинено 105 кримінальних правопорушень, скеровані до суду для розгляду по суті.
Слідчими поліції скеровано до суду обвинувальний акт стосовно осіб, які, діючи у складі організованої групи, шляхом підроблення документів та шляхом обману заволоділи рухомим та нерухомим майном фізичних осіб та територіальної громади в особі Миколаївської міської ради на загальну суму 5,14 млн грн.
Також скеровано до суду для розгляду про суті обвинувальний акт стосовно осіб, у тому числі депутата Миколаївської міської ради, які, діючи у складі злочинної організації, упродовж 2016 - 2017 років незаконно заволоділи бюджетними коштами департаменту житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради на загальну суму 419 тис. грн.
Судами з постановленням вироку розглянуто 4 кримінальних провадження, у яких за вчинення злочинів у складі злочинних угруповань засуджено 13 осіб (до реального позбавлення волі - 6).
Здійснюється досудове розслідування стосовно 3 учасників організованої групи, організатором якої є працівник Нацполіції, і яка впродовж поточного року займалась розповсюдженням наркотичних засобів (амфетаміну) на території Миколаєва та області.
Також здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні стосовно 10 учасників злочинного угруповання, які шляхом обману, під виглядом здійснення продажу транспортних засобів заволодівали грошовими коштами громадян на території Миколаївської, Одеської та Харківської областей.
З метою відшкодування збитків накладено арешт на майно підозрюваних на загальну суму 5,4 млн гривень.

 

- Цікавлюся перспективами судового розгляду кримінальної справи у відношенні кредитного союзу «Флагман». Я є потерпілою у цій справі, - дзвінок від нашої читачки з Миколаєва Тамари Панчук. Також з цього ж приводу на гарячу лінію подзвонили Василь Сухоруков, Володимир Шевченко, Світлана Чекваскіна.
Нині відбувається суд над керівниками цієї фінансової піраміди, що розсипалася ще у 2009 році. Більше тисячі вкладників «Флагману» виявились обдуреними на загальну суму під 40 мільйонів гривень.
Обурені люди кажуть, що деяких із тих, хто довірив гроші «Флагману», вже нема серед живих. А справа тягнеться майже десять років, і кінця й краю їй не видно.
Тарас Дунас у кожного із тих, хто звернувся, взяв номер телефону і пообіцяв, що їм зателефонує слідчий прокуратури та роз'яснить нинішній стан у розгляді справи КС «Флагман».
Від редакції додамо, що ця справа просто дивує віртуозним шахрайством на довірі людей та прагненні робити гроші із грошей. Адже деякі громадяни втратили майже 400 тисяч гривень (і це ще до 2009 року!). Про хід цієї справи, зникнення бухгалтерських документів та появу після розпаду кредитного союзу ряду підприємств, в яких, вірогідно, гроші «Флагману» стали стартовим капіталом, ЗМІ вже неодноразово повідомляли. Але вірогідність того, що обдуреним вкладникам гроші хтось поверне, а винні понесуть покарання, дуже примарна.

- У мене є важлива інформація з приводу розкриття корупційної схеми на підприємстві «Зоря»-«Машпроект», на якому я раніше працював. Куди мені звернутись? - запитує миколаєвець Борис Шаповалов.

 

- «Зоря»-«Машпроект» - підприємство державного концерну «Укроборонпром». Вам треба звернутись до Військової прокуратури Південного регіону. Вам зателефонують та повідомлять контакти цього відомства.
А що стосується протидії регіональної прокуратури проявам корупції, то за погодженням із нею спеціально уповноваженими суб'єктами у сфері протидії корупції в області складено та скеровано до суду 186 протоколів про адміністративні правопорушення, пов'язані з корупцією. За результатами розгляду судами справ за цими протоколами адміністративне стягнення у вигляді штрафу накладено на 87 осіб: 39 депутатів місцевих рад; 2 посадових осіб органів місцевого самоврядування, 22 правоохоронців, 6 державних службовців, 4 службових осіб інших державних органів, 14 посадових осіб юридичних осіб публічного права. На вказаних осіб накладено штрафи на суму 117 742 грн.

- Тарасе Омеляновичу, будь ласка, наведіть приклади реагування прокуратури на незаконні дії представників органів влади, - питання редакції «ЮП».

- Прокуратурою області виявлено факт незаконного розпорядження Миколаївською облдержадміністрацією внутрішніми морськими водами держави. ОДА, за відсутності передбачених законодавством повноважень, незаконно передала у користування ТОВ «Миколаївське підприємство «Термінал-Укрхарчозбутсировина» донну поверхню Бузького лиману площею 157 га вартістю понад 32 млн грн. У зв'язку із цим прокурором області заявлено позов про скасування незаконного розпорядження облдержадміністрації та визнання недійсним договору оренди, на підставі яких підприємство використовувало акваторію Бузького лиману. Позов задоволений постановою Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду 17 травня 2018 року.

