Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
17.04.2019

Прокуратура відреагувала на незаконну передачу 40,3 га землі державної форми власності

                            

Первомайською місцевою прокуратурою виявлено факт незаконної передачі в суборенду земель, наданих навчальному закладу для дослідних та навчальних цілей

Зокрема, встановлено, що у 2006 році між Первомайською  райдержадміністрацією та Синюхинобрідською школою укладено договір оренди земельних ділянок загальною площею 40,3 га вартістю майже 350 тис грн із земель державної власності сільськогосподарського призначення для дослідних та навчальних цілей.

Проте, орендарем, в порушення умов вказаного договору та вимог земельного законодавства, орендовані землі у січні 2018 року були надані у користування товариству з обмеженою відповідальністю на підставі договору про спільний обробіток земельної ділянки та вирощування сільськогосподарських культур, який за своїм змістом є договором суборенди землі.

При цьому, передача земель в суборенду відбулась без дотримання умов договору оренди землі, із фактичною зміною її цільового призначення на ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що є порушенням вимог ст. 8 Закону України «Про оренду землі».

Крім того, у складі земель освітнім закладом у суборенду передано курган, який є об’єктом культурної спадщини та підлягає особливій охороні з боку держави, водночас використання його з метою, визначеною у договорі спільного обробітку, призводить до розорення, псування та може сприяти знищенню такого об’єкту.

З метою усунення порушень, місцевою прокуратурою до господарського суду Миколаївської області подано позовну заяву про визнання недійсним договору про спільний обробіток земельної ділянки, укладеного між школою та товариством, а також повернення її навчальному закладу.

Загалом, на виконання доручення Генеральної прокуратури України упродовж І кварталу 2019 року прокурорами Миколаївщини заявлено позовів щодо нецільового використання земель, переданих навчальним закладам, загальною площею 370 га вартістю 5,8 млн грн.


За інформацією Первомайської місцевої прокуратури

кількість переглядів: 1532