Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
19.04.2019

Завдяки прокуратурі земельна ділянка сільськогосподарського призначення вартістю 1,4 млн грн повернута державі

               

За позовом Первомайської місцевої прокуратури державі повернуто 50 га земель сільськогосподарського призначення вартістю майже 1,4 млн грн, розташованих в межах Благодатненської сільської ради Арбузинського району.

Прокуратурою встановлено, що наприкінці 2015 року фізичними особами, всупереч положенням цивільного законодавства, вказану земельну ділянку оформлено у спадок, хоча земля спадкодавцем використовувалась на підставі права постійного користування землею, яке за змістом ст. 1225 Цивільного кодексу України не успадковується.

На усунення виявлених порушень земельного законодавства, заступником керівника місцевої прокуратури пред’явлено позов про визнання недійсними свідоцтв про право на спадщину за законом та повернення земельної ділянки у розпорядження держави.

Наприкінці 2018 року рішенням Арбузинського районного суду, залишеним в силі судом апеляційної інстанції, позовні вимоги прокурора задоволено в повному обсязі.

На виконання рішення суду незаконні свідоцтва про право на спадщину нотаріусом скасовано, про що до Державного реєстру речових прав внесено відповідні записи, а земельна ділянка повернута у розпорядження держави.

Загалом, упродовж І кварталу 2019 року Первомайською місцевою прокуратурою пред’явлено 7 позовів у сфері земельних відносин на суму 6,8 млн грн щодо земельних ділянок загальною площею 66 га, з яких на даний час задоволено 2 позови щодо 12 га земель вартістю 1 млн грн, розгляд інших триває. 

За інформацією Первомайської місцевої прокуратури

 

кількість переглядів: 1780