Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
20.02.2019

Домашні насильники постануть перед судом

                                                 

Відповідно до закону України «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України з метою реалізації положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами» з 11.01.2019 Кримінальний кодекс України доповнено статтею 126-1.

Згідно цієї статті домашнє насильство є умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах, що призводить до фізичних або психологічних страждань, розладів здоров’я, втрати працездатності, емоційної залежності або погіршення якості життя потерпілої особи.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді громадських робіт на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до двох років.

Для прикладу, 15 лютого 2019 року за процесуального керівництва Веселинівського відділу Вознесенської місцевої прокуратури слідчим завершено досудове розслідування у кримінальному провадженні стосовно жителя с. Покровка Веселинівського району, який під час сварки спричинив тілесні ушкодження своїй дружині. Крім того, чоловік упродовж 2018 року вже тричі притягувався до кримінальної відповідальності за нанесення тілесних ушкоджень своїй дружині що свідчить про систематичне вчинення фізичного насильства.

Обвинувальний акт разом з угодою про примирення скеровано до суду.

18 лютого 2019 року повідомлено про підозру у вчиненні домашнього насильства жителю  м. Вознесенськ, який перебуває на превентивних обліках Національної поліції за категорією «сімейний насильник» з 03.09.2015 року.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 9 лютого 2019 року чоловік, діючи умисно та усвідомлюючи свою перевагу у фізичному розвитку на ґрунті неприязних відносин вчинив фізичне насильство відносно своєї 80-річної матері. 
Досудове розслідування триває.

Вознесенська місцева прокуратура

кількість переглядів: 2039