Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
30.01.2019

Миколаївщина увійшла до 6 регіонів України, де запроваджуватиметься пілотний проект з відновного правосуддя для неповнолітніх (ФОТО)

                              

У вівторок, 29 січня 2019 року, за дорученням прокурора Миколаївської області Тараса Дунаса, начальник відділу ювенальної юстиції регіональної прокуратури Ольга Колос взяла участь у засіданні робочої групи з реалізації пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину».

Генеральним прокурором Юрієм Луценком та Міністром юстиції України Павлом Петренком 21.01.2019 підписано спільний наказ «Про реалізацію пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину», відповідно до якого Миколаївську область визначено у числі шести регіонів (у тому числі Донецьку, Одеську, Львівську, Луганську та Харківську), де буде запроваджено пілотний проект.

Пілотний проект ґрунтується на відновних підходах у кримінальних провадженнях про злочини невеликої та середньої тяжкості, вчинені неповнолітніми, і включає в себе скоординовану організацію ефективної комунікації між такими неповнолітніми і потерпілими від вчинених ними злочинів з метою забезпечення відшкодування заподіяної шкоди, максимально раннього виведення неповнолітніх правопорушників із кримінального процесу з обов’язковим ужиттям узгоджених заходів для їх ресоціалізації та запобігання повторним злочинам.

Реалізація пілотного проекту відбуватиметься за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

Ольга Колос зазначила, що саме за допомогою відновного правосуддя, яке передбачає розумний, обдуманий та індивідуальний правовий підхід до кожного неповнолітнього, який вчинив, у більшості випадків необдумане кримінальне правопорушення, держава взмозі забезпечити реалізацію конституційного права кожного свого громадянина на захист  та охорону прав і свобод людини, при цьому захистивши дитину, яка вчинила злочин, від по життєвого клейма «злочинець».

Упродовж 2018 року на Миколаївщині неповнолітніми вчинено 277 кримінальних правопорушень, з яких 142 – злочини невеликої та середньої тяжкості.

Участь цієї категорії підлітків-правопорушників у Програмі буде враховуватися під час прийняття рішення про наявність підстав для звільнення від кримінальної відповідальності відповідно до ст. 45 /у зв'язку з дійовим каяттям/, ст.46 /у зв'язку з примиренням винного з потерпілим/, ст.48 /у зв'язку із зміною обстановки/ КК України або закриття кримінального провадження на підставі ч. 4 ст. 56, п. 7 ч. 1 ст. 284 КПК України /потерпілий, його представник відмовився від обвинувачення у кримінальному провадженні у формі приватного обвинувачення/.

Так, у порядку експерименту, за сприяння ГО «Фундація ДЕЮРЕ» з 5 неповнолітніми, які скоїли правопорушення невеликої та середньої тяжкості, було проведено медіацію, зпа результатом якої до суду скеровані клопотання про звільнення їх від кримінальної відповідальності, які судом задоволені.

Прес-служба прокуратури Миколаївської області

кількість переглядів: 2051