Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
16.04.2019

Регіональною прокуратурою взято участь у першому засіданні Регіональної комісії з реабілітації у Миколаївській області

                        

На виконання Закону України «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного  тоталітарного режиму 1917-1991 років» розпорядженням Миколаївської ОДА № 97-р від 29.03.2019  створено Регіональну комісію з реабілітації у Миколаївській області, яка є постійно діючим колегіальним органом, завданням якої є  здійснення попереднього розгляду обставин, пов’язаних з учиненням репресій проти конкретної особи, та подання Національній комісії з реабілітації обґрунтованих пропозицій щодо можливості визнання  особи реабілітованою або потерпілою від репресій.

Зокрема, 15 квітня 2019 року, у приміщенні Миколаївської облдержадміністрації відбулося перше засідання Регіональної комісії, на якому обговорено важливі організаційні питання діяльності комісії, обрано її голову, заступника голови та секретаря, а також уповноважену особу, яка буде вести прийом відповідних документів.

До роботи комісії залучено представників, делегованих Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини, головним управлінням Національної поліції в Миколаївській області, державним архівом Миколаївської області, Українським інститутом національної пам’яті, Миколаївською обласною радою, науковців та членів громадських організацій, що проводять діяльність у сфері дослідження історії України та надання допомоги громадянам з питань, пов’язаних з реабілітацією жертв репресій тоталітарних режимів.

Регіональну прокуратуру в роботі комісії представляє начальник відділу забезпечення обвинувачення в регіоні управління підтримання обвинувачення в суді прокуратури Миколаївської області Ірина Добровольська.

Тільки на Миколаївщині, за даними обласного центру пошукових досліджень та редакційно-видавничої діяльності, жертвами «сталінського терору» стали понад 20 тисяч осіб. 

Нагадаємо, що у  червні 2017 року прокуратурою Миколаївської області за результатами вивчення «розстріляної справи» С.Є. Ключка, якого протоколом трійки при УНКВС по Миколаївській області № 31 від 08.04.1938 за антирадянську агітацію необґрунтовано засуджено до виключної міри покарання – розстрілу, прийнято рішення та видано довідку про його реабілітацію як безвинно засудженого злочинним комуністичним режимом.

Прес-служба прокуратури Миколаївської області

кількість переглядів: 1552