Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
11.02.2019

Прокурорами забезпечено ефективну реалізацію функції представництва в судах (ДІАГРАМИ)

                                      

Упродовж 2018 року органами прокуратури Миколаївської області до суду пред’явлено позови на суму понад 1 млрд.грн. (проти 359,2 млн.грн. за 2017 рік). Зокрема, у земельній сфері пред’явлено позови на суму 639 млн.грн. щодо земель площею 1250 га.

 

Принципово реагували прокурори на факти незаконної забудови рекреаційних територій загального користування, лісових урочищ, розташованих на узбережжі водних об’єктів обласного центру та курортних зон області, які набули суспільного резонансу (урочище Жовтневе, Леваневців, пляжні зони Чорного моря та ін.).

Так, з метою повернення незаконно вилучених земель на узбережжі Чорного моря заявлено 50 позовів щодо повернення рекреаційних територій площею 13 га вартістю 16 млн.грн.

Як приклад, прокуратурою області пред'явлено до Березанського районного суду позов про визнання незаконним та скасування розпорядження Березанської райдержадміністрації, яким продано у приватну власність товариству для забудови комерційними об’єктами земельну ділянку лісового фонду, розташовану у межах прибережної захисної смуги Чорного моря, площею понад 1 га вартістю 6 млн.грн.

Крім цього, Миколаївською місцевою прокуратурою №1 пред’явлено до Очаківського міськрайонного суду 10 позовів про скасування рішень Покровської сільської ради, котрими надано у власність громадян для будівництва житлових будинків земельні ділянки державного лісового фонду загальною площею 1,6 га, вартістю 1,7 млн.грн., розташованих на території Кінбурнської коси. Судовий розгляд вказаних справ триває.

Приділено увагу питанням незаконного використання земель сільськогосподарського призначення, що є актуальним для регіону, - пред’явлено позовів щодо повернення державі загалом 1145 га вартістю 17,8 млн.грн.

Так, прокуратурою встановлені факти незаконного використання фермерськими господарствами земельних ділянок загальною площею понад 424 га вартістю майже 10,7 млн. грн. без правовстановлюючих документів. З метою повернення земель державі місцевими прокуратурами пред’явлено 12 позовів, з яких 2 задоволено, розгляд інших позовів триває. 

Виявлено факти незаконного надання земель водного фонду в межах портової інфраструктури. Зокрема, прокуратурою області пред’явлено позов до Миколаївської міської ради, рішенням якої товариству під видом надання земельної ділянки фактично передано в оренду та у приватну власність частину водного об'єкту загальнодержавного значення - Бузького лиману площею 93 га вартістю 585 млн.грн. Остаточне рішення у справі не прийнято.

На захист інтересів держави у бюджетжній сфері пред’явлено 39 позовів на суму 398 млн.грн.

Так, прокуратурою області до господарського суду заявлено позов про визнання недійсними процедури закупівлі Миколаївською філією       ДП «Адміністрація морських портів України» робіт по будівництву причалу № 8 Миколаївського морського порту вартістю 379 млн. грн. та укладеного за її наслідками договору. Підставою для звернення до суду стало обрання переможцем учасника, у якого відсутній не тільки досвід виконання аналогічних робіт, а й власне обладнання та працівники, а для виконання робіт планувалось залучення численної кількості приватних субпідрядних організацій, що в свою чергу призвело б до суттєвого збільшення собівартості робіт. Наразі позов розглядається судом.

Миколаївською місцевою прокуратурою № 1 до господарського суду заявлено позов про стягнення заборгованості у розмірі 468 тис.грн. з ПАТ, яке ухилялось від повернення коштів фінансової підтримки, наданої товариству у 1999 році з обласного бюджету. Рішенням суду від 12.10.2018 позов задоволено у повному обсязі та заборгованість на цей час стягується органами ДВС у примусовому порядку.

З питань державної та комунальної власності пред’явлено позови на суму 15,7 млн.грн.

