Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
28.01.2019

Прокуратура домоглася повернення державі чергових земельних ділянок урочища «Маяк»

                                                      

Упродовж січня 2019 року Корабельний районний суд м. Миколаєва підтримав позицію Миколаївської місцевої прокуратури № 2, задовольнивши позовні вимоги прокуратури щодо повернення державі в особі Миколаївської облдержадміністрації чергових двох земельних ділянок урочища «Жовтневе» загальною площею 0,2 га вартістю понад 400 тис. грн.

Підставами для виникнення спірних правовідносин стало незаконне рішення Миколаївської міської ради про виділення під забудову земельної ділянки, яка фактично належала до земель лісового фонду, а відтак, на момент відведення перебувала у користуванні ДП «Миколаївське лісове господарство».

Чинним законодавством у сфері земельних правовідносин передбачено, що земельні ділянки, які перебувають у користуванні осіб передаються у власність чи користування іншим особам лише після їх вилучення (викупу) у встановленому законом порядку у попереднього користувача. Проте, така згода або будь-які погоджувальні документи, які свідчать про належне вилучення спірної земельної ділянки у ДП «Миколаївське лісове господарство» у проекті відведення відсутні та, відповідно до інформації підприємства, не надавалась. Крім того, усупереч вимогам чинного законодавства, змінено цільове призначення земельних ділянок, а саме: для цілей, не пов’язаних із веденням лісового господарства і використання лісових ресурсів, що фактично свідчить про зміну цільового призначення, проект відведення повинен бути погоджений органом виконавчої влади з питань лісового господарства.

Відповідно до інформації Миколаївського обласного управління лісового та мисливського господарства зазначений проект відведення управлінням не погоджувався.

Загалом, за втручання прокуратури державі повернуто земельні ділянки урочища загальною площею 7 га  вартістю понад 9 млн грн.

За інформацією Миколаївської місцевої прокуратури № 2
кількість переглядів: 1852