- Значний резонанс громадських організацій та громадян викликає питання законності надання земельних ділянок у межах прибережних захисних смуг Чорного моря та Дніпро-Бузького лиману…

- Органами прокуратури області у поточному році з метою повернення незаконно вилучених земель на узбережжі Чорного моря заявлено 24 позови щодо повернення рекреаційних територій площею 9,5 га вартістю 10,1 млн грн. Наразі судами задоволено 5 позовів вказаної категорії щодо земельних ділянок вартістю 1,2 млн грн.
Зокрема, Миколаївською місцевою прокуратурою № 1 пред'явлено до Очаківського міськрайонного суду 8 позовів про скасування рішень Покровської сільської ради, котрими надано у власність громадян для будівництва житлових будинків земельні ділянки державного лісового фонду загальною площею 1,3 га земель вартістю 1,3 млн грн, розташованих на території Регіонального ландшафтного парку «Кінбурнська коса». Рішення у справах поки не прийнято.

- Тарасе Омеляновичу, чи є приклади реагування прокуратури на зловживання у ході нинішнього реформування державних та комунальних засобів масової інформації?

- Поки що таких сигналів до нас не надходило. Якщо говорити про конфлікт із приводу приміщення, де знаходилась обласна газета «Рідне Прибужжя», то там редакція, наскільки мені відомо, звернулась до суду. Це - господарські відносини.
Ну а якщо десь будуть правопорушення, на які слід реагувати прокуратурі, то, звичайно, будемо реагувати.

- Вас турбує Віктор Ханін з Миколаєва. При розподілі спадщини працівниками БТІ було порушено мої конституційні права, а також ряд статей Закону про власність та Цивільного кодексу України. Як мені відновити мої порушені права? І як потрапити на прийом до прокурора області?

- По-перше, ви можете скористатись послугами центру вторинної правової допомоги, де професійний адвокат напише безкоштовну заяву до суду. А на прийом до мене можна прийти за адресою, Спаська, 28. Підійдіть, будь ласка, у громадську приймальню, скажіть, що звертались на «гарячу лінію», я вас прийму.

- Я Катерина Луговенко з Миколаєва. У жовтні 2018 року до ЄРДР поліція внесла відомості за фактом підробки документів з приводу створення ОСББ у будинку по вулиці Потьомкінській, 81/83. Збори мешканців нашого будинку були схожі на рейдерське захоплення. Оскільки всі мешканці своєї згоди не давали, було підроблено документи. Ми звернулись і до прокуратури, і до поліції. Хочемо дізнатись про хід справи.

- Дайте свій контактний телефон. Вам зателефонує слідчий.

- На якій стадії знаходиться резонансна так звана «справа ветеринарів»? Раніше повідомлялось, справу перекладають на азербайджанську мову і для цього потрібна була велика сума грошей. Питання вирішене?

- Ця справа знаходиться на стадії ознайомлення із нею. Але за рішенням слідчого судді (яке не оскаржується) всі 75 томів кримінальної справи за вимогою адвокатів треба перекласти на азербайджанську мову. Ця послуга коштує 600 тисяч гривень. Ми шукаємо фахового перекладача через систему «Prozorro», але поки бажаючих це зробити немає.
Коментар редакції. Так звана «справа ветеринарів» розслідується вже третій рік. Кримінальне провадження було порушено у серпні 2016 року. Як вже раніше повідомляла «Южная правда», у Миколаївській області близько 3-х років діяла організована злочинна група, яка займалася переміщенням сільгосппродукції через митний кордон країни за підробленими документами. Тоді правоохоронці з'ясували, що ОЗГ активно співпрацювала з чиновниками ветеринарної медицини.
Фігуранти, зокрема, підозрюються у тому, що займались незаконною купівлею свиней під час спалаху епідемії африканської чуми.
І ось, виявляється, що тепер передача справи до суду «стоїть» із-за того, що ніяк не можуть перекласти її матеріали на азербайджанську. І коштуватиме такий переклад платникам податків цілих 600 тисяч бюджетних гривень. Перекладача шукають уже півроку. При цьому під час слідства фігуранти чудово спілкувались мовою російською. Оскаржити «цікаве» рішення слідчого судді про переклад справи закон не дозволяє. Отже, маємо черговий юридичний нонсенс.

- Тарасе Омеляновичу, що можете повідомити про розслідування справи про зловживання при реконструкції Миколаївського аеропорту, який, до речі, вже готують до відкриття?

- Слідчим управлінням Нацполіції в області здійснювалося досудове розслідування у кримінальному провадженні за підозрою колишнього директора КП «Миколаївський міжнародний аеропорт» М. Галайка у наданні неправомірної вигоди голові Миколаївської обласної державної адміністрації О. Савченку та за фактом розтрати бюджетних грошових коштів при виконанні ремонтних робіт ТОВ «Автомагістраль-Юг» на території КП «Миколаївський міжнародний аеропорт» (ч. 3 ст. 369, ч. 5 ст. 191 КК України). Матеріали цього провадження у квітні 2018 р. скеровано до Генеральної прокуратури України, якою подальше здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні доручено Головному слідчому управління Нацполіції України під процесуальним керівництвом Генеральної прокуратури України.
25 липня 2018 року між прокурором відділу Генеральної прокуратури України та підозрюваним М. Галайком укладено угоду про визнання останнім своєї винуватості у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 369 КК України, та затверджено обвинувальний акт у кримінальному провадженні, який разом із угодою про визнання винуватості скеровано до Центрального районного суду м. Миколаєва для розгляду по суті. На даний час судовий розгляд триває.

