Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
19.04.2019

Вільний доступ до берега і чисте море під захистом прокуратури

                          

У черговий раз судом підтримано позицію прокуратури щодо неможливості передачі узбережжя Чорного моря у приватну власність.

Наприкінці березня 2019 року постановою Верховного Суду України залишено в силі рішення судів першої та апеляційної інстанцій про задоволення позову прокурора та повернення у власність держави земельної ділянки площею 800 кв.м., розташованої у межах прибережної захисної смуги Чорного моря на відстані 80 м. від урізу води  біля с. Рибаківка.

Ствердно вказано, що оскільки зазначена земельна ділянка розташована у межах прибережної захисної смуги Чорного моря, вона відноситься для земель водного фонду та не може бути надана у приватну власність.

Слід зазначити, що така позиція суду касаційної інстанції повністю узгоджується з баченням Європейського суду з прав людини щодо суспільної значимості повернення земель, розташованих у прибережній захисній смузі, у власність держави.

Зокрема, у справах «Депаль проти Франції»  і «Броссе-Трибуле та інші проти Франції» Європейський суд зазначав, що збереження прибережної зони, а особливо пляжів, місць, відкритих для всіх, є прикладом місць, які вимагають особливого порядку облаштування, а отже їх повернення у власність держави має мету загального інтересу- заохотити вільний доступ до берегової смуги.

Прес-служба прокуратури Миколаївської області

кількість переглядів: 1753