Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
21.04.2019

Ювенальними прокурорами Миколаївщини постійна увага приділяється захисту прав дітей та інтересів держави у сфері охорони дитинства (ДІАГРАМИ)

                     

Справа дитячого табору ім. лейтенанта Шмідта

Прокуратура відстояла у суді свою принципову позицію щодо визнання незаконним та скасування рішення Миколаївської обласної ради про включення до переліку об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Миколаївської області, що підлягають приватизації, дитячого оздоровчого табору ім. лейтенанта Шмідта, розташованого на узбережжі Чорного моря у місті Очаків, який в подальшому був приватизований.
Відтак, за наполегливості прокуратури збережено оздоровчий табір та повернуто його у комунальну власність

Повернення земель навчальних закладів їх законному власнику

Загалом, упродовж І кварталу 2019 року прокурорами Миколаївщини заявлено позовів щодо нецільового використання земель, переданих навчальним закладам, загальною площею 370 га вартістю 5,8 млн грн.

Для прикладу, у 2006 році між Первомайською РДА та Синюхинобрідською школою укладено договір оренди земельних ділянок загальною площею 40,3 га вартістю майже 350 тис грн із земель державної власності сільськогосподарського призначення для дослідних та навчальних цілей.

Проте, орендарем, в порушення умов вказаного договору та вимог земельного законодавства, орендовані землі у січні 2018 року були надані у користування товариству з обмеженою відповідальністю на підставі договору про спільний обробіток земельної ділянки та вирощування сільськогосподарських культур, який за своїм змістом є договором суборенди землі.

При цьому, передача земель в суборенду відбулась без дотримання умов договору оренди землі, із фактичною зміною її цільового призначення на ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що є порушенням вимог ст. 8 Закону України «Про оренду землі».
Крім того, у складі земель освітнім закладом у суборенду передано курган, який є об’єктом культурної спадщини та підлягає особливій охороні з боку держави, водночас використання його з метою, визначеною у договорі спільного обробітку, призводить до розорення, псування та може сприяти знищенню такого об’єкту.

З метою усунення порушень, місцевою прокуратурою до господарського суду Миколаївської області подано позовну заяву про визнання недійсним договору про спільний обробіток земельної ділянки, укладеного між школою та товариством, а також повернення її навчальному закладу.

Повернення у власність держави Миколаївського професійного промислового ліцею

Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Миколаївській області з фізичною особою підприємцем укладено договір оренди державного нерухомого майна, а, саме: виробничих приміщень Миколаївського професійного промислового ліцею площею 136,2 кв. м. вартістю майже 250 тис грн. Вказаний договір оренди було укладено в порушення вимог Закону, оскільки у відповідності до частини 4 статті 80 Закону України «Про освіту» об’єкти та майно державних і комунальних закладів освіти не підлягають приватизації чи використанню не за освітнім призначенням.

Водночас, фізична особа-підприємець, якій надано в оренду вказані виробничі приміщення навчального закладу, згідно витягу з ЄДРПОУ займається діяльністю, пов’язаною з виробництвом взуття, оптовою торгівлею одягом та взуттям, шкіряними виробами тощо. При цьому його підприємницька діяльність жодним чином не пов’язана із здійсненням освітньої діяльності.

З метою усунення порушень, Миколаївською місцевою прокуратурою № 2 до господарського суду Миколаївської області подано позовну заяву про визнання недійсним договору оренди та зобов’язання повернути приміщення навчального закладу у власність держави.

Під час розгляду вказаної позовної заяви в суді, відповідачем добровільно усунуто порушення закону - дію спірного договору оренди припинено та майно повернуто державі за актом приймання-передачі.

Захист гарантованих державою прав дітей на доступність освіти

Вознесенською місцевою прокуратурою установлено, що виконавчим комітетом Вознесенської міської ради прийнято ряд рішень, якими погоджено розмір плати за навчання дітей в закладах позашкільної освіти та встановлено пільги для учнів, які проживають виключно на території м. Вознесенська, сіл Новогригорівка та Ракове Вознесенського району (які увійшли в об’єднану територіальну громаду). Ураховуючи, що зазначені рішення створили нерівні умови щодо доступу до навчання у мистецьких закладах дітей та мають ознаки дискримінації.

Прокуратурою до Миколаївського окружного адміністративного суду пред’явлено позов про визнання вищезазначених рішень протиправними та їх скасування.

Прес-служба прокуратури Миколаївської області

 

 

кількість переглядів: 1385