Зокрема, прокуратурою області до господарського суду пред’явлено позов про стягнення з ТОВ заборгованості по орендній платі за використання державного майна та пені на загальну суму 4,4 млн.грн. Під час розгляду справи судом, зазначені кошти сплачено відповідачем до державного бюджету у повному обсязі. 

Окрім того, за наслідками представницької діяльності розпочато 87 кримінальних проваджень, з яких 41 щодо оборудок із бюджетними коштами та 31 щодо правопорушень у сфері земельних відносин.

Загалом судами задоволено позови на суму 102 млн.грн., добровільно відшкодовано за закритими справами – 18 млн.грн.

У сфері земельних відносин сума задоволених позовів та вибуття якої попереджено складає 84,2 млн.грн., що становить 82 % від суми задоволених позовів.

Зокрема, рішенням господарського суду Миколаївської області від 16.04.2018, залишеним в силі постановою Південно-західного апеляційного господарського суду від 05.11.2018 задоволено позов першого заступника прокурора Миколаївської області в інтересах держави в особі ГУ Держгеокадастру області до ТОВ «Південь-Агро», ДП «Сільськогосподарське підприємство Державної кримінально-виконавчої служби України (№103)» про визнання недійсним договору підряду з вирощування сільськогосподарської продукції та зобов’язання повернути земельну ділянку площею 896,46 га, вартістю 19,5 млн.грн. у розпорядження держави.

Органами прокуратури Миколаївської області забезпечено участь у розгляді 243 справ. Судами апеляційної інстанції розглянуто за участю прокурора – 62 справи. Сума за рішеннями, скасованими за скаргами, заявами прокурора становить  28 млн.грн.

 

На достатньо високому рівні залишається якість апеляційного оскарження незаконних судових рішень. У 2018 році питома вага задоволених апеляційних скарг від розглянутих склала 65 %. Ефективність касаційного оскарження за 2018 рік становить 66,6%.

 

Зокрема, постановою Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 17.05.2018 у справі за позовом прокурора області в інтересах держави в особі Кабінету Міністрів України до Миколаївської облдержадміністрації, визнано незаконним й скасовано розпорядження, яким приватному підприємству надано в оренду земельну ділянку площею 157 га за рахунок донної поверхні Бузького лиману, який відноситься до внутрішніх морських вод України. 

Упродовж року прокурорами забезпечено виконання постановлених за їх позовами судових рішень на суму 53,7 млн. грн. У межах реалізації представницьких повноважень у власність держави повернуто, а також попереджено незаконне надання земель загальною площею 1294 га.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У жовтні 2018 року державним виконавцем реально повернуто державі 203 га вартістю 10 млн. грн. цінних земель сільськогосподарського призначення, розташованих на території Снігурівського району області, які незаконно у позаконкурентному порядку надано громадянину для ведення фермерського господарства.

Також, за втручання прокурорів виконано судові рішення про скасування незаконно отриманих правовстановлюючих документів на землю та зобов’язання недобросовісних власників та користувачів повернути державі території пляжних зон відпочинку узбережжя Чорного моря загальною площею понад 8 га вартістю більше 16 млн. грн.

Поновлено порушені інтереси держави щодо використання 281 га земель лісового фонду вартістю 7,5 млн. грн.

Зокрема, реально виконано рішення господарського суду Миколаївської області, постановлене за позовом прокурора області в інтересах Кабінету Міністрів України, з незаконного користування підприємця повернуто земельні ділянки державного лісового фонду загальною площею 242 га вартістю 4,8 млн. грн., що розташовані в межах території Володимирівської сільської ради Казанківського району.

Активно використовувалися прокурорами надані законодавством повноваження на завершальній стадії судового процесу, задоволено 5 скарг (позовів), поданих прокурорами до суду та 115 скарг, поданих у порядку відомчого контролю, що є одним із кращих результатів роботи на рівні держави.

Крім того, виявлено факти вчинення учасниками виконавчого провадження кримінально-караних діянь, за якими розпочато 10 кримінальних проваджень.

Управління представництва інтересів держави в суді

кількість переглядів: 1582