Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
01.04.2019

Напередодні весняних канікул ювенальний прокурор розповіла учням про відповідальність за вчинення злочинів (ФОТО)

                             

Вже не вперше цьогоріч прокурори розповідають учням про  відповідальність за вчинення злочинів, сподіваючись, що поширення серед підлітків інформації на цю важливу тему вплине на підвищення свідомості молодді та  на зменшення злочинності у їх середовищі.

Зокрема,  підтримуючи започатковану прокурором Миколаївської області Т.Дунасом ініціативу щодо зустрічей з молоддю, 29 березня 2019 року, напередодні весняних канікул, прокурор Заводського відділу Миколаївської місцевої прокуратури № 1 Капраль Катерина розповіла учням 7 та 9 класів Миколаївської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 35 про особливості відповідальності неповнолітніх  за вчинення злочинів.

-    Багато неповнолітніх, вчиняючи правопорушення або злочини, навіть не замислюються, що вони вже повною мірою підлягають відповідальності за скоєні ними діяння, а якщо й розуміють це – то помилково вважають, що можуть уникнути покарання, думаючи що, відповідальність наступає з більш пізнього віку. А тому наше завдання роз’яснити підліткам правові аспекти у подолання негативних явищ у молодіжному середовищі та підвищити правову свідомість неповнолітніх,  - наголосила прокурор.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Насамперед ювенальний прокурор розповіла про наслідки вчинення правопорушень — про кримінальну відповідальність за їх скоєння, про те, як це впливає негативно на подальшу долю людини. Обговорили й таку важливу тему, як насилля в сім’ї щодо дітей. В ході бесіди зосередили увагу дітей на тому, що  неповнолітніми вважаються особи, які не досягли 18-річного віку. Ця категорія виокремлює ще одну категорію дітей – це малолітні, тобто ті, які не досягли 14-річного віку.

Загально-кримінальна відповідальність настає з 16-річного віку, а в окремих випадках, згідно зі ст.22 Кримінального кодексу України, діти притягаються до кримінальної відповідальності з 14-річного віку за такі види злочинів: умисне вбивство, умисне тяжке тілесне ушкодження, умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження, бандитизм, зґвалтування,  крадіжку, грабіж, розбій, вимагання, умисне знищення або пошкодження майна, незаконне заволодіння транспортним засобом, хуліганство.

Аби донести підліткам важливість у їхньому житті уникнення будь-яких правопорушень, негативних вчинків та їх наслідків, прокурор навела низку прикладів кримінальних злочинів, вчинених неповнолітніми та визначене законом покарання.

Дізналися учні й про види кримінальної відповідальності, які можуть бути застосовані судом в разі визнання їх винними у вчиненні злочину.

Спілкування із прокурором на порушену тему викликало непідробний інтерес в учнів, які не лише уважно слухали наведені факти, а й ставили запитання щодо тієї чи іншої ситуації.

Співпраця із закладами освіти щодо профілактики злочинності серед дітей триває і є важливою ланкою у формуванні свідомості підростаючого покоління.

За інформацією Миколаївської місцевої прокуратури № 1

 

кількість переглядів: 1512