- Чималий резонанс у цьому році мало самогубство в. о. директора Миколаївського аеропорту Владислава Волошина? На якій стадії розслідування?

- Досудове розслідування справи за фактом смерті В. Волошина та доведення його до самогубства (ч. 1 ст. 115,
ч. 1 ст. 120 КК України) веде Слідче управління ГУ Нацполіції в області.
Встановлено, що 18 березня 2018 року В. Волошин, перебуваючи за місцем свого постійного проживання, вчинив самогубство шляхом пострілу з вогнепальної зброї в область грудей, після чого внаслідок отриманих тілесних ушкоджень у вигляді поранення лівої легені помер в приміщенні ЛШМД м. Миколаєва.
В ході досудового розслідування висунуті наступні основні версії вчиненого кримінального правопорушення: самогубство В. Волошин вчинив, перебуваючи в стані душевного хвилювання у зв'язку з відносинами у родині або проходженням служби в ЗСУ та перебуванням в зоні проведення Антитерористичної операції; самогубство вчинено у зв'язку з його професійною діяльністю на посаді т. в. о. директора КП «Миколаївський міжнародний аеропорт»; самогубство вчинено у зв'язку з примусом В. Волошина до виконання протиправних дій (доведення до самогубства).
З метою відпрацювання висунутих версій у кримінальному провадженні проведено великий обсяг слідчих (розшукових) дій та судових експертиз.
5 вересня 2018 року провадження скеровано до Донецького науково-дослідницького інституту судових експертиз для проведення посмертної судово-психологічної експертизи В. Волошина. Наразі експертиза триває.

- Тарасе Омеляновичу, на які ще сфери діяльності прокуратури хотіли б звернути увагу наших читачів?

- Враховуючи, що Миколаївська область є аграрною, а земля є основним багатством жителів регіону, питання законності розпорядження сільськогосподарськими землями є одним з найбільш суспільно-резонансних. І прокуратура тут діє дуже активно.
Наприклад, рішенням господарського суду Миколаївської області задоволено позов першого заступника прокурора області в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області до ДП «Сільськогосподарське підприємство Державної кримінально-виконавчої служби України (№103)» та ТОВ «Південь-Агро» про визнання договору підряду недійсним та повернення земельних ділянок загальною площею 896 га, грошовою оцінкою 19,5 млн грн.
Крім того, Апеляційним судом Миколаївської області задоволено два позови керівників місцевих прокуратур про розірвання договорів оренди землі та повернення у розпорядження держави земельних ділянок сільськогосподарського призначення площею понад 370 га вартістю 16 млн. грн.
Загалом судами задоволено 128 позовів прокурорів про повернення земельних ділянок сільськогосподарського призначення площею 1774 га вартістю 58,8 млн грн. Наразі повернуто у розпорядження держави 1128 га, що є 11 показником у державі.
Лише прокуратура області відреагувала на незаконне розпорядження особливо цінними землями лісового фонду, наданими поза волею законного власника - Кабінету Міністрів України, для нелісогосподарських потреб.
За ініціативи регіональної прокуратури пред'явлено два позови в інтересах держави в особі Кабінету Міністрів України до ДП «Володимирівське лісове господарство» та ФОП Митрофанової О. В. про повернення земельних ділянок державного лісового фонду загальною площею 280 га вартістю 5,6 млн грн. Позови судом задоволено та наразі реально виконано.
За належного процесуального керівництва у поточному році до суду направлено обвинувальні акти у ряді актуальних резонансних кримінальних проваджень.
Скеровано обвинувальний акт стосовно фахівця відділу з контролю при департаменті житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради, який неналежно віднісся до виконання покладених на нього обов'язків, унаслідок чого ДЖКГ міськради спричинені матеріальні збитки на суму 670 144, 31 грн.
Скеровано обвинувальний акт у кримінальному провадженні за фактом заволодіння грошовими коштами Миколаївської філії Державного підприємства «Адміністрація морських портів України» посадовими особами Товариства з обмеженою відповідальністю «Юг-Спецсервис» під час виконання робіт зі зняття стічно-фекальних вод з суден закордонного плавання, які заходять до акваторії морського порту Миколаїв, на суму 576 тис. грн.
Скеровано обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно директора ТОВ «Афенсо», який заволодів грошовими коштами комунального підприємства «Миколаївводоканал» на загальну суму 1 111 тис. грн.
У провадженні слідчих ГУ НП в області знаходиться 10 кримінальних проваджень за фактами вчинення злочинів стосовно журналістів та інших представників ЗМІ, які перебувають на контролі керівництва прокуратури області.

- Дякую за участь у роботі «гарячої лінії».

Руслан ПІДГОРНИЙ, редактор відділу правоохоронних питань.
"Южная правда", № 143 - 144 (23917 - 23918)
кількість переглядів: 1734