Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
19.06.2019

Увага шахраї! Двом студентам повідомлено про підозру за вимагання грошей за схемою «Ваш родич потрапив у халепу, для вирішення питання потрібні гроші»

                                                 

У вівторок, 18 червня 2019 року, під процесуальним керівництвом Миколаївської місцевої прокуратури № 1 слідчим поліції, з урахуваннях зібраних у кримінальному провадженні доказів, повідомлено про підозру двом студентам з м. Києва - 21 та 22 років, жителів м. Херсон та м. Суми, у вчиненні кримінального правопорушення за ч.2 ст.190 КК  України (шахрайство, вчинене за попередньо змовою групою осіб та таке, що завдало значної шкоди потерпілому). 

Досудовим розслідуванням встановлено, що один зі зловмисників зателефонував жительці м. Миколаєва та, відрекомендувавшись потерпілій як її племінник, повідомив, що він потрапив у ДТП, в якому загибли люди та йому потрібні грошові кошти у розмірі 5 тис доларів США для вирішення питання з метою закриття кримінального провадження.

У той же день, зловмисники за попередньою змовою між собою направились до домоволодіння потерпілої, де один з них представившись «помічником прокурора» отримав  від потерпілої грошові кошти в розмірі 149 тис грн., якими розпорядились на власний розсуд.

Розслідування триває. Вирішується питання щодо обрання для підозрюваних запобіжного заходу. За скоєний злочин їм загрожує покарання до 3 років позбавлення волі.

В черговий раз нагадуємо громадянам декілька нескладних заходів, які зможуть забезпечити уникнення шахрайських дій:
1. Обов`язково розкажіть своїм близьким родичам, особливо старшому поколінню, про існування такого роду шахрайств.
2. Не піддавайтесь емоціям. Шахраї - майстри психології. У жодному разі, не впадайте в паніку і не поспішайте виконувати умови аферистів.
3. Спробуйте перевірити інформацію, якнайскоріше зателефонувати тому, хто «потребує негайної допомоги», або людям, які можуть бути поруч і підтвердити або спростувати те, що трапилося.
4. Попросіть людину, яка вам зателефонувала назвати ім’я вашого рідного, місто в якому він живе, описати його зовнішність і відповісти на запитання особистого характеру. 
5. Уточніть в якому саме відділі поліції (прокуратури, СБУ тощо)  знаходиться ваш син або родич, після чого передзвоніть до чергової частини і перевірте інформацію.
6. Якщо ж абонент одразу представився вашим родичем, запитайте у нього якісь особисті дані, що можуть бути відомі лише вам та йому.
7. Телефонуйте «102». Ваше оперативне повідомлення дозволить правоохоронцям швидко відреагувати та  затримати шахраїв.

Крім того, нагадуємо, що  в прокуратурі області працює «телефон довіри» (0512) 53-73-47, за яким можна повідомити про факти вчинення корупційних правопорушень, інших протиправних проявів і ганебних вчинків працівниками прокуратури. 

За інформацією Миколаївської місцевої прокуратури № 1

кількість переглядів: 1505