Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
09.05.2019

На Миколаївщині зацвіло орхідне поле, яке врятували прокурори від бездумного розорювання та знищення

                                     

Травень - це саме час коли цвітуть дивовижні орхідеї, розташовані на Кінбурнському півострові. саме цими днями масово зацвіли орхідеї, вкривши землю фіолетовим килимом.

На 1 м² виростає 30—60 (100) орхідей, сім'я яких представлена 6 видами роду Orchis. Покровське орхідне поле прилягає до озер — оз. Черніне і оз. Черепашине. Крім орхідей, тут зростають зозулинці болотний, блощичний та розмальований, запашний, салеповий. Ці види занесені до Червоної книги України.

У травні минулого року прокуратура Миколаївської області через суд повернула державі земельну ділянку площею 8 га на Кінбурнському півострові, де розташоване найбільше в Європі орхідне поле.

Земельна ділянка була незаконного надана Очаківською райдержадміністрацією у приватну власність громадянина для ведення фермерського господарства. На вказаній приватній ділянці виявлено чисельні рослини, види яких занесено до Червоної книги України. Зокрема, масово зростають дикі орхідеї, щільність популяції яких на даній земельній ділянці складає у середньому 30-40 особин на 1 м. кв., а місцями досягає 150 особин на 1 м.кв. Крім того, ділянка розташована в межах прибережних захисних смуг Чорного моря, озер Чернине і Черепашине.

Реагуючи на порушення, прокуратурою до Очаківського міськрайонного суду пред’явлено позов про визнання незаконними та скасування розпоряджень Очаківської РДА, визнання недійсними державних актів на право власності громадянина на земельну ділянку та повернення її у власність держави, який задоволено в повному обсязі.

Також принципову позицію прокуратури підтримав і суд апеляційної інстанції.

Відтак, завдяки прокуратурі диво Європи - орхідне поле, збережено та кожен з нас може милуватися цією прекрасною картиною природи.

Прес-служба прокуратури Миколаївської області

кількість переглядів: 1946