Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
01.04.2019

Прокуратура продовжує послідовну роботу щодо поновлення інтересів держави в сфері використання земель сільськогосподарського призначення

                                  

Відповідно до вимог діючого у 2015 році законодавства лише громадяни мали право на пільгове (без проведення аукціону) отримання земель в оренду саме для створення фермерського господарства, як однієї із основних форм підприємницької діяльності в сфері сільськогосподарського виробництва. Юридичні особи, у тому числі фермерські господарства, не мають права на отримання земель в оренду без проведення земельних торгів (аукціону).

Як встановлено Вознесенською місцевою прокуратурою, громадянин у 2016 році отримав в оренду на пільгових умовах 7,6 га ріллі в межах території Новосвітлівської сільської ради Веселинівського району нібито для ведення фермерського господарства.

Водночас, цей громадянин вже був головою діючого фермерського господарства та, більш того, в 2014 році навіть скористався правом приватизації земель та безоплатно отримав від держави 7,9 га для цих цілей.

Як наслідок, уникнувши аукціону, спритний підприємець додатково отримав землі державної власності за мінімальною ставкою орендної плати.

Реагуючи на зазначені порушення, місцева прокуратура звернулась до господарського суду з позовом про визнання незаконними наказів Головного управління Держгеокадарсту в області, недійсним договору оренди земельної ділянки та її повернення державі.

У поточному році за аналогічними фактами повторного отримання земель для ведення фермерського господарства відкрито провадження ще у 2 справах щодо повернення земель загальною площею 607,4 га вартістю 32 млн. грн.

За інформацією Вознесенської місцевої прокуратури

кількість переглядів: 1855